Ubezpieczenie, współwłaściciel, osoba bez zniżek

03 Lip 2017, 03:13

Cześć!
Jest to moj pierwszy post na forum, więc cześć wszystkim jeszcze raz :)

Aktualnie jeżdżę E36 1.8 zarejestrowanym na wujka z pełnymi zniżkami, ja nie jestem nigdzie dopisany. Samochód zarejestrowany na TOS, tam tez mieszka wujek, ja zaś się wyprowadziłem na śląsk, i tu tez moje pytania:
- Za 2 tygodnie planuje kupić nowy-stary samochód, E38 z silnikiem 3.5-4.4litra, więc juz dość dużo. Mam 22 lata, prawo jazdy od 3 lat i 10 dni, brak zniżek, a wiec za ubezpieczenie tego samochodu płaciłbym okolo 7-10 tysięcy, co jest lekką przesada według mnie. Chciałbym wpisać wujka jako współwłaściciela, czy jeśli bym tak zrobił, Będę miał zniżki? Wpisać go w umówię kupna sprzedaży? Czy może akt darowizny? Dodam ze największym problemem jest to, że chciałbym zarejestrować samochód u mnie tzn. na rejestracji SZA, a wujek nie da rady dojechać do mnie żeby zarejestrować razem ze mną ten samochód. Jest JAKIES wyjście z tej sytuacji? Czy tylko rejestracja na TOS ze zniżkami? Może JAKIES upoważnienie czy coś?

Z góry dziękuje za odpowiedzi ;)
Zwiruu
Obserwowany

Prawo jazdy: 25 06 2014
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: BMW E36
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

03 Lip 2017, 06:45

Zwiruu napisał(a):samochód u mnie tzn. na rejestracji SZA, a wujek nie da rady dojechać do mnie żeby zarejestrować razem ze mną ten samochód
to niestety nieuniknione nie zarejestrujesz auta bez obecnosci wujka. Co do zakupu e38 mozesz spisac umowe odrazu na wspolwlasciciela lub potem umowe darowizny nie ma to wiekszego znaczenia. Wyjscie widze tylko jedno auto rejestrujesz na siebie a potem z umowa darowizny do UB i ubezpieczasz na znizkach wujka i on Ci potrzebny nie jest osobiscie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Lip 2017, 10:17

Hej. Najlepszym rozwiązaniem byłoby spisać umowę na dwóch właścicieli, tzn. nie wpisywać jednej osoby jako "współwłaściciel" ;) wtedy przy rejestracji wystarczy pisemne upowaznienie wujka i ewentualnie ksero jego dowodu - miałam kiedyś podobną sytuacje i właśnie tak zrobiłam i zarejestrowalam samochód bez obecności drugiego właściciela. A żeby rozwiać ewentualne watpliwosci - przedzwon do odpowiedniego wydziału komunikacji (tam gdzie samochód ma być zarejestrowany) i zapytaj jak to u nich wygląda :)
Astra
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 09 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen C5
Silnik: 2.0 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...