Ubywa płynu chłodniczego Renault Trafic 2.1d 60 KM

25 Lis 2013, 18:05

Witam.
Posiadam samochód Renault Trafic 2.1d 60 KM z lat '80, w którym ubywa płynu chłodniczego. Po przejechaniu 2 km nie ma połowy zbiorniczka. Przewody gumowe są wszystkie suche (niektóre popękane z zewnątrz, ale i tam jest sucho). Zauważyłem chłodny przewód na dole chłodnicy, na górze jest już ciepły (może przez to ubywać płynu?). Przy nagrzanym silniku normalnie odkręca się korek (posyczy kilka sekund), nie ma za dużego ciśnienia. Mam nadzieję, że nie jest to uszczelka pod głowicą?
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

26 Lis 2013, 00:36

Zapomniałem dodać, że oleju nie ubywa ani nie przybywa. Cały czas taki sam stan.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Lis 2013, 19:05

Odpowiem sobie sam: Przy chłodnicy wężyk gumowy był do dokręcenia, a płyn chłodniczy tak brało, bo po zalaniu na max dopiero się odpowietrzył układ i oczywiście zeszło. I tak parę razy aż do momentu całkowitego rozejścia się płynu po całym układzie.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gadżety, które warto zabrać w wakacyjną podróż
    Wakacyjne podróże zbliżają się wielkimi krokami! I to naprawdę ważny czas w życiu rodziny. Po pierwsze dlatego, że jej członkowie mogą skorzystać z lipcowej czy sierpniowej pogody. Po drugie rodzice i dzieci wreszcie ...
    Toyoty Camry 8 generacji
    Fabryka Toyota Motor Manufacturing, Kentucky, Inc., (TMMK) rozpoczęła produkcję Toyoty Camry 8. generacji. Nowa Camry zadebiutowała na targach w Detroit w styczniu 2017 roku. Model jest produkowany od 1982 roku, a od 15 lat ...