Usportowiony mały samochód do 15tyś.

22 Mar 2014, 09:55

Ja bym pomyślał jednak o BMW, konkretniej E36 325Ti (compact). Tylny napęd, konie tłuste, wolnossące, stabilne i dostępne od początku do samego końca. Tanio można wygrzebać pod 200 kuca z tego silnika, do tego masa używanych gratów w dobrej cenie, prosta budowa.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

22 Mar 2014, 12:29

@up
BMW na pierwszy samochód odpada, i na pewno nie ze starszych wersji (a na nowe mnie nie stać :)) - za dużo tego jeździ po ulicach i mimo że lubię te samochody, to już styl niektórych właścicieli, który wpływa na image marki już nie bardzo :) Może kiedyś (za 10 lat jak mnie będzie stać :)) kupię jakieś 125i w Coupe, choć jeśli BRZ lub GT86 stanieje to będę się wahał.
@szybki
Mnie się nie podoba ogólnie Colt CZ w wersji 3D (szczególnie tył) - wygląda jakby ktoś go na siłę przyciął, długie przednie drzwi również się do tego przyczyniają :)
Gdybym brał pod uwagę turbo to bym się zastanawiał nad Ibizą Cuprą 1.8T (150 czy 180KM), bo razem z MG ZR najbardziej mi się podoba. Nie mówię, że ten Colt 1.5 Turbo jest zły, ale jakoś nie chce mieć turbo w pierwszym samochodzie (uraz przez diesla?) :? Bo gdybym brał pod uwagę turbo to razem z Coltem na liście były by i VAGi, ale jak wspomniałem preferowałbym wysokoobrotowe silniki poniżej 2litrów. I nie jest prawdą, to co napisałeś, że szukam silnika z mocnym dołem - szukam z mocną górą. I właśnie przy zmiennych fazach rozrządu ma się mocną górę i oszczędny (jak na oferowaną moc) dół :)

Czy jakiś właściciel MG ZR mógłby wypowiedzieć się jak on jeździ na torze, a jak po zwykłych drogach :)?
QuQu
Nowicjusz

Auto: Nie mam

23 Mar 2014, 01:35

:mrgreen: Nie wiem dlaczego na pierwszy samochód źle BMW? No jedyna wada, że się rozpsujesz albo nie będziesz umiał docenić do czasu zmiany. :D Za 10 lat to dokładnie to samo towarzystwo, które teraz upala stare e36 będzie jeździło Twoim wymarzonym 125i... BMW ma zmienne fazy na niskich obrotach... :)

Jak nie BMW i nie turbo to ja tu widzę japońską wiertarkę...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Kwi 2014, 16:52

Jak usportowiony to polecam alfę romeo.[link do oferty na Olx wygasł]
karolinanna
Obserwowany

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 2,4 jtd
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

14 Kwi 2014, 16:54

A ostrzeżenie chcesz? :x Od tego jest dział sprzedam samochód..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Kwi 2014, 17:17

Zastanawia mnie to porównanie do wiertarki wysokoobrotowych silników.. Skąd to się wzięło ? Przecież wiertarka ma raczej duży moment, żeby wkręcać śruby w twarde drewno, itd., a w końcu nie kręci się tak szybko :sly: Ale może się mylę.
Anyway: od siebie dodam coś z serii niepozornych wojowników:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Świetny na tor: wyprzedzasz gości w znacznie droższych zabawkach. Ale na niskie spalanie nawet nie licz.
Mimo wszystko kierunkowałbym się w stronę MG ZR.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznaczają skróty mHEV, HEV, PHEV i BEV?
    Producenci samochodów mianem napędu hybrydowego określają całkiem różne rozwiązania o innych poziomach zaawansowania i skuteczności. Na tę chwilę można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje hybryd – ...
    Czy Honda Accord to dobra inwestycja?
    Decyzja o zakupie nowego auta dla wielu osób jest prawdziwą męczarnią. Bardzo duża oferta, bardzo dużo danych liczbowych, mnóstwo informacji. Jednak przyjrzyjmy się na przykładzie jednego z modeli Hondy jakie ...

14 Kwi 2014, 20:52

No ta Alfa naprawde jest mała :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Kwi 2014, 12:48

Nie chcę diesla (drogie naprawy, nie podoba mi się charakterystyka przyspieszania), ani silnika większego niż 2l (wysokie zużycie paliwa + drogie ubezpieczenie).
Jeśli brałbym pod uwagę Alfę to 147, tyle że mocniejsze Alfy są zbyt podsterowne co na torze nie pomaga.
Jedynie zostają wysokoobrotowe małe silniki, w lekkich i małych samochodach, którymi na tor też można pojechać.
Zastanawiam się między Yarisem TS, MG ZR, a Fordem Pumą, z czego najmniej awaryjny jest ten pierwszy ale i najmniej sportowy - jest kompromisem między torem a dynamiczną jazdą po mieście (łatwo zaparkować i mało pali + tanie ubezpieczenie), ale i najdroższy.
QuQu
Nowicjusz

24 Kwi 2014, 14:42

Różnica w cenie ubezpieczenia i spalaniu jest śmieszna, a auta które podałeś nie mają nic wspólnego ze sportem, ani jazdą torową. Zwłaszcza Ford Puma, który jest po prostu damskim wozikiem z miejscem na torebkę.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Kwi 2014, 15:46

Yaris i Puma to auta dla kobiet, MG to fajny samochód :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Kwi 2014, 17:29

Jak z dostępnością części do MG? Podobno pasują niektóre elementy zawieszenia od Hondy, prawda to? Boje się trochę tej uszczelki pod głowicą, bo tak to faktycznie auto najfajniejsze ze wszystkich, ale nie ma róży bez kolców.
QuQu
Nowicjusz