UBEZPIECZNIE OC i kolizja drogowa

02 Lis 2011, 14:50

Witam dnia 22.10.br miałem kolicje drogowa w ktorej bus przewozowy otarł mnie bokiem poniewaz chcial zmienic pas ale mial tyle ludzie w busie ze nie widział lusterka... Mniejsza z tym, ocharowane został cały lewy bok od przedniego zderzaka przez błotnik po drzwi az po kolejny zderzak i błotnik.. Dzis spotkałem sie z rzeczoznawca który zaczął rzucać sie do mnie że sam obcharowałem sobie bok szlifierką... Myslicie ze sa w stanie mi to wmówić i nie wypłacic mi odszkodowania??
RomualdPLN
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2009
Auto: OPEL ASTRA ll CABRIO BERTONE:)

02 Lis 2011, 17:10

Absolutnie nie. Jeżeli bedą robić ci problemy, to powiedz, że skierujesz sprawę do rzecznika ubezpieczonych i tyle.
Czy na miejscu była policja? Czy kierowca busa przyznał się, że to jego wina? No i co to jest firma ubezpieczeniowa - zapodaj nazwę, co by inni wiedzieli co to za gówniana firma oszustów i naciągaczy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Lis 2011, 17:49

Witam na miejscu nie było policji ponieważ kierowca busa BŁAGAŁ mnie wrecz na kolanach oto ponieważ w busie jechały 63 osoby (pasażer co jechał ze mna dokładnie liczył) a wolno miec chyba 24 z tego co mi wiadomo, do winy przyznał sie jak najbardziej firma ubezpieczeniowa to UNIQA oto link do zdjęcia - takich otarc jest wiecej lecz pokazuje przykładowe na którym zostało przez nich stwierdzone ze było to obcierane szlifierką...

http://www.aukcjoner.pl/gallery/007471097-.html#I1
RomualdPLN
Początkujący

03 Lis 2011, 10:38

No i twój błąd, że nie wezwałeś policji - po pierwsze bus jechał przeładowany i kierowca powinien ponieść odpowiednią karę ( tyle się ostatnio pisze i słyszy na ten temat ). Coś takiego to już nie tylko cwaniakowanie przewoźnika, a wręcz narażanie zdrowia i życia pasażerów. Oprócz tego nie wiadomo, czy kierowca busa nie był pijany - policja zawsze sprawdza trzeźwość. Oprócz tego zawsze robi zdjęcia uszkodzonych pojazdów, a to jest jest niepodważalny dowód dla ubezpieczyciela. No i w razie czego zawsze policja jest jako świadek zdarzenia. Dlatego ja zawsze piszę - nawet do najmniejszej kolizji warto wzywać policję.
Tobie z kolei nie pozostaje nic innego, tylko jak najszybciej dowiedzieć, się, czy szkoda będzie uznana, czy też ZU przyjmie opinię rzeczoznawcy. Jeżeli będą kombinować, to jak najszybciej zgłoś sprawę do rzecznika ubezpieczonych - znajdziesz w necie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Lis 2011, 11:06

No nic zobaczymy, czekam na maila od nich w tej sprawie dam odpowiedz jak cos bede wiedział, jak sie sprawa wyjasnila.. A ile czasu max maja na ogledziny i na wypłate odszkodowania??
RomualdPLN
Początkujący

03 Lis 2011, 11:20

Ale swoja droga unikajcie firmy UNIQA nie ma z nimi zadnego kontaktu nie odbieraja prawie w cale telefonow nie da sie w cale z nimi skontaktowac... na rzeczoznawce czekałem 10dni a nie 7 jak jest ustawowo przyjete...
RomualdPLN
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultowe japońskie samochody sportowe
    Japońscy producenci nie bez powodu słyną z konstruowania zgrabnych roadsterów i wyjątkowych sportowych samochodów. Wiele modeli stworzonych w Kraju Kwitnącej Wiśni na stałe wpisało się w historię motoryzacji ...

03 Lis 2011, 13:36

Ile mają czasu? Powinno być w OWU.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Lis 2011, 13:35

Romualdzie, oczywiście sytuacji takich jak problemy przy wycenie szkody nie możemy przewidzieć, ale w razie szkód komunikacyjnych warto dokładnie dokumentować straty – tak, by właśnie w podobnych do opisywanej przez Ciebie sytuacji móc przedstawić rzeczoznawcy mocne argumenty przemawiające za Twoim stanowiskiem.
Jeśli więc zdecydujesz się nie wzywać Policji, to zrób obszerną dokumentację fotograficzną lub wideo bezpośrednio z miejsca wypadku – na to w Twoim przypadku jest w tej chwili za późno, ale drugim ważnym rozwiązaniem, po które być może możesz jeszcze sięgnąć, są relacje naocznych świadków, którzy potwierdzą Twoją wersję. Przedstaw sprawę kierowcy busa – może będzie mógł zidentyfikować któregoś z pasażerów, będącego na pokładzie busa w chwili kolizji i poprosić go o potwierdzenie zniszczeń powstałych w wyniku kolizji.
Jeśli i to nie pomoże możesz skierować sprawę do Rzecznika Ubezpieczonych lub bezpośrednio do sądu.
W tym drugim przypadku będziesz musiał skorzystać z opinii kolejnego rzeczoznawcy – tym razem płatnej.
I tu ważna informacja - na zwrot związanych z nią opłat możesz liczyć tylko w przypadku pozytywnego wyroku sądowego.
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

07 Lis 2011, 10:52

MotoAlbercik napisał(a): Dlatego ja zawsze piszę - nawet do najmniejszej kolizji warto wzywać policję.

Dokładnie tak. TU zawsze będzie robiło wszystko, żeby nie wypłacać odszkodowania. Im więcej dowodów na Twoją korzyść, tym lepiej. Swoja drogą kierowca busa powinien za to odpowiadać, bo nie wiezie worków z ziemniakami tylko żywych ludzi.
EuCO
Nowicjusz

07 Lis 2011, 20:33

No tak ale ja kierowce z busa jak najbadziej rozumiem jak moze wziasc z 1 przystanku 2 osoby a 3 nie?? co powie im ze nie ma miejsca?? to ktos po zlosci zadzwoni do firmy przewozowej ze sie w cale nie zatrzymal na przystanku pozatym dlaczego te 2 maja wsiasc a 3 zostac i ktora ma wsiasc a ktora nie? ktora osoba jest gorsza od drugiej ze musi dalej czekac, a jesli jest to ostatni bus (tak wlasnie bylo z tym przypadku)
RomualdPLN
Początkujący

07 Lis 2011, 23:51

Nie ważne czy czy wziął jedną osobe więcej czy mniej z przystanku . Przy ocenie szkody przez rzeczoznawce liczą się faktyczne uszkodzenia przy kolizji typowe dla tzw. obcierki .Na zdjęciu przedstawionym przez założyciela tematu http://www.aukcjoner.pl/gallery/007471097-.html#I1 te szkody są trochę niezrozumiałe . Rysy nie są wzdłuż linii poziomej . Są ukośne . Stąd rozumiem zawahanie rzeczoznawcy.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lis 2011, 00:30

Gdyby nie nasze dziurawe wybujane i rozjechane od tirów koleiny to byly by poziome a tak wyszlo jak wyszło
RomualdPLN
Początkujący