Ubezpiecznie oc , Pierwszy raz ;

01 Mar 2009, 21:04

witam

jestem początkującym kierowcą i mam pytanko dotyczące zakupu OC

chodzi mi o OC do samochodu Fiata Cinquecento , pojemność 903 cm3 , rocznik 93 m , urodziłem się 10.16.1990 , prawo jazdy mam od 17 lutego (zdałem za 1 razem ;p) , ojciec ma prawo jazdy od 30 lat , nigdy nie miał żadnej stłuczki .

i tu moje pytanie czy istnieje jakikolwiek scenariusz z wymienionych prze zemnie ;]

1. czy ojciec może wykupić mi oc na samochód ze swoimi zniżkami jeżeli auto jest na mnie zarejestrowane.
1.1 czy podczas stłuczki (spowodowanej prze zemnie ) traci on zniżkę

2. czy z racji tej że zdałem prawo jazdy za 1 razem mogę ubiegać się o jaką kol wiek zniżkę

3. czy z powodu bezywpadkowej jazdy reszty rodziny mogę powołać się np na ojca żeby również wyłudzić jakąś zniżke

4. czy w przypadku jak kupuję samochód i ma on np jeszcze 6 miesięcy oc ... czy ono dalej będzie obowiązywać po kupnie samochodu.
4.1 jeśli jest dalej ważne , to jakie czynności prawne ( papierkowej) muszę dokonać aby wszystko było ok , i ile za to będe musiał zapłacic

5. jaki ubezpieczyciel potraktuje mnie ulgowo i zawoła najmniejszą kwotę za ubezpieczanie samochodu

z góry dzięki za odpowiedzi , jeśli brakuje jakiejś informacji to odrazu podam ,
ehyx
Nowicjusz

01 Mar 2009, 21:39

Jak kupowałeś auto to wystarczyło podać ojca jako współwłaściciela i wtedy miał byś jego zniżki ale i twoje bodajrze 50% zwyżke bo nie ukonczyłeś jeszcze 25 roku zycia. Jeśli spowodował byś wypadek a ubezpieczenie było by na ojca to niestety traci on znizki. Te wszystkie powoływania nic Ci nie dadza.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

01 Mar 2009, 22:13

czyli za co można dostać zwyżki ? i czy wo gulę jest przewidziana dla mnie jaka kolwiek ulga ... czy da się ją jakoś wyłudzić np coś dla osoby uczącej no i przede wszystkim gdzie będzie najtaniej
ehyx
Nowicjusz

02 Mar 2009, 00:00

Ulga? Dostaniesz maksymalne zwyżki, w Compensie to jest np. 80% zwyżki.

W ubezpieczalniach można mieć OC tanio, ale np. jak masz zniżki za bezszkodową jazdę - Ty ich nie masz, bo nie jeździłeś, masz więcej niż 26 lub 28 lat - Ty masz te 18, 19, jesteś kobietą - jako chłopak masz drożej, niż gdybyś był dziewczyną, już wcześniej korzystałeś z usług danego ubezpieczyciela, choć raczej chodzi o ubezpieczenia komunikacyjne, choć ubezpieczenia majątkowe lub na życie też się liczą. To jest wtedt tzw. pakiet lojalnościowy, ale z racji faktu, że nigdzie pewnie ubezpieczony nie byłeś (a ubezpieczenie ze szkoły jest gucio warte), to nie masz żadnego pakietu lojalnościowego.

Nie ma zniżek dla tych co zdali za pierwszym razem, ani ubezpieczyciela nie obchodzi Twoja legitymacja studencka lub uczniowska.

Niestety, mogło być tanio, gdybyś na współwłaściciela wziął ojca. Ale nie martw się za bardzo na CC 900 za mocno z Ciebie nie zedrą, choć pewnie odczujesz to po kieszeni.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Mar 2009, 22:49

Rok temu miałem podobną sytuacje z jedną różnica że ja mam silnik 1.6.
I powiem Ci ze przy tak duzych zwyzkach to róznice w cenie między ubezpieczylami jest bardzo duża. W warcie to mi wyliczyli az 2500zl, za auto warte 4000zł ;/, najtaniej wyszło mi w PTU 1100zł(900OC + 200zł ub na mieszkanie ale obowiazkowe by skorzystac z promocji na tańsze OC:) teraz po roku sporo mi obniżyli do 700zł (550OC i 150 ub na mieszkanie) Moge ci polecić PTU, ja jestem zadowolony.
Ja bym Ci jednak poradził przerejestrować auto i dopisać tatę na wpólwłaściciela, wyjdzie Ci duzo taniej.
A jesli chodzi o utratę zniżek przez tatę jesli Ty spowodujesz kolizje to jest cos takiego w Link4 że dopłacasz 40zł rocznie do OC i wtedy tata nie będzie tracił zniżek wrazie kolizji, nie wiem jak to jest w innych firmach.
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

05 Mar 2009, 15:20

nikt nie poruszyl kwestii z OC, ktore on wciaz ma, a w jego przypadku to dosc wazne chyba.

Jesli kupiles samochod, ktory ma OC jeszcze 6 miesiecy, to ubezpieczyciel jesli w przeciagu 30 dni mu nie zglosisz ze z nigo rezygnuje moze naliczyc Ci roznice wynikajaca ze znizek w twoim przypadku zwyzek jakie posiadasz Ty a jakie porzedni wlasciciel. Ile czasu minelo od zakupu auta? jesli mniej niz 30 dni to radzilbym Ci posprawdzac gdzie wyjdzie Cie najtaniej. Z tego co wiem, to Link4 np daje zwyzke do 24 roku zycia, zawsze to mniej, a jak bedziesz u nich dluzej to tez pewnie jakies bonusy z tego beda. Jak juz posprawdzasz i znajdziesz gdzies taniej to wypowiadasz podpisujesz nowa umowe i po sprawie....powodzenia.
on_24
Początkujący

05 Mar 2009, 20:35

Odp. 1 Nie ma takiej opcji
Odp. 2 Nie ma takiej opcji
Odp 3 Dopiero jak przejeździsz rok to lecą ci zniżki za bezwypadkową jazde 5% lub 10%
Odp. 4 Może obowiazywać przez m-c ale będziesz musiał dopłacić różnice (bo poprzedni właściciel miał zniżki a ty nie)
Odp. 5 Myśle,że żaden do ukończenia 25 roku zycia płacisz 100% OC jedynie pytaj gdzie taniej.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

05 Mar 2009, 23:04

Za dużo się naczytałeś o kombinowaniu zniżkami chyba:) Młodzi kierowcy zazwyczaj kombinują z współwłaścicielem rodzicem, bo wtedy korzystają ze zniżek, ale też podczas wypadku zniżki przepadają. W Twojej sytuacji należy poszukać oc cenowo- najtańszego na rynku, ale z drugiej strony już ac (autocasco) z racji tego, że jesteś młody stażem i może jeszcze Ci się coś przytrafić, no i biorąc jeszcze pod uwagę Twoje niemłode i nie luksusowe auto, poszukałbym polisy z autopomocą w cenie, żeby Cie wyciągnęli z rowu bezproblemowo.
newbeattle
Nowicjusz

06 Mar 2009, 12:55

jesli ma sie OC wykupione gdzie wspolawlascicielem samochodu jest ojciec, a ten posiada OC w innej firmie, to w razie wypadku on w drugim towarzystwie nie traci znizek. tak przynajmniej bylo w moim przypadku w link4, ale czy tak jest wszedzie to nie dam sobie uciac reki.
on_24
Początkujący

10 Mar 2009, 18:02

Bo dane TU daje zniżki dodatkowe, jeśli się u nich wcześniej było, może też dawać dodatkowe za bezszkodową jazdę do tych przysługujących już. Przechodząc do innego ubezpieczyciela musimy mieć całą historię zniżek od poprzedniego TU. Co do kolizji to nie wiem, ale raczej jak się ubezpieczyciela oszukuje, to on potem domaga się swojego. Przyśle pismo z niedopłatą i tyle. Kupując ubezpieczenie online to też kłamstwo wyjdzie:) niestety:D
newbeattle
Nowicjusz