13 Wrz 2013, 22:09
Witam
Mam problem, jakiś czas temu zerwała mi się aluminiowa łapa trzymająca silnik z prawej strony (od strony pasażera) i cały motor oparł się na rurze wydechowej. Wszystko zostało naprawione i puki co jest ok. lecz nie w tym problem. Zastanawia mnie co mogło to spowodować. Mam dwie teorie. Pierwsza to taka że z tamtej strony wymieniany był rozrząd i również ta łapa była wykręcana żeby się do niego dostać, możliwe że coś zostało źle skręcone i jakieś 2 miesiące później się urwało a dokładnie jedna śruba wyrwała gwint. Druga teoria jest ciekawsza, auto dostało takiego strzała że silnik się przesunął, skrzywił i tą śrubę wyrobił, do tej teorii pasuje też fakt że jedynka czasem się zblokuje. Jak bardzo jest prawdopodobna teoria numer 2?? Dodam że stało to się jakieś 2-3 miesiące po kupnie. Jeszcze jedna ciekawostka, jakiś czas po kupnie (ok. tygodnia) zaczął uciekać olej, było to spowodowane tym że uchwyt trzymający filtr i chłodnice oleju był złamany i ktoś go pospawał, obawiam się że to też przemawia na korzyść teorii numer 2.