Uszkodzenia po uderzeniu w krawężnik

19 Gru 2023, 06:34

Witam, wracam z problemem dziwnych dźwięków od czasu uderzenia w krawężnik. Wstępna diagnoza na SKP to łożysko, piasta i drążek kierowniczy. Według mechanika piasta i łożysko nie ucierpiały, drążek został wymieniony, ale dźwięk występuje nadal i nie nasila się podczas przyszpieszania, przy różnych prędkościach brzmi tak samo, a jedynie przy hamowaniu zaczyna brzmieć głośniej, po małej analizie mechanik stwierdził, że to z okolic przedniego mostu/skrzyni. Wcześniej spotkałem się z opinią, że to konwerter, ale czy konwerter ucierpiałby podczas uderzenia? Innych objawów nie ma, żadnej kontrolki , chrobotania, ślizgania się sprzęgła, ale był problem, że czasami przy zatrzymywaniu do 0 lekko szarpnął.
Pytanie czy ktoś może doradzić od czego zacząć? szukać mostu na podmiankę czy coś innego? dodam, że oprócz tego dźwięku (między 40, a 110) nic z autem się nie działo.
(załączam nagrania)

auto bmw x5, e53, 3.0d 2004 polift

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

malaficusss
Nowicjusz

• 19 Gru 2023, 08:50

malaficusss napisał(a):wracam z problemem dziwnych dźwięków od czasu uderzenia w krawężnik.
    Jak uderzyłeś w ten krawężnik? Rozumiem że to było przednie koło tylko uderzenie było podczas poślizgu prostopadłe czy równoległe do obrotu koła?

Próbowałeś manualnie zmienić bieg w skrzyni podczas występowania tego dźwięku? Coś się zmieniało w jego brzmieniu?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Gru 2023, 09:06

Tak, zapomniałem dodać, że uderzenie było na skręconych kołach i uderzyłem prostopadle. Nie próbowałem na trybie manualnym zmienić biegów, ale najgłośniej hałasuje jak auto dłużej postoi, gdy się rozgrzeje dźwięk staje się cichszy
    malaficusss
    Nowicjusz

19 Gru 2023, 17:24

szukałbym przyczyny w przednim dyferencjale, ale przyczyn może być dziesiątki, generalnie może to być paskudna w diagnostyce usterka , i już widzę miny mechaników jak to zobaczą.
    toyman40
    Stały forumowicz

19 Gru 2023, 20:33

najgorsze właśnie to, że jakby od razu padło nie byłoby problemu, a tak jeździć obserwować i nigdy nie wiadomo kiedy stwierdzi, że chce umrzeć
    malaficusss
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault ZOE Riviera - seria limitowana
      Seria limitowana Riviera została opracowania na bazie wersji Intens wzbogaconej o ekran dotykowy EASY LINK 9,3”, funkcję Easy Park Assist oraz kamerę cofania. ZOE Riviera jest natychmiast rozpoznawalne po nowym kolorze ...