Ubezpieczenie, zniżki.

18 Maj 2011, 22:34

Witam mam pewien problem z zarejestrowaniem i ubezpieczeniem auta:

Kupiłem swój pierwszy samochód, spisaliśmy dwa egzemplarze umowy a na niej widnieją moje dane jako kupującego. Teraz chciałbym go zarejestrować byłem już w Wydziale Komunikacji zapisałem się, Pani za biurkiem dała mi wniosek do wypełnienia powiedziała co i jak itd. Ubezpieczenie auta jest ważne jeszcze przez prawie rok. No i teraz jest taka sprawa że to auto chciałbym ubezpieczyć tak żeby zniżki mojego ojca były wzięte pod uwage i żeby po prostu było taniej. Ale z tego co się dowiedziałem jeżeli na umowie są jedynie moje dane, to w dowodzie rejestracyjnym też jest możliwość zamieszcenia jedynie moich a co za tym idzie u ubezpieczyciela nie da rady wziąć pod uwage zniżek mojego taty bo po prostu nie bede go mial zapisanego w dowodzie rejestracyjnym jako wlasciciela czy wspolwlasciciela.

Czy mam rację? czy da się coś jeszcze z tym zrobić? kupywałem swoje pierwsze auto i po prostu nie byłem świadomy tego wszystkiego.
wisnia_wwy
Nowicjusz

Miejscowość: Wyszków

19 Maj 2011, 06:47

Możesz jeszcze teraz przed rejestracją (potem zresztą też, kosztuje to tyle co znaczek skarbowy) przekazać ojcu ileś tam procent samochodu w darowiźnie. Umowy znajdziesz w sieci. Taką umowę należy zgłosić (bez opłat) w Urzędzie Skarbowym - celem rejestracji, bo na darowizny w pierwszej linii (czyli np. syn - ojciec) jest ustalony limit kwotowy na rok do którego nie płaci się podatku. Z tego tez powodu procent wartości samochodu ustal tak aby go nie przekroczyć (o ile pamiętam ten limit to chyba 10 tyś zł - ale może być wyższy, trzeba sprawdzić). W niektórych US nawet nei chcą takiej umowy rejestrować. W Urzędzie Komunikacji fakt wizyty w US nie jest ważny, rejestracji dokonuje się po prostu na podstawie umowy - ale musicie być obydwaj. Ubezpieczenie będzie na Twojego ojca, ale w rejestrze ubezpieczyciela będziesz widniał - zniżki będą się naliczać. Trzeba pamiętać o tym , że zniżki ojca w niektórych firmach mogą zostać zmniejszone o podwyżki syna (wiek, szkodowość, staż prawa jazdy itp.) ale sumarycznie i tak jest to korzystne. Następną sprawą jest fakt, że jeżeli będzie szkoda z twojego auta, to ojciec za swoje zapłaci za rok więcej nawet jeżeli ubezpiecza w innej firmie - obecnie system informacji jest dużo lepszy niż był. Myk z darowizną jest niezbędny nawet w przypadku małżonków (co jest kuriozum w przypadku wspólnej własności - do rozwodu to wspólne auto a do ubezpieczenia już nie).
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

19 Maj 2011, 10:40

no dobra dzieki za informacje, przy okazji mam jeszcze takie pytanie odnosnie podatku opłacanego w Urzedzie SKarbowym po zakupie auta. W internecie wyczytałem że po opłaceniu takiego podatku podstemplowują mi umowę kupna - sprzedaży i dopiero wtedy, z tym mogą mi zarejestrować auto w Wydziale Komunikacji, to prawda? jeśli nie to jak to się odbywa?
wisnia_wwy
Nowicjusz

19 Maj 2011, 17:40

wisnia_wwy napisał(a):że po opłaceniu takiego podatku podstemplowują mi umowę kupna - sprzedaży i dopiero wtedy, z tym mogą mi zarejestrować auto w Wydziale Komunikacji, to prawda?

Tak...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Maj 2011, 12:21

Mam jeszcze jedno pytanie, chyba ostatnie ;) sprawdzalem na forum moze za słąbo ale nie zauwazylem takiego wątku. A konkretnie chodzi mi o to że jak teraz zarejestrowałem auto na siebie, a ubezpieczenie OC mam na poprzedniego właściciela to czy jest ono ważne? czy przy kontroli policji mogą być problemy itd? czy mam prawo jeździć na nim te bodajże 30 dni i dopiero wtedy przedłużyć lub wypowiedzieć umowe i podpisać nową ?
wisnia_wwy
Nowicjusz

20 Maj 2011, 16:41

wisnia_wwy napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie, chyba ostatnie ;) sprawdzalem na forum moze za słąbo ale nie zauwazylem takiego wątku. A konkretnie chodzi mi o to że jak teraz zarejestrowałem auto na siebie, a ubezpieczenie OC mam na poprzedniego właściciela to czy jest ono ważne? czy przy kontroli policji mogą być problemy itd? czy mam prawo jeździć na nim te bodajże 30 dni i dopiero wtedy przedłużyć lub wypowiedzieć umowe i podpisać nową ?

z tego co wiem musisz sie udac do ubezpieczyciela i to zgloscic wtedy policza ci roznice i pewnie bedziesz musial cos doplapcic wtedy bedziesz mogl jezdzic na nim do konca waznosci OC.
artek009
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Nowy silnik CDTI ECOTEC 1,6 spełnia normy Euro 6
    Wprowadzenie całkowicie nowego czterocylindrowego silnika wysokoprężnego Opla to kolejny etap w procesie odnowy portfolio jednostek napędowych. Silniki CDTI ECOTEC o pojemności 1,6 litra, są drugą z kolei rodziną nowych silników ...

20 Maj 2011, 17:09

chyba mnie nie zrozumiales. Ja nie chce tego w ogole przedluzac tej umowy jest jeszcze ważna sporo czasu ale po prostu bede podpisywal nową tyle ze to zupelnie nie o to chodzi. Chodzi o to czy moge jezdzic na tej polisie mimo że nie jest na takie same dane jak w dowodzie rejestracyjnym. Po prostu przerejestrowalem samochod juz a nie zalatwilem jeszcze spraw z ubezpieczeniem i nie wiem cyz moge jezdzic....
wisnia_wwy
Nowicjusz

20 Maj 2011, 17:12

wisnia_wwy napisał(a): Po prostu przerejestrowalem samochod juz a nie zalatwilem jeszcze spraw z ubezpieczeniem i nie wiem cyz moge jezdzic....

Musisz udac się do FU zeby wpisali Ci na polisie aktualne numery rej. ....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Maj 2011, 17:50

aha no nie wiedzialem, ok dzieki sproboje.
wisnia_wwy
Nowicjusz

21 Maj 2011, 14:07

Migi60 napisał(a):
wisnia_wwy napisał(a):że po opłaceniu takiego podatku podstemplowują mi umowę kupna - sprzedaży i dopiero wtedy, z tym mogą mi zarejestrować auto w Wydziale Komunikacji, to prawda?

Tak...

Ja w tym tygodniu kupowałem i w WK nie chcieli żadnego stempla od US. W US chcą tylko umowę kupna-sprzedaży do wglądu.

W przypadku darowizny i rejestracji auta ważne są dwie rzeczy.
1.Darowizna 50% samochodu dla ojca. Darowizna w najbliższej rodzinie nie podlega opodatkowaniu. Jeżeli 50% samochodu jest warta mniej niż 10 tys. zł to darowizny do US wcale nie trzeba zgłaszać. Jeżeli przekracza, to składa się tylko zeznanie na piśmie i nie ma opłat.

2.Rejestracja w celu opłacenia podatku, druk PCC3. 2% ceny na umowie, oczywiście, US sprawdzi sobie czy cena nie jest zaniżona, jeżeli jest, naliczy podatek od kwoty rynkowej.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika