Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny - opłaty karne za brak OC

15 Lut 2025, 11:15

Z tytułu przerwy w ubezpieczeniu OC, za brak ubezpieczenia OC, Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny stosuje nadmiernie wysokie opłaty karne, niejednokrotnie przewyższające wartość samochodu. Mam zamiar pisać na ten temat, a szczególnie, w jaki sposób można bronić się od tych sankcji karnych. TOSKA
TOpolSKA
Nowicjusz

15 Lut 2025, 21:01

A jaki jest problem w tym żeby utrzymać ciągłość takiej opłaty?

Problem pojawia się jak nie masz AC i kolizja będzie z winy sprawcy który nie posiada OC.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Lut 2025, 23:21

Witam, wlasnie mężowi przyszedł list z US o zajęciu wypłaty z tytułu wystawionego przez Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny na kwotę 17511 zł!!!! Jak z tego wybrnąć? Nie rozumiem w ogóle skąd takie zajęcie...
MagdaH
Nowicjusz

19 Lut 2025, 15:26

MagdaH napisał(a):wlasnie mężowi przyszedł list z US o zajęciu wypłaty z tytułu wystawionego przez Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny na kwotę 17511 zł!!!! Jak z tego wybrnąć? Nie rozumiem w ogóle skąd takie zajęcie...

Trzeba dowiedzieć się o dokumentację potwierdzającą zadłużenie względem UFG. Jak była przerwa w ubezpieczeniu OC to szkoda czasu na zajmowanie się tą sprawą.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Mar 2025, 11:52

Dzień dobry, wiem jaka jest procedura obrony, ale obrona nie zawsze jest skuteczna, jest to temat zbyt długi aby o nim dyskutować na FORUM, proszę do mnie napisać na adres: [email widoczny po zalogowaniu]. Stan. Z. lat 75.
TOpolSKA
Nowicjusz

14 Mar 2025, 13:21

Wychodzi na to ze mąż spoznij sie z zapłacą OC dlatego pomimo tego ze wysyłali info z propozycjami polisy na kolejny okres, to automatycznie jej nie wznowili ze wzgledu na to opóźnienie. Czy w jakikolwiek sposób da sie umozyc część tej kary albo zrobić cokolwiek, zeby było łatwiej to spłacić?
MagdaH
Nowicjusz

14 Mar 2025, 13:58

Bezzwłocznie do urzędu skarbowego najpierw trzeba złożyć skargę na zajęcie konta bankowego, a jednocześnie trzeba napisać zarzut do UFG na na wystawienie tytułu wykonawczego wszczynającego egzekucje, następnie dopiero dokonać należy analizy i oceny wymierzonej opłaty karnej, w tym czy i kiedy było upomnienie przed wystawieniem tytułu wykonawczego - wydaje mi się, ze sama Pani tego nie zrobi. Musi to być wykonane profesjonalnie, bo może trzeba będzie zwrócić się do Sądu
TOpolSKA
Nowicjusz

14 Mar 2025, 14:54

Nie szkodzi ze chodzi o rok 2021-2022 - wtedy była przerwana ciągłość ubezpieczenia. Może mi Pan/Pani pomoc?
MagdaH
Nowicjusz