Usportowiony kompakt do 35k

24 Lut 2019, 16:40

mike napisał(a):w każdym nowym aucie trzeba zabezpieczyć lakier, bo są one coraz bardziej gumniane.
Raziel i Pionek wy multikonto? Bo zupełnym przypadkiem wypowiadacie się każdy zaraz po sobie w tych samych tematach, w niemal tym samym czasie oraz z tymi samymi poglądami

Honda 8 nie jest nowym autem tak samo jak i Leon 1P, tylko ze w 12 letnim Leonie (rok temu) lakier mialem niemal w idealnym stanie i w zasadzie korekte i zabezpieczenie robilem z wlasnego widzimisie, a co dzieje sie z lakierem hondy po tylu latach? to nawet sami wlasciciele przyznaja.

Po prostu badz obiektywny, kazde auto wymaga wkladu i pakietu startowego, ta nagonka na vaga to jest juz nawet nie smieszna a zalosna

Bo oprocz troszke drozszego rozrzadu ktory robisz w kazdym aucie podobnie jak plyny, filtry, swiece

wydajesz doslownie z 1500zl wiecej na usuniecie odmy, wymiane hpfp i zaworka dv, a jak zrobisz to w mniej popularnym serwisie to i z 500zl taniej wyjdzie.

Wiec serio docinki w stylu "po zakupie wymien to to i to" sa juz nudne bo w kazdym aucie po zakupie jesli powaznie podchodzisz do serwisu to wymieniasz kilka rzeczy nawet jesli sa sprawne
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lut 2019, 16:46

Pionek napisał(a):musisz wiedzieć że tsi ma 200 niutonów przy 1500 obrotów i aż do 4 tys..
a kręcić możesz też wyżej to nie diesel czy 1,6 mpi

Scirocco jedzie lepiej niż 80% aut na ulicy do tego ma sylwestkę coupe 3 drzwi itd..

Ale nie wrzucasz go tu jako alternatywę dla 1.6mpi tylko aut konkurencji, które za podobną kasę będą młodsze/mocniejsze i nie mają takiego sobie silnika a udane konstrukcje.
Megane 3 ma 300nm, astra 230 od 2200 do 5400 a delta 320nm. O chądzie nie mówię bo to tak samo głupia propozycja jak to rocco (i nie mam uprzedzeń bo np. wizualnie mi się podoba). Już nawet ten leon Raziel'a bardziej tu pasuje.

Pionek napisał(a):ono pojedzie lepie niż wolnossąca Honda 140 konna

Jeśli chcesz to udowodnić to nie wrzucaj filmiku 0-100 bo akurat chąda robi to szybciej.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Lut 2019, 16:53

Invi napisał(a):chąda
ciężko stwierdzić bo ''nie ma takiego auta'' :D

Ps. mam nadzieje że zrozumiałeś dygresje :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Lut 2019, 16:55

No jak chada zrobi szybciej, przeciez to tsi ktore zawsze bedzie szybsze :lol:
Na tym forum wszedzie vagi polecane jako jedyne najlepsze auta. Nikt nie mowi ze sa zle, sam mam vaga chociaz troche innego niz wiekszosc tu polecanych. Natomiast nie wiem czym wszystkie golfy, passaty i skody zasluzy sobie zeby stawiac je polke wyzej niz np ople, fordy, czy obecne renault. Dla mnie niczym procz znaczka i mentalnosci prawdziwego Polaka.
Poza tym rozumiem ze to 1.4tsi jedzie niezle, ale niezle jak na 122km. Porownywanie go z innymi kompaktami o mocach 150-180km jest zenujace. Jezdzilem scirocco ale 2.0tdi 140km. Przyspiesza normalnie jak na 140km i nie stwierdzilem zeby znaczek vw w magiczny sposob dodawal mu ze 30km.
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009

24 Lut 2019, 17:00

duzy90 napisał(a):Natomiast nie wiem czym wszystkie golfy, passaty i skody zasluzy sobie zeby stawiac je polke wyzej niz np ople, fordy, czy obecne renault.
To chyba fora pomyliłeś bo tu Vagi są mocno negowane ale nie ma tak jak mówisz, są polecane te modele które na to zasługują ale napewno nie jest taki że same Vagi są polecane.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Lut 2019, 17:07

Nie mowilem o calym forum a niektorych jego uzytkownikach, ktorzy polecaja tylko i wylacznie vagi. Wiem ze wiekszosc robi inaczej, spokojnie.
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009

24 Lut 2019, 17:18

Kao napisał(a): mam nadzieje że zrozumiałeś dygresje :wink:

Jasne :mrgreen:
Jest subtelna różnica między celowym zabiegiem a brakiem czytania ze zrozumieniem :naughty: Ale już się przyzwyczaiłem, że w tym kraju ludzie czytać nie potrafią :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

24 Lut 2019, 17:19

Każdy ma swoje przekonania i doświadczenia chodź czasami fanatyzm bierze górę.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Lut 2019, 17:24

Panowie mają dziwne podejście bo Celica 140 konna jedzie gorzej od Audi A3 1,8T 180 koni a czy to oznacza że nie jest sportowa?
Tak samo Audi TT w podstawowej wersji vs kompakt ponad 200 koni.

Więc dla autora to auto które robi setke poniżej 9 sek a niekoniecznie 5..ale podejrzewam że bardziej chodzi o wygląd coupe, a tutaj Scirocco jak znalazł.
Więc nie ma sensu się przekomarzać bo 180 koni nie jest wyznacznikiem auta usportowionego.

A poza tym po co się przekomarzać markę już inni dla autora wybrali - każda inna oprócz vag
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

24 Lut 2019, 17:47

tabelki, tabeleczki, tabelunie :D a tak naprawdę to wszystko można sobie wsadzić w rurę nowo nabytego auta... :) bo ma się nijak do fanu z jazdy oraz odczuć.
Autor szuka czegoś co fajnie jedzie, fajnie wygląda i tyle w temacie. Co do scirocco uważam że spełnia wymagania wizualne w 100% co do techniki to jeżeli przebrniemy silnik to też nie przesadzajmy ale 1,4tsi 122km demonem nie jest ale wystarczy do normalnej jazdy bez napinania się.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

24 Lut 2019, 18:36

Raziel11 napisał(a):Honda 8 nie jest nowym autem tak samo jak i Leon 1P, tylko ze w 12 letnim Leonie (rok temu) lakier mialem niemal w idealnym stanie i w zasadzie korekte i zabezpieczenie robilem z wlasnego widzimisie, a co dzieje sie z lakierem hondy po tylu latach? to nawet sami wlasciciele przyznaja.

Po prostu badz obiektywny, kazde auto wymaga wkladu i pakietu startowego, ta nagonka na vaga to jest juz nawet nie smieszna a zalosna
zero wyczucia... :roll:

Musisz wiedzieć, że już od bardzo długiego czasu lakiery są robione na bazie wody (#ekologia), co czyni je bardzo miękkimi i podatnymi na byle uszkodzenia typu odpryski czy nieodpowiednie mycie. I dotyczy to zarówno mojego Forda ja Twojego (twoich?) Seatów. Owszem, jest duża różnica, ale gdybyśmy porównywali Audi 80 czy innego Biedadesa w124 z autem ~10 letnim. Natomiast nówka z salonu czy właśnie kilkuletnie auto to praktycznie jeden pies.
Szkoda, że ta dyskusja nie ma miejsca pół roku wstecz, bo mógłbym pokazać Ci kilka przypadków aut nienowych ale regularne zabezpieczanych lakierniczo, a wozów nawet nie rocznych, gdzie coś poszło nie tak (pracowałem przy detailingu) :ok:

Ale ok, skoro uważasz, że lakier w Twoim Leonie jest uberdobry, to spłukuj go tylko dwa razy do roku na bezdotykowych :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Lut 2019, 20:12

mike napisał(a):Musisz wiedzieć, że już od bardzo długiego czasu lakiery są robione na bazie wody (#ekologia), co czyni je bardzo miękkimi i podatnymi na byle uszkodzenia typu odpryski czy nieodpowiednie mycie
a to ciekawe co mówisz. Tak dla sprostowania, lakier wodny to tylko Baza ( kolor) nijak nie ma się to do trwałości czy twardości bo za to odpowiada lakier bezbarwny a nie baza.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Lut 2019, 20:25

Specem od lakiernictwa nie jestem ale z tego co wiem to lakier bezbarwny też jest na bazie wody. A przynajmniej ten stosowany w fabryce bo czego używa józek klepiąc powypadki to już inny temat
Invi
Forumowicz VIP

24 Lut 2019, 20:49

Invi napisał(a):lakier bezbarwny też jest na bazie wody
chyba ten w sprayu dla zabaw w podstawówce :naughty: a ekologia ekologią a szkoda że nikt o tym nie mowi że lakier wodny dla ludzi jest szkodliwy bardziej niż ten rozpuszczalnikowy bo wchłania się też przez skórę. Cała ekologia :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika