Uno 1.0 Fire 98' spore spalanie

04 Mar 2012, 22:01

Witam, stałem się nowym posiadaczem fiata Uno 98 rocznik, silnik 1.0ie Fire. Problem polega na dosyć dużym spalaniu, wynosi ono ok 10 litrów PB. Samochód posiada 204 tys. przebiegu, na początku przy mocniejszym gazowaniu kopcił na czarno, ale wymieniłem filtr powietrza i przestał. Co najlepiej i jak sprawdzić w pierwszej kolejności?
d0m3l
Początkujący

Miejscowość: Radom
  • 13 Mar 2012, 17:14

Nie znam wartosci spalania tego autka w mieście ,ale wiem iż Seicento z podobnym silnikiem ,latem spala ok.8.5l,musiałbyś ruszyć na trasę,powinien wtedy spalić ok.5l/100km.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

16 Mar 2012, 20:35

ale wiem iż Seicento z podobnym silnikiem ,latem spala ok.8.5l

jak gazu to jeszcze , bo dałbym mu benzyny 6,5÷7 i koniec dla tego gó..a ,
    jadąc z lekką nogą po miescie Bravo 1.4 12v - latem wyjdzie do 8 beny , ale jak sie depnie
    to wir w zbiorniku wysysa że strach :evil:

ale Uno 1,0 w miescie 6 do 7 , jak silnik w dobrym stanie i nie blokują zaciski przednie na trasie
    2/3 osoby w 5-5,5 ltr pownien się zmieścić / nie ma serwa,klimy itp/ -opony wąskie

Kolego dom3l ; zmierzyć ciśnienie spręzania , sprawdzić czy nie blokują hamulce w kołach ,
    świece nowe, kable , palec i kopułkę wypucować , opony nie za miekkie ?
    silnik dogrzany ?
    przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
    sympatyk
    Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
    Prawo jazdy: 15 09 1976
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Freelander e picc. scuderia
    Silnik: Otto 95÷121
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Skrzynia biegów: Manualna

16 Mar 2012, 21:44

Fiat dla Seicento z silnikiem 1.1 podczas jazdy miejskiej podaje dokładnie 8.3 l ,a dla silnika 0.9l ---7.9l/100 km,jak widać ,różowo nie jest,ale z kolei na trasie, odpowiednio 4.7 i 5.1,silniki od 98r zaczynając.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

16 Mar 2012, 23:21

był przy domu Punto 1.1 SPI po mieście palił 6,5÷7 ltr , córa mu więcej dawała :evil:
    a to auto ciut cięższe , i opony chyba 155/70r13

jak piszesz że Fiat daje norme wyższą to po to żeby uzytkownicy głowy nie zawracali
    nadmiernym zużyciem :lol:
    a trasa takim autem :shock: - ja już nie student :?
    przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
    sympatyk
    Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
    Prawo jazdy: 15 09 1976
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Freelander e picc. scuderia
    Silnik: Otto 95÷121
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Skrzynia biegów: Manualna

17 Mar 2012, 09:21

Ja zawsze od znajomych,którzy mieli Cieniasy słyszałem,że 8l to zwyczaj ,naturalnie już od 99r Punto z silnikami 1.2,1.4 mniej palą od Seicento.10 litrów to jak na takie autko jest dużo,nie można wykluczyc,że coś nie jest tak.Co ja bym zrobił,ano to, co robię zawsze po zakupie auta-----wydech,oleje wszystkie,sprawdzam opory toczenia,naturalnie do kosza idą przewody zapłonowe i świece,czyszczę aparat zapłonowy od środka.Filtry też są ważne.Przekonałem się jak ważne są opory toczenia,gdy kiedyś na drodze złapało mi delikatnie klocki przy jednym kole w Mercedesie W115 220d(byłem w trasie).Auto normalnie paliło 7l na trasie,wtedy zeżarł mi 12 litrów na każde 100km a z tarczy wcale się nie dymiło.Od tamtego czasu opory toczenia dla mnie to podstawa!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
      Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...