Urząd Celny ??? Co i jak

03 Lis 2010, 11:47

Witam
Mam do was pytanko dwa miesiące temu kupiłem samochód w belgii , uszkodzony więc przyjechał na lawecie , mechanik dopiero teraz samochod mi zrobił wiec dopiero załatiam papiery , zadzwoniłem do celnego co mi potrzeba a pani powiedziała że miałem dwa tygodnie na oclenia i teraz chcą mi założyć sprawe celną czy mają takie prawo? może sie oriętujecie co i jak ?? z góry dzięki za pomoc
dobrowol123
Nowicjusz

Miejscowość: skierniewice

03 Lis 2010, 21:30

dobrowol123 napisał(a): teraz chcą mi założyć sprawe celną czy mają takie prawo

Tak oczywiscie ze moga naliczyć kare za nieterminowa zapłatę akcyzy.Faktycznie masz 14 dni na zapłatę akcyzy ale od momentu przekroczenia granicy.Datę przekroczenia granicy wpisujesz Ty/nie musisz miec na to zadnego dokumentu/a więc tego teoretycznie nie jest nikt Ci w stanie udowodnic.W Twoim przypadku cięzko mi cokolwiek powiedzieć jak masz dalej postępowac... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Lis 2010, 21:19

Mam podobny problem, kupiłem autko w Danii 1.10.2010, na umowie jest właśnie taka data, autkiem przyjechałem do Polski 12.11.2010 i co teraz mam zrobić aby nie było problemów.
Piszę drugą umowę, bo tą co mi Duńczyk dał to porażka, i zastanawiam się czy wpisać tą samą datę którą on wpisał i poszedł zgłosić sprzedaż w Danii, czy może napisać młodszą datę... :?:
Pozdrawiam.
STomasz
Nowicjusz

Miejscowość: Mrągowo

15 Lis 2010, 21:41

STomasz napisał(a): kupiłem autko w Danii 1.10.2010, na umowie jest właśnie taka data, autkiem przyjechałem do Polski 12.11.2010 i co teraz mam zrobić aby nie było problemów.

Udać sie UC.Data na umowie nie duzego znaczenia.Przy wypełnianiu dekleracji celnej wpisujesz datę przekroczenia granicy i to jest najwazniejsza istota sprawy..
STomasz napisał(a):czy może napisać młodszą datę...

To pozostawiam dla Ciebie... :!: :!: :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

15 Lis 2010, 21:47

Wielkie dzięki ;) W takim razie ta kara jest bez sensowna, bo każdy może pisać sobie datę jaką chcę...Jak teraz udowodnią komuś, że nie przyjechał tego i tego dnia? :lol:
Pozdrawiam ;)
Pozdrawiam.
STomasz
Nowicjusz

Miejscowość: Mrągowo

15 Lis 2010, 21:51

STomasz napisał(a):Jak teraz udowodnią komuś, że nie przyjechał tego i tego dnia?

Nie moga nikomu nic w tym temacie udowodnić bo nie ma jak kiedyś ze na granicy wpisywali Ci datę przekroczenia.Temat ten jest jeszcze aktualny/jak sie nie myle/tylko w przypadku zakupu samochodu w Szwajcarii.Tutaj jest wpisywana data przekroczenia granicy...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kupuję samochód - gdzie rozglądać się za autami?
    Zastanawiasz się nad zakupem samochodu? Na pewno jest to dość stresująca chwila, patrząc szczególnie na fakt, iż nowości nie brakuje. Im więcej posiadamy pieniędzy, tym większy zakres możliwości mamy do wyboru. Niezależnie ...