Ubezpieczenie rejestracja. Kilkudniowy odstęp czasu

25 Gru 2012, 16:12

Witam. Mam olbżymi problem. Kupiłam samochód zarejestrowałam go. Tego dnia nie mogłam go ubezpieczyć z przyczyn losowych. Przez kolejnych 5 dni (w tym weekend i święta) też z bardzo poważnych przyczyn losowych nie mogłam dokonać ubezpieczenia na siebie samochodu. Auto jest ubezpieczone na poprzedniego właściciela ale w dniu rejestracji to przestaje mieć znaczenie. PRzez te 5 dni auto nie było używane. Czy gdy pójde ubezpieczać auto napotkam na problemy? W starostwie przy odbierze dowodu jakie będe mieć problemy? jaka kara mi grozi? słyszałam że około 4 tysięcy. Czy są jakieś sposoby aby załątwić tą sprawe? jak postąpić? co zrobić aby uniknąć kary?
xxdxx
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 11 2012
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Seat Ibiza
Silnik: brak
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

25 Gru 2012, 19:35

Nic się nie stało i nie zapłacisz żadnej kary :) . Od daty zakupu masz czas 30 dni na to, żeby wybrać, czy zostajesz przy tym ubezpieczycielu który miał sprzedawca, czy wypowiadasz umowę i zawierasz ją z innych ubezpieczycielem. Jeżeli w ciągu tych 30 dni nic nie zrobisz, to umowa sama przechodzi na ciebie. Samochód jest ubezpieczony cały czas. Ty, po zakupie musisz jedynie iść do ubezpieczyciela ( lub zadzwonić, jeżeli to ubezpieczyciel typu direct ) i poprosić o przeliczenie składki oraz o zmianę danych na polisie, czyli zrobienie tzw. aneksu do umowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Upadek z piątego piętra, a zderzenie z pieszym
    Całkowita droga hamowania wraz z czasem reakcji przy prędkości 60 km/h wynosi ok. 50 m. W trudnych warunkach pogodowych, przy oblodzeniu nawierzchni lub opadach śniegu może wydłużyć się kilkakrotnie. Uderzenie w pieszego ...