Uszkodzenie silnika po remoncie kapitalnym a wlanie motodoko

13 Mar 2010, 22:59

Witam serdecznie.Przeprowadziłem remont kapitalny silnika jakieś 2 miesiące temu.Wczoraj silnik zaczął mi strasznie głośno chodzić no i coś brzęczało więc zaprowadziłem go do mechanika na gwarancje. Moje pytanie czy motodoktor mógł przyczynić się do uszkodzenia np.szklanki hydraulicznej.Od remontu przejechałem 4000tys km.Proszę o pomoc
krisgiz82
Nowicjusz

Miejscowość: Gizycko

14 Mar 2010, 00:09

krisgiz82 napisał(a):Moje pytanie czy motodoktor mógł przyczynić się do uszkodzenia np.szklanki hydraulicznej

Czegoś tu nie rozumiem...Zrobiłes rem.kap. i wlewasz do silnika motodoktora...?????
Robiłem takie rzeczy ale jak silnik zaczynał padać/pierwsze błyski kontrolki cisnienia
oleju/... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Mar 2010, 08:48

krisgiz82 napisał(a):Wczoraj silnik zaczął mi strasznie głośno chodzić no i coś brzęczało więc zaprowadziłem go do mechanika na gwarancje

Na jego miejscu bym ci nie robił tego auta - sam żeś uszkodził silnik bo wlewasz mu wynalazki.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

07 Lip 2010, 18:22

Nie sadzę by motor-doktor przyczynił się do tej awarii,jeśli wlałeś ten zagęszczacz oleju podniósł on lepkość.Zapewniam z własnego doświadczenia ,motor-doktor nie jest w stanie uszkodzić silnika w przyzwoitym stanie! Mechanik popełnił błąd(niedoróbka),nie pozwól sobie wcisnąć kitu ,że to twoja wina!Memu kuzynowi niedawno mechanik robił remont góry silnika i też po kilkutysięcznym przebiegu silnik zaczął się tłuc na jednej szklance.Co najwyżej,gdybyś doprowadził do drastycznego wzrostu lepkości oleju to pierwsze, zatarł byś wałek rozrządu!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Lip 2010, 19:09

zależy od silnika\,zwiększenie lepkości przy niektgórych silnikach powoduje inne odprowadzanie ciepła i smarowanie, co może skończyć się awarią,
nie mówie że tak się stało ale będąc mechanikiem nie tknął bym się tego silnika
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Lip 2010, 20:18

Jestem w stanie z większym prawdopodobieństwem twierdzić,że w tym wypadku wina leży po stronie mechanika jak moto-doktora! Problem jest tylko jeden,mechanik zawsze będzie się starał zwalić winę na użytkownika,tym bardziej jeśli ten przyzna się do stosowania moto-doktora.Oczywiście ten specyfik obniża prędkość cyrkulacji oleju,ale jeśli wlana była jedna puszka to mógł podnieść lepkość letnią powiedzmy z 40 na 50.To w żadnym wypadku nie może spowodować uszkodzenia elementów silnika.Dobry ,uczciwy mechanik raczej przyzna mi rację,pierwsze zaciera się wałek rozrządu.Nigdy moto-doktor jak już pisałem kiedyś ,nie spowodował uszkodzenia żadnego z moich silników,podniósł tylko wskaźnik ciśnienie oleju na zegarze.Nie wiem jak ten remont kapitalny silnika wyglądał ale mam co do jakości tego zabiegu wątpliwości.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)