Uszkodzenie silnika po remoncie kapitalnym a wlanie motodoko

13 Mar 2010, 21:59

Witam serdecznie.Przeprowadziłem remont kapitalny silnika jakieś 2 miesiące temu.Wczoraj silnik zaczął mi strasznie głośno chodzić no i coś brzęczało więc zaprowadziłem go do mechanika na gwarancje. Moje pytanie czy motodoktor mógł przyczynić się do uszkodzenia np.szklanki hydraulicznej.Od remontu przejechałem 4000tys km.Proszę o pomoc
krisgiz82
Nowicjusz

Miejscowość: Gizycko

13 Mar 2010, 23:09

krisgiz82 napisał(a):Moje pytanie czy motodoktor mógł przyczynić się do uszkodzenia np.szklanki hydraulicznej

Czegoś tu nie rozumiem...Zrobiłes rem.kap. i wlewasz do silnika motodoktora...?????
Robiłem takie rzeczy ale jak silnik zaczynał padać/pierwsze błyski kontrolki cisnienia
oleju/... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Mar 2010, 07:48

krisgiz82 napisał(a):Wczoraj silnik zaczął mi strasznie głośno chodzić no i coś brzęczało więc zaprowadziłem go do mechanika na gwarancje

Na jego miejscu bym ci nie robił tego auta - sam żeś uszkodził silnik bo wlewasz mu wynalazki.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

07 Lip 2010, 17:22

Nie sadzę by motor-doktor przyczynił się do tej awarii,jeśli wlałeś ten zagęszczacz oleju podniósł on lepkość.Zapewniam z własnego doświadczenia ,motor-doktor nie jest w stanie uszkodzić silnika w przyzwoitym stanie! Mechanik popełnił błąd(niedoróbka),nie pozwól sobie wcisnąć kitu ,że to twoja wina!Memu kuzynowi niedawno mechanik robił remont góry silnika i też po kilkutysięcznym przebiegu silnik zaczął się tłuc na jednej szklance.Co najwyżej,gdybyś doprowadził do drastycznego wzrostu lepkości oleju to pierwsze, zatarł byś wałek rozrządu!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Lip 2010, 18:09

zależy od silnika\,zwiększenie lepkości przy niektgórych silnikach powoduje inne odprowadzanie ciepła i smarowanie, co może skończyć się awarią,
nie mówie że tak się stało ale będąc mechanikiem nie tknął bym się tego silnika
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Lip 2010, 19:18

Jestem w stanie z większym prawdopodobieństwem twierdzić,że w tym wypadku wina leży po stronie mechanika jak moto-doktora! Problem jest tylko jeden,mechanik zawsze będzie się starał zwalić winę na użytkownika,tym bardziej jeśli ten przyzna się do stosowania moto-doktora.Oczywiście ten specyfik obniża prędkość cyrkulacji oleju,ale jeśli wlana była jedna puszka to mógł podnieść lepkość letnią powiedzmy z 40 na 50.To w żadnym wypadku nie może spowodować uszkodzenia elementów silnika.Dobry ,uczciwy mechanik raczej przyzna mi rację,pierwsze zaciera się wałek rozrządu.Nigdy moto-doktor jak już pisałem kiedyś ,nie spowodował uszkodzenia żadnego z moich silników,podniósł tylko wskaźnik ciśnienie oleju na zegarze.Nie wiem jak ten remont kapitalny silnika wyglądał ale mam co do jakości tego zabiegu wątpliwości.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...