USA - wyprawa 2019 Wybór auta

26 Sty 2018, 17:05

Cześć! Witam wszystkich!
W przyszłym roku startuję z moją narzeczoną na wyprawę po USA. Bilety lotnicze kupione , znajomi mi pomagają w załatwianiu transportu auta do Seattle.W założeniu odwiedzenie każdego stanu. Podróż ma trwać maksymalnie 2 lata. Wszystko fajnie pięknie tylko nie wiem jakie auto kupić . Budżet max do 15tys. Koniecznie napęd 4x4. Fotele tylne będą wyrzucone żeby zwiększyć pojemność. Myślałem już o Nivie, Pajero, J60... Wiedzę jako taką mam mechaniczną jak i elektryczną. Myślę również o możliwości spania w aucie ale nie koniecznie, to tylko opcja. Chciałbym żeby auto wytrwało taką podróż- oczywiście po zakupie auta dostosuję je odpowiednio do podróży no ale jak narazie ciężko mi się na cokolwiek zdecydować. Mają może panowie jakieś sugestie co do wyboru auta bo za dużo tego. Pozdrawiam i Dziękuję ! :yes:
Syriuss
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 10 2010
Auto: Lancia Beta Coupe
Silnik: 2.0VX
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1975

26 Sty 2018, 17:57

Pomijając sens kupna starego trupa i wywożenia go za ocean :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nie lepiej kupić coś, do czego części kupisz w stanach bez problemu?
Będziesz tłukł kilometry jedyną nivą na kontynencie?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Sty 2018, 18:01

Syriuss napisał(a):Koniecznie napęd 4x4

Dlaczego? Na prostych odcinkach rzędu 50-100 km się przyda?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

26 Sty 2018, 18:03

Tylko pomyślałem o Nivie , nie zadecydowałem bo czekam na Wasze pomysły :)
Syriuss
Nowicjusz

26 Sty 2018, 18:59

Syriuss napisał(a):czekam na Wasze pomysły

1. Doczekaj 2019r
2. Jedź do USA
3. Kup auto na miejscu
4. Ciesz się podróżą.

Wytłumacz nam sens tłuczenia auta z PL :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Sty 2018, 19:06

Auto nie będzie tłuczone. Przepłynie sobie spokojnie w kontenerze. Bo, będę sobie przez ponad 8 miesięcy grzebał i dopasowywał auto do podróży. W USA nie będę miał warsztatu, takich narzędzi , spokoju i czasu.
Syriuss
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Supra z 1994 roku sprzedana na aukcji
    Już niedługo nowa generacja Toyoty Supry trafi do salonów. Tymczasem oryginalna Supra 4. generacji z 1994 roku została sprzedana na portalu aukcyjnym Bring A Trailer za kwotę aż 121 000 dolarów, czyli ponad ...
    Jak sprawdzić / obliczyć ET felgi? - instrukcja
    Na rynku mamy bardzo dużo dostępnych felg zarówno aluminiowych jak i stalowych. Każda z nich powinna posiadać wytłoczone parametry montażowe w szczególności szerokość, średnicę i parametr osadzenia felgi ET. ...

26 Sty 2018, 20:22

W USA masz zamiar wyjechać z kontenera i śmigać tam na polskich blachach?

Syriuss napisał(a): W USA nie będę miał warsztatu, takich narzędzi , spokoju i czasu.

Przede wszystkim to nie będziesz miał potrzebnych części a nie wierzę, że przez 2 lata się coś nie wysypie w starym trupie.

Dwa rozsądne wyjścia
Najlepsze, podane przez mike'a
Drugie - jeśli już chcesz grzebać to kup auto w wersji USA
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Sty 2018, 23:41

Zabierz z powrotem jakiegoś Grand Cherokee, który przypłynął w takim kontenerze.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

30 Sty 2018, 00:03

Dokładnie, bierz coś hamerykańskiego na benzoline a tam jeździsz na etanolu za kilka groszy. Nawet jak coś się popsuje to naprawisz to na ulicy a jak nie to w jakimś warsztacie Ci ogarnął bez problemu. Rownie dobrym pomysłem byłby Voyager v6 jest wysoki wiec nawet napęd na 4 Ci nie potrzebny bo daje radę a nawet jak się już na niego uprzesz to i taki istnieje, spać możesz w środku i to nawet wygodniej jak w domu dodatkowo masz dużo miejsca na bagaże bajery lodówki itd.
Ps. Ja będę się powoli przymierzał do sprzedaży swojego Jeepa WG wiec jakbyś chciał pogadać to pisz PW
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4