Uszczelniacze układu chłodzenia,skuteczne,czy ściema?!

28 Cze 2014, 18:24

Miałem w swym aucie wyciek z układu chłodzenia,ściśle przez uszczelnienie styku obudowy pompy z blokiem silnika(pompa jest napędzana paskiem klinowym jak to w Mercedesach jest),dokręcanie nic nie dawało,obudowa pompy była pokryta seledynowym płynem chłodniczym,ubywało ok.pół litra co dwa tygodnie.Kupiłem w końcu Kleen Flo ,płynny koncentrat,który twardnieje przy kontakcie z powietrzem,byłem bardzo ciekaw czy pomoże.Przez jakiś czas płyn ubywał ,mija drugi miesiąc od czasu zastosowania preparatu,pompa suchutka,nie dolałem ani kropli płynu,z układem chłodzenia nic złego się nie dzieje,niczego nie zatkało.Polecam zastosować taki środek profilaktycznie a nie tylko w przypadku zewnętrznego wycieku(chłodnica,nagrzewnica itd.)Jest skuteczny!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Cze 2014, 09:15

Prawda jest taka, że w jednych przypadkach uszczelniacz pomaga, w innych już nie. Wszystko zależy jaki to jest wyciek i gdzie jest ów wyciek. Naczytałem się o uszczelniaczach bardzo dużo i mogę powiedzieć, że w wielu przypadkach uszczelniacze pomagały, a w wielu niestety nie.
Jest jednak jedno ale - zawsze można spróbować. Bo stosowanie uszczelniaczy to loteria. Ale w wielu przypadkach są one tańsze niż naprawa, więc spróbować nalać uszczelniacza do układu nie zaszkodzi. Oczywiście jak jest przeciek na wżżu do chłodnicy czy nagrzewnicy to stosowanie uszczelniacza jest idiotyzmem :)
Kiedyś nie było uszczelniaczy i chłodnice "uszczelniało" się wlewając do chłodnicy fusy z kawy :) I co ciekawe - w wielu przypadkach pomagało :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Lip 2014, 01:45

Sam lałem do Scenica (kałuża wielkości talerzyka deserowego) z Tesco uszczelniacz "Prestone", zagrzałem silnik i nie wyłączałem zgodnie z instrukcją. Wyciek zniknął a układ chłodzenia był drożny i sprawny do odsprzedaży auta.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

03 Lis 2016, 15:29

Cześć
Moim zdaniem nie ma się co bawić w takie rzeczy. Znajomy też kupował jakieś uszczelniacze, specyfiki i tylko sobie tym zaszkodził :/ Zbyt wiele czynników wpływa na konserwacje układu chłodzenia dlatego ja zawsze jadę do warsztatu. Wystarczy poczytać chociażby jak wiele elementów jest ze sobą powiązanych i jak bardzo można na pierwszy rzut oka niewielką usterkę przerobić na dużą i zapłaci się o wiele więcej niż pierwotnie by to wyniosło. Nie do końca wiadomo czy to sama uszczelka pękła czy to z głowicą jest coś nie tak np mogła się po prostu wygiąć. Naprawdę jedź do dobrego warsztatu w Twoim mieście. Wszystko jest dostępne w Internecie :) Powodzenia!
KatarinaM
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 07 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Suzuki
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

03 Lis 2016, 23:42

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

merkaba12
Początkujący

Prawo jazdy: 18 03 2003
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: ford
Silnik: 1,3 44
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2007

04 Lis 2016, 13:23

Brawo za odkop dinozaura sprzed 2 lat... :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Toyota Avensis Verso (1995–2006)
    Znana również jako Toyota Picnic, Ipsum albo SportsVan, Toyota Avensis Verso doczekała się dwóch generacji. W założeniu była 6- lub 7-osobowym minivanem z dużym bagażnikiem. Samochodem rodzinnym, który ...