Urwany tłumik końcowy/nowy wydech

29 Mar 2023, 18:22

Witam piszę ten post ponieważ chciałbym się dowiedzieć co może się stać z samochodem przy jeździe z urwanym wydechem końcowym, pacjent to Accord VI 1.8 V-TEC 136KM, nie zauważyłem że przepaliło mi rurę i w pewnym momencie pękło, dopiero w piątek będę miał to do pospawania i tu pytania:

-Czym grozi jazda z taką usterką poza ryzykiem mandatu, czytałem na innych forach, że można silnik zniszczyć
- Czy wybór końcowego wydechu ma znaczenie?
Wesoly2001
Nowicjusz

• 29 Mar 2023, 18:37

Jak to końcowy tłumi to nic ci nie grozi poza mandatem no i trzeba sprawdzić czy wieszaki dalej trzymają rurę wydechową która została bo inaczej może coś uszkodzić. Jednak jak się trzyma wszystko sztywno to oprócz większego hałasu będzie ok.

Wesoly2001 napisał(a):Czy wybór końcowego wydechu ma znaczenie?
    Jak najbardziej jedne mogą być głośniejsze inne mogą emitować wyższe bądź niższe tony wszystko zależy od wykonania i marki danego tłumika. Warto tu się rozeznać i popatrzeć jakie są polecane do twojego samochodu. Na pewno dobrze jest poszukać dedykowanego bo będzie miał odpowiednio przystosowane wieszaki i będzie pasował dokładnie w miejsce starego.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Mar 2023, 18:53

Wieszaki są bez problemu, pytam bo na innych forach czytałem, że nawet świece się wypalają a na jeszcze innych pisali o zaciąganiu spalin do silnika przez wydech więc trochę zgłupiałem (dopiero się uczę w auta)
    Dobra dzięki ale sprawdzę czy cała reszta wydechu jest cała bo dziś jakiś dziwny dźwięk słyszałem i nie chodzi mi o to, że brzmi teraz jak V8 :lol: :lol:
    Wesoly2001
    Nowicjusz

29 Mar 2023, 19:00

No inaczej by było jak byś urwał rurę przed katalizatorem gdzieś zaraz za silnikiem. Przecież nie będziesz jeździł z pedałem w podłodze żeby cię zaraz niebiescy dorwali :) Delikatna jazda i nic nie powinno się stać, do piątku wytrzyma.

Na ile to możliwe na tyle ogranicz jazdę i tyle :ok:
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy samochody hybrydowe boją się mrozu?
      Brytyjska Toyota przez 24 godziny mroziła crossovera Toyota C-HR Hybrid w temperaturze -20 stopni, systematycznie polewając go wodą. W efekcie samochód pokrył się grubą warstwą lodu. Mimo to hybrydowy crossover bez ...
      Picie i jedzenie za kierownicą - to niebezpieczne!
      W związku z obowiązującym zakazem spożywania posiłków w lokalach gastronomicznych wiele osób kupuje dania na wynos. Nie powinno to jednak skłaniać kierowców do jedzenia (nawet frytek) czy picia podczas ...