Ubytek płynu chłodniczego

22 Maj 2016, 09:19

Witam, posiadam peugeota 407 2,0 hdi 136KM z 2004r, mam problem związany z ubywaniem płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Naczytałem się w internecie różnych opinii a jedna z nich to uszczelka pod głowicą. Wycieku nie ma, nic nie dymi, silnik się nie przegrzewa, oleju nie przybywa, pod korkiem wlewu oleju czysto, w płynie chlodniczyn nie ma śladu oleju. Pytanie, czy ktoś miał podobny problem? Będę wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
szosti84
Nowicjusz

Auto: peugeot 407
Silnik: 2.0 HDI 136 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

23 Maj 2016, 14:57

Ile tego płynu ci ubywa na ile przejechanych kilometrów?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

23 Maj 2016, 17:50

Ciężko powiedzieć, za każdym razem jak uzupełnienie to po przejechaniu może 100-200 km wyskakuje kontrolka od poziomu płynu.
szosti84
Nowicjusz

23 Maj 2016, 22:14

No to dosyć sporo. Sprawdzałeś dokładnie czy silnik nie jest gdzieś mokry? Wszystkie połączenia układu chłodzenia. Kiedyś spotkałem się z przypadkiem, że płyn tylko wyciekał przy wyższych obrotach podczas jazdy i na postoju nie było śladu. Cały czas go trochę ubywało ciężkie było do wykrycia, ale w końcu udało się.

Praca silnika nie ma jakiś niepokojących objawów? Nic nie zauważyłeś?
Kacper
Forumowicz VIP

24 Maj 2016, 17:33

Wszystko jest spoko, ja też czytałem o wycieku płynu podczas pracy silnika, wtedy gdy wytwarza się nadciśnienie w układzie płyn może być wyrzucany na silnik z jakiegoś przewodu, odparowuje i nie ma śladu. Tylko jak to sprawdzić?.
szosti84
Nowicjusz

24 Maj 2016, 21:44

szosti84 napisał(a):Tylko jak to sprawdzić?
Musisz dokładnie obejrzeć silnik w szczególności węże i rurki od układu chłodzenia. Jeżeli będziesz miał jakieś podejrzenia co do wycieku to wycierasz miejsce żeby było czyste i po jeździe samochodem od razu sprawdzasz czy czasem w tym miejscu nie jest mokro. Trzeba próbować inaczej nie znajdziesz no chyba że zacznie lecieć i na postoju.
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sposoby na zmniejszenie kosztów ubezpieczenia samochodu
    Niestety koszty ubezpieczenia samochodu wciąż rosną. Zindywidualizowany sposób liczenia składki oraz zwiększające się sumy wypłaconych odszkodowań dają się we znaki właścicielom samochodów, nawet tym bezszkodowym. ...
    Wskazania sondy lambda za katalizatorem
    Przy sprawnym katalizatorze sonda za nim na postoju pokazuje mi niskie wartości ok. 0.1V podczas jazdy są to wysokie odczyty ok 0.8V (oba wykresy w miare płaskie)czy tak powinno być? Jeśli tak to niech ktoś wyjaśni dlaczego ...

25 Maj 2016, 17:52

a sprawdzałeś może nagrzewnicę / zawór nagrzewnicy ?? jeśli nie to sprawdź nagrzewnicę i czy pod chodniczkami nie jest mokro. Mówię oczywiście o chodniczkach z przodu :) kiedyś właśnie miałem taki problem , że uciekał mi płyn chlodniczy i okazało się , że puścił zawór od nagrzewnicy , płyn skapywał na górną część rury wydechowej i strasznie smierdzialo palonym płynem :)
Paweł83
Początkujący

26 Maj 2016, 05:18

Dwa dni temu dodałem płynu, samochód stał nie używany i płynu nie ubyło. Pod chodniczkami jest sucho. W sobotę sprawdzę ten zawór i napiszę, dzięki za podpowiedzi.
szosti84
Nowicjusz