Umowa i inne problemy

06 Lut 2011, 00:43

witam
mam pewien problem otoz pare lat temu moj znajomy postanowil wyrejstrowac autko wiec poprosil mnie aby je odkupil, spisalismy umowe k-s, on udal sie do urzadu i powiedzial ze sprzedal samochod tak samo zrobil z ubezpieczycielem. ja jednak musialem wyjechac i nie poinformowalem o tym urzad skarbowy nie zaplacilem pcc niedawno wrocilem i chcialem ta sprawe uregulowac otoz dowiedzialem sie ze jak ubezpieczyciel sie dowie ze nie ubezpieczylem wtedy samochodu to obciazy mnie kara (ok 2000zl). w miedzyczasie zgubilem rowniez umowe k-s. przez ten caly czas auto stoi na podworku nie ruszane. czy nie bylo wtedy to auto wyrejstrowane ? jak to wyglada co powinienem teraz zrobic aby to wyjasnic? jakies pomysly dodam ze nie zalezy mi na tym samochodzie czy moge zezlomowac auto ?
z gory dziekuje za pomoc
fsm
Nowicjusz

Miejscowość: jestem?

06 Lut 2011, 11:40

fsm napisał(a):i nie poinformowalem o tym urzad skarbowy nie zaplacilem pcc

Jaka jest wartośc rynkowa tego samochodu... :?: :?:
fsm napisał(a):czy nie bylo wtedy to auto wyrejstrowane

Nie rozumiem tego .... :?: :?: Napisz o co Ci chodzi w tym pytaniu... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Lut 2011, 12:16

Migi60 napisał(a): Jaka jest wartośc rynkowa tego samochodu... :?: :?:

wartosc to ok 500-800 zl (na allegro) wiec nie powinno przekroczyc 1 tys zl (chociaz nie wiem jaki cennik ma US) na umowie bylo chyba 600 zl
Migi60 napisał(a): Nie rozumiem tego .... :?: :?: Napisz o co Ci chodzi w tym pytaniu... :?: :?:

chodzilo mi o to ze jezeli auto zostalo zgloszone ze sprzedane to ubezpieczyciel skresla je ze swojej listy i zapomina o nim dopoki ktos inny nie bedzie chcial je zarejstrowac i wtedy nabywce obciazy kosztami OC ?
fsm
Nowicjusz

06 Lut 2011, 12:44

fsm napisał(a):wartosc to ok 500-800 zl

A więc nie musisz odwiedzac US...
fsm napisał(a): zapomina o nim dopoki ktos inny nie bedzie chcial je zarejstrowac i wtedy nabywce obciazy kosztami OC ?

Nie tak do końca.Sprzedajacy zeby nie płacić OC zgłasza fakt sprzedazy samochodu u swojego ubezpiczyciela.Jego ubezpieczyciel odnotowuje jednoczesnie kto jest nabywca tego sam.i w przypadku jezeli nie wypowiesz umowy na OC przechodzi automatycznie na Ciebie obowiazek placenia.
fsm napisał(a):jakies pomysly dodam ze nie zalezy mi na tym samochodzie czy moge zezlomowac auto ?

Odtworzyć umowe k/s z poprzednim wlascicielem i autko oddac do zezłomowania.Na podstawie umowy k/s oraz dokumentów złomowania idziesz do WK i dokonujesz wyrejestrowania.Jednak sprawa OC mysle ze będzie w dalszym ciągu otwarta... :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Lut 2011, 14:09

aha to jeszcze jedna sytuacja jezeli odsprzedalbym ten samochod poprzedniemu wlascicielowi? to co wtedy w takiej sytuacji ? to czy nowy nabywca bylby odpowiedzialny za oc?
fsm
Nowicjusz

06 Lut 2011, 14:56

fsm napisał(a):aha to jeszcze jedna sytuacja jezeli odsprzedalbym ten samochod poprzedniemu wlascicielowi?

Nic to nie zmienia Twojej sytuacji....
fsm napisał(a): to czy nowy nabywca bylby odpowiedzialny za oc?

Tak....ale od momentu jego nabycia....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Lut 2011, 19:50

Migi60 napisał(a):fsm napisał/a:
to czy nowy nabywca bylby odpowiedzialny za oc?

Tak....ale od momentu jego nabycia....

Innymi słowy. Ty odpowiadasz za okres od momentu kupna samochodu, do sprzedaży. Do kiedy obowiązywało OC? Jeżeli termin końca polisy miał miejsce w okresie od kupna do dzisiaj, to polisa się przedłużyła.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lut 2011, 20:35

aha a jezeli z ostatnim dniem poprzedni wlasciciel przedstawil umowe k-s to wtedy oni automatycznie nowego nabywce wpisuja jako osobe ktora jest odpowiedzialna za oc dobrze rozumiem?
to teraz jedyne wyjscie to zglosic sie do ubezpieczyciela i pokryc wszelkie koszty ? czy sa jeszcze jakies inne opcje ?
dzieki
fsm
Nowicjusz

06 Lut 2011, 20:46

fsm napisał(a):to wtedy oni automatycznie nowego nabywce wpisuja jako osobe ktora jest odpowiedzialna za oc dobrze rozumiem?

Bardzo dobrze kumasz... :wink:
fsm napisał(a): czy sa jeszcze jakies inne opcje
Myśle ze nie masz zbyt duzego wyboru....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

09 Lut 2011, 16:40

jeszcze pytanko dot. zaplaty czy wiecie w jaki sposob oni bede naliczac to oc? oraz czy bedzie trzeba zaplacic za caly okres kiedy nie bylo oc ? + kara (bo slyszalem ze jak sie nie placi przez rok oc to ubezpieczyciel skresla z listy)
jakies info?
fsm
Nowicjusz

09 Lut 2011, 18:27

fsm napisał(a): oraz czy bedzie trzeba zaplacic za caly okres kiedy nie bylo oc ? + kara

No chyba ze zrobia Ci jakiś prezent i darują....w co nie wierzę... :!: :!:
fsm napisał(a):bo slyszalem ze jak sie nie placi przez rok oc to ubezpieczyciel skresla z listy)

Pierwszy raz cos takiego słyszę.... :roll: :roll:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

09 Lut 2011, 19:01

a wiesz cos na temat przedawnienia ? czy jest jakis czas po ktorym ubezpieczyciel nie moze domagac sie pieniedzy jest cos takiego ?
fsm
Nowicjusz

09 Lut 2011, 19:37

a wiesz cos na temat przedawnienia ?

Oczywiscie ze jest coś takiego ale jak sie nie mylę to musi upłynąc 5 lat...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

09 Lut 2011, 19:51

bo ja dotarlem do art 819 kc ktory mowi o 3 latach tylko nie wiem jak ten artykul ma sie w praktyce moze ktos mial z tym do czynienia?

[ Dodano: 9 Luty 2011, 19:52 ]
Migi60, dzieki za pomoc
fsm
Nowicjusz

14 Lut 2011, 18:04

Witam! Kupiłem passata w Niemczech,na granicy kupiłem tablice,samochód przyjechał na kołach.Umowe kupna sprzedaży podpisałem z tamtejszym komisem,w Polsce wykupiłem ubezpieczeniena miesiąc.Teraz chce sprzedać samochód i nie wiem jak mam to zrobić.Czy mam napisać nową umowe kupującego z Niemcem?Co z tablicami,które są na mnie?Czy musze je zdać?No i co z ubezpeczeniem?Co z urzędem celnym? Proszę o szybką odpowiedź i o szczegółowy opis jak sprzedać ten sanochód,jakie papiery,umowy,itd.
piotrek
piotrek18041
Nowicjusz

Miejscowość: Niemcy