Uszczelka pod głowicą

08 Lut 2008, 18:10

Czy przyczyną uszkodzenia uszczelki pod głowicą może być zbyt wysoki poziom oleju w silniku? I jeszcze jedno pytanie: jak długo można jeździć z uszkodzoną uszczelką?
Pozdrawiam.
pozdrowienia dla wszystkich użytkowników dróg :)
kubik
Początkujący

• 08 Lut 2008, 22:36

Raczej nie, moim zdaniem z uszkodzoną uszczelką możesz jechać aż poczujesz że samochód ma skutki uboczne (np.źle odpala)
    Daroo
    Początkujący

10 Lut 2008, 09:13

W takim razie, jeśli to nie wina zbyt wysokiego poziomu oleju w silniku, to co mogło spowodować, że wywaliło dopiero co wymienioną uszczelkę? Przejechałem ok. 1500 km. Podczas naprawy głowica była planowana. Dlaczego więc wywaliło uszczelkę ponownie?
    kubik
    Początkujący

10 Lut 2008, 11:20

Albo mechanik walnął sciemę,że głowicę planował,albo źle dokręcał śruby głowicy - zła kolejność lub zły moment dokręcania.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

10 Lut 2008, 15:49

Jeżeli to jest silnik diesla to może być pęknięta głowica lub blok silnika.Sprawdź czy nie jest zatarty zawor upustowy przy turbosprężarce.Układ chłodzenia mogł być zapowietrzony lub uszkodzony włącznik wentylatora.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

10 Lut 2008, 18:36

Silnik mam benzynowy. Ale z tym mechanikiem będę musiał pogadać. Nie wiem, jak przykręcał śruby, ale wiem, że świece mi tak mocno przykręcił, że nie byłem ich w stanie nawet ruszyć, kiedy je chciałem wykręcić. Może coś namieszał. Będę musiał go przesłuchać :) Dzięki za informacje :)
    kubik
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Koenigsegg Regera hybrid – 2,8 sek., 1500 KM
      Kto da więcej za sportową hybrydę? W tej kategorii, hybrydowe coupe ze Szwecji jest absolutnym zwycięzcą i najmocniejszym seryjnie produkowanym autem z napędem spalinowo-elektrycznym na świecie. Napędza go benzynowy silnik ...