REKLAMA
Hej,
Szukałem ostatnio na forum i poza nim informacji dotyczących urządzeń podłączanych do gniazda zapalniczki.
Zanim coś zepsuję chciałem po prostu zapytać
Po pierwsze, czy kiedy na wyłączonym aucie bez kluczyka w środku należy odłączać wszystko z gniazda zapalniczki? Czy w takiej sytuacji pobierają one prąd i w efekcie mogą powodować rozładowanie akumulatora?
Zakupiłem też sobie przetwornicę o mocy 300W. Ma ona w zestawie kabelek do gniazda zapalniczki, ale równieź i kabelki do podłączenia do akumulatora. Czy w takiej sytuacji mogę sobie ją podłączyć do akumulatora i w sytuacji gdy jest ona wyłączona (ma taki przycisk) to nie pobiera prądu i nie sprawi mi w przyszłości problemów z akumulatorem?
Mam też taki rozdzielnik z jednego na dwa gniazda zapalniczki. Zastanawiam się, czy to oznacza, że napięcie na obu wyjściach będzie miało 12V? Nie spada ono w takiej sytuacji?
Wiem, że moje pytania są na prawdę laickie i wielu z Was stwierdzi, że każdy to wie. Ja niestety nie znam się na tym kompletnie a chciałbym mieć pewność, że wszystko będzie w porządku
Dzięki!