Usunięcie końcowego tłumika a badanie techniczne

13 Lip 2023, 08:13

Witam. Mam auto z V6 i wiele osób pisze mi, że usuwa tylko końcowe tłumiki i na przeglądzie jest wszystko ok. Panowie na stacji informowali mnie, że układ ma być kompletny, a przepisy z tego, co kojarzę, mówią o tym, że auto nie może być głośniejsze niż 93db w przypadku benzyny. Nie będzie głośniejsze na pewno i emisje spalin bez końcowego, spełnia na pewno. Jest kilka zakładów u mnie w mieście, które modyfikują te układy i wycinają końcowe i te auta jeżdżą po polskich drogach. Jest kanał na YT, gdzie gość przerobił tak ponad 100 aut i one jeżdżą tak samo z przeglądami. Jak to w końcu jest? Nie chcę, żeby się darlo na pół miasta, chce żeby było bardziej rasowo po prostu. Wycinać czy nie?Co na to faktycznie stacja kontroli podczas badania?
Karewer
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Renault Scenic 2 ph 2
Silnik: 1.5 dCi
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

13 Lip 2023, 08:48

Wszystko zależy od tego jak zostanie to zrobione. Taka modyfikacja jak chcesz uzyskać bardziej rasowy dźwięk ale nie taki który będzie męczący na dłuższą metę wymaga wprawy i pewnych pomiarów. Czasem dobre efekty daje zastąpienie tłumika oryginalnego jakimś dedykowanym ze stajni tuningowej :) nie wiem czy w tym przypadku sam jego wycięcie to dobry pomysł.

Co to dokładnie za samochód?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Lip 2023, 09:04

Z tego co słyszałem, to usunięcie tego końcowego daje taki delikatny fajny bulgot na wolnych obrotach, jak taka mała (jak by to nie brzmiało dziwnie) V8-ka. Wszystkie katalizatory zostają na miejscu. Interesuje mnie po prostu wspawanie rury z nierdzewki na koniec i fajnych końcówek, które wczoraj do mnie dotarły. Teraz tylko pytanko. Fajne końcówki i efekt wizualny, czy nierdzewki i końcówki i bardziej taki głębszy dźwięk V6. Wrzucę tutaj filmik jak to brzmi bez końcowych. Auto to Jaguar X-type

Tak to brzmi:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Karewer
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Renault Scenic 2 ph 2
Silnik: 1.5 dCi
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

13 Lip 2023, 09:24

Zrobić ładnie i się nie martwić nikt się nie powinien przyczepić. Dźwięk z filmiku całkiem fajny rasowy nie za głośny więc Ja nie widzę żeby z tego tytułu były jakieś problemy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe porządki w samochodzie
    Pierwsze opady śniegu, oblodzone ulice i chodniki oraz mroźne temperatury powinny być wyraźnym sygnałem dla kierowców, żeby przygotować samochód do zimy. Wymiana opon, sprawdzenie układu hamulcowego czy zaopatrzenie ...