Urządzenia podłączane do gniazda zapalniczki

21 Wrz 2015, 13:01

Hej,

Szukałem ostatnio na forum i poza nim informacji dotyczących urządzeń podłączanych do gniazda zapalniczki.
Zanim coś zepsuję chciałem po prostu zapytać ;)

Po pierwsze, czy kiedy na wyłączonym aucie bez kluczyka w środku należy odłączać wszystko z gniazda zapalniczki? Czy w takiej sytuacji pobierają one prąd i w efekcie mogą powodować rozładowanie akumulatora?

Zakupiłem też sobie przetwornicę o mocy 300W. Ma ona w zestawie kabelek do gniazda zapalniczki, ale równieź i kabelki do podłączenia do akumulatora. Czy w takiej sytuacji mogę sobie ją podłączyć do akumulatora i w sytuacji gdy jest ona wyłączona (ma taki przycisk) to nie pobiera prądu i nie sprawi mi w przyszłości problemów z akumulatorem?

Mam też taki rozdzielnik z jednego na dwa gniazda zapalniczki. Zastanawiam się, czy to oznacza, że napięcie na obu wyjściach będzie miało 12V? Nie spada ono w takiej sytuacji?

Wiem, że moje pytania są na prawdę laickie i wielu z Was stwierdzi, że każdy to wie. Ja niestety nie znam się na tym kompletnie a chciałbym mieć pewność, że wszystko będzie w porządku ;)

Dzięki!
Erni1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 2011
Auto: Brak auta

21 Wrz 2015, 20:55

1) Lepiej odłączyć, jednak jeżeli masz np. ładowarkę do telefonu i odpiąłeś telefon to nie będzie zużywała prądu. Wtedy ją można zostawić w gniazdku.

2) Jeżeli będzie dział przycisk to odetnie prąd i można ją zostawić. Zobacz tylko ile przetwornica pobiera prądu, bo może się okazać że trzeba ją podłączyć prosto pod akumulator, bo wywali bezpiecznik od zapalniczki.

3) Nie spadnie, ponieważ będzie podłączone równolegle, a nie szeregowo. Wiadomo, że kosztem poboru prądu spada napięcie na akumulatorze (w tym wypadku o bardzo bardzo mało), ale to już inna kwestia.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

24 Wrz 2015, 00:05

jerzye46 napisał(a):jeżeli masz np. ładowarkę do telefonu i odpiąłeś telefon to nie będzie zużywała prądu
to nie jest prawdą ;) zużywać prąd będzie w jakim stopniu zależy od ładowarki, zwykle w nikłym

ad2 300W przetwornica pod zapalniczkę?? :mrgreen: jeśli będzie działać poprawnie to albo nie ma 300W albo masz jakiś wyjątkowy ukłąd elektryczny w pojeździe ;)
ad3 w samochodzie podczas pracy alternatora, napięcie jest zawsze powyżej 12V, w poprawnie działającym układzie napięcie jest rzędu 13,4-13,8V tak że bez znaczenia
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

24 Wrz 2015, 00:30

Oj, już nie rozczulajmy się nad jakimiś ułamkami wata. Równie dobrze podtrzymanie funkcji życiowych zegara kosztuje prąd.

w samochodzie podczas pracy alternatora, napięcie jest zawsze powyżej 12V, w poprawnie działającym układzie napięcie jest rzędu 13,4-13,8V tak że bez znaczenia

Ma to znaczenie, ponieważ podłączenie kilku urządzeń szeregowo do akumulatora " zabije " je wszystkie. Wystarczą pewnie ze dwie-trzy żarówki H7 szeregowo, by świeciły jak postojówki.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna

24 Wrz 2015, 10:56

Ale robicie problem z prostych rzeczy...
1. zalezy, czy w zapalniczce, po wyjęciu kluczyka ze stacyjki jest nadal napięcie. Jeżeli napięcie jest, lepiej wtyczkę z gniazda zapalniczki wyjąc. Nawet jak nic nie jest podłączone - wystarczy małe zwarcie i po...aucie. Jeżeli tego napięcia nie ma po wyjęciu kluczuczyka ze stacyjki, to nie ma potrzeby wyjmować wyczki z gniazda zapalniczki ani innych urządzeń do niej podłączonych. Proste.
2. Przetwornica 300W - wystarczy sprawdzić jaki prąd pobiera z gniazda zapalniczki, popatrzeć na kabel zasilający i wszystko będzie jasne. Podłączona pod akumulator mimo, że wyłacznik jest wyłaczony może pobierać prąd. Zależy, pod jaki obwód jest podłaczony wyłacznik.
3. W rozdzielniku gniazda zapalniczki nawet na 4 gniazda, w każdym będzie to samo napięcie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Sie 2016, 21:20

Witam zakupiłem angielski samochod w którym zamontowany jest uchwyt samochodowy ( tak myśle ze to jest uchwyt do telefonu) czy ktoś mi może powiedzieć co to dokładnie jest i gdzie moge dokupić do tego złącze pod swój telefon (iPhone 5s)
Dołączam zdjęcie
Z góry dziekuje
lukaszbe3
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 01 1994
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Audi a3 8p
Silnik: 2.0 FSI
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W trudnych warunkach liczą się ułamki sekund
    Zima trzyma, a drogowcy nie zawsze nadążają z odśnieżaniem. Samochody z napędem na dwie osie są wtedy bardzo przydatne, choć napęd na cztery koła wynaleziono z myślą o pojazdach wojskowych, by umożliwić im poruszanie się ...
    Na co zwrócić uwagę przy zakupie terenówki
    W terenówkach najważniejsze są rama, zawieszenie, napędy i silnik. Buda ma mniejsze znaczenie. Sprawdź jak samochód odpala na zimno, jaki dymek idzie z rury wydechowej i ile go jest. Po kilku sekundach dymienia ...