Uszkodzona opona naprawa czy wymiana?

24 Mar 2020, 14:15

Witam!

Uszkodzila mi sie opona z boku. Czy mozna takie cos naprawiac czy pozostaje tylko wymiana? Ucieka powietrze z tego miejsca.

Dzieki za odp
tby85
Obserwowany

24 Mar 2020, 15:51

tby85 napisał(a):Czy mozna takie cos naprawiac czy pozostaje tylko wymiana?
Jezeli chcesz czuć się bezpiecznie w czasie jazdy to niestety ale polecam przekazać ją na "emeryturę"... :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Mar 2020, 15:58

Da się naprawić ale gwarancji nikt Ci nie da i też można obawiać się wystrzału w każdym momencie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Mar 2020, 21:27

Zdecydowanie do wymiany.
Takich uszkodzeń nie powinno się naprawiać :no:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

25 Mar 2020, 14:17

Dzieki za pomoc. Poszukam i wymienie.
tby85
Obserwowany

25 Mar 2020, 14:47

Jeżeli ucieka powietrze to tak jak wyżej koledzy napisali, uszkodzenie jest głębokie i dla własnego bezpieczeństwa lepiej tego nie naprawiać. Jedynie wymiana opony wchodzi tu w grę.

Czasem takie uszkodzenia opony są powierzchowne wtedy można spokojnie taką gumę naprawić ale tu prawdopodobnie uszkodzeniu uległa struktura wewnętrzna co może skutkować w przypadku dalszej eksploatacji rozerwaniem opony podczas jazdy!
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

03 Kwi 2021, 22:49

Ja spróbowałbym to skonsultować z serwisem, bo może się okazać, że przy użyciu specjalnego sprzętu opona będzie jak nowa. Jeśli chcesz to odezwij się do zakładu PS Power w Łodzi. Mają doświadczenie w motosporcie, więc pewnie widzieli już niejedno gorsze uszkodzenie. A jeżeli opona jednak nada się tylko do wymiany to u nich też dostaniesz nowe i używane opony - bez problemu doradzą, jakie opony będą najlepsze dla twojego auta, sposobu jazdy i nawierzchni.
marcel11
Nowicjusz

03 Sie 2022, 10:35

Tak jak przedmówcy radzą lepiej wymienić ;)
kowal46
Nowicjusz