Umowa kupna - sprzedaży ( podatek 2% US)

18 Paź 2011, 07:43

Witam serdecznie,

W marcu kupiłem auto za które zapłaciłem 3000zł i taka też cena widnieje na umowie. W tym czasie auto stało praktycznie pod domem nieużytkowane. W lipcu tego samego roku auto sprzedałem za tą samą cenę czyli 3000zł. Problem istnieje w tym, że nie zapłaciłem skarbówce podatku za kupno auta do 14 dni. Jedynym powodem nie zapłacenia było to, że ktoś chyba wprowadził mnie w błąd, mówiąc, że jeśli ceny na umowach kupna i sprzedaży będą takie same i sprzedam go po sześciu miesiącach to jestem zwolniony z opłat, teraz myślę, że to chyba nie realne. No i teraz pytanie do Was moi drodzy. Jak to naprawdę wygląda i czy w razie czego mogę ominąć karę normalnie płacąc te 2% ? Z góry dziękuje za odpowiedź.
gefson
Obserwowany

Auto: Mazda mx-5

18 Paź 2011, 13:50

Trochę mieszasz - nie zapłaciłeś podatku 2% od transakcji, to błąd .. Będzie kara - im szybciej się zglosisz tym mniejsza ..
To o czym piszesz potem, to podatek dochodowy - jeśli minęło 6 miesięcy i nie uzyskałeś dochodu(cena sprzedaży jest niższa lub równa cenie kupna - nie dopisujesz niczego w rozliczeniu rocznym PIT) ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

20 Paź 2011, 13:35

Poczytaj np. taki tekst

Kupno samochodu a podatek od czynności cywilnoprawnych
http://www.twoja-firma.pl/artykuly/652, ... wnych.html

albo poszukaj po google zakup auta a PCC (tj Podatek od Czynności Cywilnoprawnych).
Polska to piękny kraj.
kolega
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

700 tysięcy aut elektrycznych na koniec 2017 r. w UE
    Ponad 200 tysięcy pojazdów elektrycznych zostanie zarejestrowanych w UE w 2017 r. Ogólna liczba aut z napędem elektrycznym poruszających się po drogach Starego Kontynentu może wynieść 700 tysięcy – prognozuje ...
    Land Rover Discovery - 7-miejscowy SUV klasy premium
    Samochód zadebiutował w 2016 roku i jest pozycjonowany jako piąte wcielenie tego modelu. Producent zapowiadał, że stanowi on połączenie samochodu terenowego z zaletami SUV-a. Ceny tego modelu startują od 245 900 zł. ...