Usunięcie instalacji gazowej

21 Lis 2009, 13:41

Witam czy mogę wywalić z samochodu instalacje gazową i samochód przegląd przejdzie jak jej nie będzie?? Bo instalacja jest uszkodzona i koszt jej naprawy jest praktycznie równy połowie instalacji...
evo
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

21 Lis 2009, 14:39

Jeśli dobrze się orientuję to oczywiście możesz, ale niestety nie sam, tylko zakład instalujący LPG,wyda ci potem stosowne zaświadczenie , chyba musisz zgłosić ten fakt w wydziale komunikacji ,oni anulują adnotację GAZ w książeczce rejestracyjnej pojazdu,za to wszystko się płaci!Potem jednak już nie płacisz za przegląd instalacji,ty musisz więc zastanowić się czy nie warto jest jednak dokonać naprawy tej instalacji ,którą masz.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Lis 2009, 15:08

a mogę ją mieć a nie używać??
evo
Nowicjusz

21 Lis 2009, 15:14

Niby dlaczego nie ? Nikt nie sprawdzi Ci czy jej używasz, albo na jakim paliwie jeździsz.
Jednak, będziesz musiał nadal przechodzić coroczne przeglądy instalacji.
Osobiście, pomyślałbym nad założeniem nowej, być może za starą gazownik by Ci jakąś zniżkę dał.
Miraku
Początkujący

Miejscowość: Rogoźno

21 Lis 2009, 15:18

To możesz ,możesz nawet butlę sobie wymontować sam ale pamiętaj o tym ,że przy przeglądzie musisz ją zamontować i zapłacić za przegląd instalacji,teraz już chyba nie wymagają zaświadczenia ze stacji ,że tankowanie LPG przebiega bezproblemowo.Moja odpowiedź ,możesz ją mieć a nie używać.

[ Dodano: Sob Lis 21, 2009 15:25 ]
Miraku dobrze radzi,możesz dogadać się z instalatorem ,on zakłada ci instalkę nową a wymontowanie niech wliczy w cenę ,nie ma przecież z tym dużo roboty ,przewody pozostaną!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

21 Lis 2009, 15:33

chodzi mi o to żeby samochód przechodził przeglądy... A czy jak drugi raz założę nową instalacje to drugi raz mi w dowód wbiją ją albo może sprawdzają jakiś numer seryjny czy zgadza się z tą czy jest zamontowana z tą wbitą w dowód??
evo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Miejski środek transportu nowy skuter BMW C evolution
    Pojawienie się skutera C evolution oznacza początek nowego rozdziału w segmencie miejskich środków transportu BMW Motorrad. Oba maksiskutery napędzane konwencjonalnymi silnikami - C 600 Sport i C 650 GT – odniosły ...

21 Lis 2009, 15:45

EVO,Podajesz im tylko dokumentację nowej instalki,butla gazowa jeśli pozostanie ta sama to jeśli ma ważny atest i nie więcej jak 10 lat ma ważność,jej nie musisz wymieniać(mniejsze koszty).Ja w książeczce rejestracyjnej mam tylko wbitą adnotację GAZ i tyle, z pieczątkami przeglądów.Podczas przeglądu sprawdza ci tylko numer seryjny parownika oraz butli gazowej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

22 Lis 2009, 19:51

Aby samochód przeszedł przegląd rejestracyjny musi być sprawny. Czyli instalacja gazowa także musi być sprawna. Możesz naprawić starą instalację (nawet przez montaż nowej) lub zdemontować. Koszt zdemontowania instalacji w warsztacie to średnio 200-500 zł. Z warsztatu otrzymujesz zaświadczenie o zdemontowaniu instalacji i jedziesz na przegląd techniczny. Tam auto przechodzi jako ,,bez gazu,, i otrzymujesz zaświadczenie do wydziału komunikacji do wykreślenia gazu z dowodu rej.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994