Uderzenie bokiem koła w krawężnik

22 Paź 2016, 13:54

Witam,

Zdarzył mi się nieprzyjemny incydent. Przez gościa który prze de mną najpierw hamował a potem włączał kierunkowskaz podczas mijania go za gwałtownie zjechałem w kierunku krawężnika. Od razu odbiłem kierownicą w drugą stronę ale nie zdążyłem i auto stuknęło przednim kołem w krawężnik. Niby uderzenie nie było duże, raczej było słychać tylko ciche puknięcie, no ale wypadł mi kołpak.
Patrząc na samochód nie ma wykrzywionych kół, nic w nim nie bije, właściwie żadnych różnic przed i po nie ma. Sam kołpak jest cały, niepokrzywiony, tylko w jednym miejscu na samej krawędzi trochę porysowany. Moje pytanie jaka jest szansa na to że nic się nie stało ? No i czy oprócz geometrii kół coś jeszcze warto sprawdzać ?
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

22 Paź 2016, 15:02

Jeżeli uderzenie nie było duże i nie zauważyłeś nic niepokojącego w pracy zawieszenia to bym się nie przejmował.Miałem kiedyś podobną sytuację i nic się nie stało.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

23 Paź 2016, 10:14

Chociaż uderzenie nie było zbyt duże to jednak bym zalecał sprawdzenie geometrii.
Stanisław1
Nowicjusz

Miejscowość: Raszków

07 Lis 2016, 09:45

Mam podobne zdanie, nawet jeżeli teoretycznie nic się nie stało bo uderzenie nie było duże to mimo wszystko dla czystego sumienia i spokoju, warto sprawdzić stan zawieszenie plus udać się na geometrię i ustawić prawidłowo zbieżność. To na pewno nie zaszkodzi, a będzie zdecydowanie bezpieczniej.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

07 Lis 2016, 12:08

Panowie - a nie wystarczy tylko sprawdzić, czy jakiś ciężarek nie odpadł? Nie róbcie dramatu z niczego. Jakby autor uderzył w krawężnik tak, że go lekko podniosło na bok, albo byłoby to jakies mocniejsze uderzenie, po którym nawet rant felgi byłby nadszarpnięty, to wtedy można dywagować o zbieżnościach geometriach itd. Ale przy uderzeniu, że tylko kołapak się zarysował, to uważam, że tak wielkie rzeczy są zbedne. Jedynie co, to sprawdzić wspomniane ciężarki ( czasem widać jak odleci, bo jest świeży ślad po nim ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000