Umowa kupna-sprzedaży

10 Paź 2017, 20:39

Witam jakiś ponad miesiąc temu kupilem auto volvo v40, problem w tym że umowę kupna-sprzedaży jest tylko na moje imię i nazwisko, a miejsca na dopisanie współwłaściela nie ma (no chyba ze gdzies obok),chcę tak zrobić ponieważ w ubezpieczalni dowiedziałem się że wyjdzie 2000 zł za ubezpieczenie a jeśli dopiszę mojego brata to wyjdzie jakieś 1000zł dlatego chcę dopisać mojego brata, co w takiej sytuacji radzicie robić? i pytanie gdy mój brat już będzie współwlascielem pojazdu to gdy będę chciał go przerejestrować czy inne sprawy zalatwiać z samochodem to będe musial mieć jego podtwierdzenie że na to i to się zgadza?
TomaszNZM
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 02 2016
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Volvo V40 I
Silnik: 1.8 Benzyna
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

10 Paź 2017, 21:00

Musisz napisać umowę darowizny w 1/2 części. Dopisywać do umowy kupna sprzedaży nic nie możesz. Umowa darowizny tylko Cię ratuje. Z taką umową ubezpieczyć auto i dziękujemy. Oczywiście z chwilą podpisania umowy darowizny z bratem formalnie on jest także właścicielem auta i ma takie same prawa jak Ty i wszelkie formalności musisz załatwiać w jego obecności lub moźe przejdzie zgoda
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Paź 2017, 15:49

A opłacić podatek za samochód mogę od razu czy lepiej najpierw mieć na papierach współwłaściciela?, jak to wygląda?, wszystkie sprawy załatwiam jutro bo chcę opłacić podatek kupna-sprzedaży następnie przerejestrować a dopiero potem załatwiać ubezpieczenie
TomaszNZM
Nowicjusz

11 Paź 2017, 19:45

Z umową darowizny i kupna sprzedaży opłacić podatek a później do rejestracji. W sumie kolejność nie jest wymagana, nie ma różnicy co zrobisz pierwsze co ostatnie. Rób tak jak Tobie wygodniej. Jedynie ubezpieczenie zostaw na koniec jak numery rejestracyjne się zmieniają
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

13 Paź 2017, 15:06

ok to juz wszytsko jest zalatwione dodalem wspowlasciela, podatek zaplacilem i przerejestrowalem, ale z OC jeszcze nie zostala sprawa zakonczona ponieważ te stare OC jest jeszcze wazne do grudnia ale pytanie brzmi czy po przerejestrowaniu samochodu najlepiej zrobić nowa umowe OC czy mozna jeszcze jezdzic na starej umowie?
TomaszNZM
Nowicjusz

13 Paź 2017, 19:07

jeżeli zmienił się numer rejestracyjny i właściciel w dowodzie rej. to w umowie polisy dla policjantów źle to będzie wyglądało przy kontroli. Najlepiej też to zmienić lub zrezygnować z tego a zawrzeć nową polisę. Ciągnięcie starej polisy do końca wcale nie musi wyjść na plus
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brudne szyby w samochodzie to kwestia bezpieczeństwa
    Badania wykazały, że brudna przednia szyba dwukrotnie zwiększa ryzyko kolizji. Kolejnym efektem zaniedbania czystości auta jest większe i szybciej postępujące zmęczenie kierującego pojazdem w porównaniu do sytuacji, ...
    40-lecie Renault w Formule 1
    Renault informuje, że w ten weekend, w ramach Grand Prix Monako, uroczyście rozpocznie obchody 40 rocznicy zaangażowania marki w wyścigi Formuły 1. Renault rozpoczęło przygodę z Formułą 1 wraz z udziałem kierowcy Jean-Pierre ...

19 Lip 2018, 18:46

Najlepiej zawsze wszystko wpisać do umowy zawsze można pobrać doc-a i dopisać.
https://www.prawo-jazdy-360.pl/aktualnosci/umowa-kupna-sprzedazy-samochodu
marecki22
Obserwowany

18 Lut 2020, 18:44

Wystarczy znać te zasady tutaj opisane i umowa będzie prawidłowo sporządzona.
Marek99
Początkujący