Upoważnienie do kierowania cudzym samochodem

10 Wrz 2008, 08:46

Witam!

Czy to prawda, że aby móc kierować samochodem (zarejestrowanym w Polsce), jednak nie będąc jego właścicielem, potrzebne jest upoważnienie w formie pisemnej od osoby do której ten samochód należy?

Z góry dzięki za odpowiedź.
azazel
Nowicjusz

10 Wrz 2008, 09:33

Tak , ale oczywiście musisz mieć prawo jazdy.
EXAL
Aktywny
Awatar użytkownika

10 Wrz 2008, 09:38

Myślałem, że to dotyczy tylko samochodów, które są zarejestrowane poza granicami Polski no ale jak widać myliłem się. Dzięki za odpowiedź. Trochę to dziwne, że np. ojciec daje Ci samochód żebyś pojechał po coś i musi upoważnienie pisać no ale jak prawo to prawo.
Pozdrawiam
azazel
Nowicjusz

10 Wrz 2008, 09:40

Tzn tak to nie , chyba jak się nazwiska zgadzają takie same to się nikt nie przyczepi , ale np jeśli ty masz nazwisko a a osoba od której bierzesz fure ma b to musisz mieć takie pismo , mojej siostrze zmarli rodzice i pozostawili furke i ona chciała pozyczyc te auto innej siostrze i musiala napisać takie pismo.
EXAL
Aktywny
Awatar użytkownika

10 Wrz 2008, 09:44

No to jeszcze raz dzięki za rozwianie wątpliwości.
azazel
Nowicjusz

10 Wrz 2008, 13:43

Powoli - kolega EXAL pisze głupoty.Chcąc jechać samochodem mamy,taty,brata,cioci,wujka czy nawet kolegi bądz siostry kolegi z Niemiec czy USA nie trzeba mieć żadnego zaświadczenia o pozwoleniu kierowania tym samochodem.Policja podczas kontroli jak widzi,że samochodem kieruje osoba,której nie jest samochód,pyta,czyj to samochód i sprawdza w bazie samochodów kradzionych,czy nie jest on poszukiwany.Jeżeli nie,to można jechać dalej.Przepisy nie mówią nic na temat jakichkolwiek zaświadczeń.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Crafter "Van of the Year 2017"
    Nowy Crafter marki Volkswagen Samochody Użytkowe, produkowany wyłącznie w fabryce w Białężycach koło Wrześni, pod wieloma względami wyznacza standardy wśród aut dostawczych. Samochód ma bardzo bogate wyposażenie ...

10 Wrz 2008, 14:15

no to tak właśnie napisałem -.-
EXAL
Aktywny
Awatar użytkownika

10 Wrz 2008, 14:45

EXAL napisał(a):no to tak właśnie napisałem -.-

To ja zrozumiałem Twoją odpowiedź w ten sposób, że poruszając się samochodem, w którego dowodzie rejestracyjnym nie widnieją moje dane muszę posiadać upoważnienie od prawowitego właściciela że mogę użytkować jego pojazd.
azazel
Nowicjusz

11 Wrz 2008, 13:20

No ja tez tak to zrozumiałem i dlatego napisałem,że pisze głupoty.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Wrz 2008, 14:20

Dołacze sie do tematu...bo jak ja nie mialem swojego auta i poslugiwalem sie starszego...to jest opcja upowaznienia w ubezpeczeniu...ze moga nim kierowac osoby 3 z rodziny...doplata za ta opcje to groszowe sprawy...
Dylan20
Nowicjusz

11 Wrz 2008, 20:32

Zgadza się - niektórzy ubezpieczyciele pytają,czy ubezpieczanym samochodem będzie jeszcze ktoś jeździł i czy będzie go używała osoba,która ma prawko mniej niż rok.Jeżeli poda się,że tak,to wtedy ubezpieczyciel zawyża o parę złotych składkę.Ale wg mnie jest to naciąganie klientów,bo nawet jeżeli poda się,że tym samochodem taka osoba nie będzie jeździła,a zdarzy się,że taka akurat pojedzie i spowoduje wypadek,to ubezpieczalnia i tak będzie musiała wypłacić odszkodowanie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Wrz 2008, 10:17

Ale przecież wystarczy dowód rejestracyjny samochodu i tyle, żadnych zaświadczeń, no chyba że prowadzisz samochód swojego znajomego zza granicy, wówczas to musisz mieć zaświadczenie.
rally_jf
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

12 Wrz 2008, 13:58

rally_jf napisał(a):Ale przecież wystarczy dowód rejestracyjny samochodu i tyle, żadnych zaświadczeń, no chyba że prowadzisz samochód swojego znajomego zza granicy, wówczas to musisz mieć zaświadczenie.

No i ogólnie to czekałem na taką odpowiedź. Tak właśnie myślałem, że to upoważnienie dotyczy aut zarejestrowanych za granicą a jak jest zarejestrowane w Polsce to wystarczy dowód rejestracyjny i nikt się nie będzie czepiać że widnieje tam inne nazwisko niż kierującego.
azazel
Nowicjusz

15 Wrz 2008, 22:57

Do kierowania samochodem zarejestrowanym za granicą,nie potrzeba żadnego upoważnienia.Czyli jak przyjadzie do ciebie np. wujek z USA i ty chcesz się przejechać jego samochodem np. do dziewczyny,to nie potrzebujesz żadnego upoważnienia.Musisz mieć tylko prawo jazdy(swoje oczywiście),dowód rejestracyjny samochodu i ubezpieczenia na samochód.Nic więcej.
Nie wiem,w jakich przepisach wyczytaliscie,że jest potrzebne do tego upoważnienie?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika