Ubezpieczenie

18 Sie 2009, 08:13

Witam!

Kilka dni temu sprowadziłem autko z Niemiec, bez tablic. Przeglad juz jest zrobiony a takze opłacona akcyza w urzedzie celnym. Teraz moje dokumenty blokuje skarbówka. Samochód stoi bez tablic w garazu. W zwiazku z tym mam do Was pytanko czy jest mozliwosc wykupienie ubezpieczenie (kilkudniowego) na ten samochód,żeby przejechac z miasta do miasta (ok 400km)???

I w drugiej wersji, kuzyn rok temu sprowadzał autko i ma zółte, niemieckie tablice - moze istnieje mozliwosc przedłuzenie ubezpieczenia na owe tablice??

Dzięki z góry za pomoc :)

Prosze Was o pomoc...
koloino
Nowicjusz

18 Sie 2009, 09:52

1. są firmy ubezpieczeniowe, które wydają OC na 30 dni
wymagają zwykle umowy, dokumentów samochodu, badania technicznego.

2. nie można przedłużyć żółtych tablic, można ewentualnie wykupić nowe żółte tablice
np. tutaj
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

19 Sie 2009, 08:35

DariuszSawicki napisał(a):1. są firmy ubezpieczeniowe, które wydają OC na 30 dni
wymagają zwykle umowy, dokumentów samochodu, badania technicznego.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Dzięki Wielkie za pomoc Panie Darku, mam jeszcze jedno pytanko jak juz bede miał wykupione OC to bede mógł przejechac nim do domu bez tablic??? Czy załozyc te niemieckie tablice??
koloino
Nowicjusz

19 Sie 2009, 11:57

Nie mozna jeździć autem bez tablic. Numery rejestracyjne na tablicach na samochodzie, w dowodzie rejestracyjnym i dokumentach OC MUSZĄ się zgadzać!

Nie ma mozliwości ubezpieczyć auta na numery polskie, a założyć sobie niemieckich blach.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Sie 2009, 13:20

numery zasadniczo muszą się zgadzać ale w przypadku tych ubezpieczeń na 30 dni ubezpieczenie jest na samochód - zwykle nie wpisują numerów rejestracyjnych.

Jak chodzi o jazdę na niemieckich nieważnych tablicach to nie powinno się na nich jeździć jeśli są nieważne.
Niemniej jednak widzę wielu kierowców z nieważnymi tablicami.....

Ryzyko zatrzymania należy do kierowcy. Tu jednak na pewno istotne będzie to, że w razie kolizji masz ważne OC sprawdź tylko w warunkach czy np. nie ma zastrzeżenia, że w przypadku nieważnych tablic OC nie działa!!!!

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam