REKLAMA
witam
jestem początkującym kierowcą i mam pytanko dotyczące zakupu OC
chodzi mi o OC do samochodu Fiata Cinquecento , pojemność 903 cm3 , rocznik 93 m , urodziłem się 10.16.1990 , prawo jazdy mam od 17 lutego (zdałem za 1 razem ;p) , ojciec ma prawo jazdy od 30 lat , nigdy nie miał żadnej stłuczki .
i tu moje pytanie czy istnieje jakikolwiek scenariusz z wymienionych prze zemnie ;]
1. czy ojciec może wykupić mi oc na samochód ze swoimi zniżkami jeżeli auto jest na mnie zarejestrowane.
1.1 czy podczas stłuczki (spowodowanej prze zemnie ) traci on zniżkę
2. czy z racji tej że zdałem prawo jazdy za 1 razem mogę ubiegać się o jaką kol wiek zniżkę
3. czy z powodu bezywpadkowej jazdy reszty rodziny mogę powołać się np na ojca żeby również wyłudzić jakąś zniżke
4. czy w przypadku jak kupuję samochód i ma on np jeszcze 6 miesięcy oc ... czy ono dalej będzie obowiązywać po kupnie samochodu.
4.1 jeśli jest dalej ważne , to jakie czynności prawne ( papierkowej) muszę dokonać aby wszystko było ok , i ile za to będe musiał zapłacic
5. jaki ubezpieczyciel potraktuje mnie ulgowo i zawoła najmniejszą kwotę za ubezpieczanie samochodu
z góry dzięki za odpowiedzi , jeśli brakuje jakiejś informacji to odrazu podam ,