Uprzejmie prosze o pomoc!

23 Sty 2011, 23:11

Witam
Tematem mojego postu jest prośba o doradzenie mi(jako kompletnemu laikowi), jakie auto dobrać do moich potrzeb...otoz mam przeznaczone na zakup samochodu24tys zl. Chodzi oto, ze planuje jechac tym samochodem do norwegi, tam jezdzic nim przez 5mcy do pracy, a potem wrocic do PL i przez 2 lata robic magistra. Dlatego też kupując samochód za 24tys zl chcialbym zminimalizowac ryzyko powaznych remontow tego samochodu przez conajmniej 3 lata od jego zakupu(jako ze jako student niebd mial stalej pracy i niebede mial na wrzucanie w samochod 500zl co 2 mce).Oczywiscie jestem swiadomy kosztow eksploatacji samochodu ze raz w roku trza bedzie wrzucic - ale mysle ze wiecie oco mi chodzi ...Po wspomnianych trzech latach oczywiscie chcialbym zatrzymac samochod - czyli niemam zaimaru go potem sprzedawac i wymieniac ...Dręczą mnie dwa podstawowe pytania:1diesel czy benzyna - bo slyszalem dobre opinie o 1.9tdi- zywotne i ekonomiczne, a benzyniaki po 200tyskm zaczynaja sie starzec raczej.
pyt.2: starszy rocznik i "lepszy model"(+mniej elektryki), czy nowszy model "gorszego" samochodu ?? zastanawialem sie nad starszym passatem czy octavia, a nowszym seatem ibiza czy fabią... ogólnie naczytalem sie wiele i wiem coraz mniej . Bardzo prosze o pomoc!!!!
bartek
bartekcn
Nowicjusz

Miejscowość: cieszyn

23 Sty 2011, 23:19

Ja bym szukał jakiegoś młodszego auta i jeśli oprócz tego jednego wyjazdu ma służyć do jazdy po mieście to benzyna lub PB+LPG.
Diesel będzie mial dużo wiekszy przebieg niz benzyna i wiele elementów bardziej zużytych.
Dobra benzyna po 200 tys będzie tak samo dobra jak dobry diesel po 200 tys.
Ja polecam Focusa lub Mondeo, coś Japońskiego np Honda lub Toyota i tak jak napisałem koniecznie benzyna.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda latem na zimówkach to zły pomysł
    Możesz nie być tego świadomy, ale pewnie w Twoim kręgu znajomych czy sąsiadów znajdzie się ktoś, kto jeździ na oponach zimowych. A może robisz to właśnie Ty? Czy warto tak ryzykować? Nie każda opona potrafi zapewnić ...