Uszkodzona opona

13 Mar 2022, 12:49

Witam, niedługo wymiana kół na letnie i mam dylemat. Zmieniałem felgi i wulkanizator zauważył uszkodzenie kołnierza opony? Nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa. Opony zostały założone, pracownik powiedział jedynie, że może schodzić powietrze. Felgi przeleżały zimę, na pierwszy rzut oka nie widać ubytków. Jest szansa, że w trakcie jazdy coś się może stać? Jeżdżę często krajówkami, 80-120km/h, więc trochę niepewne to dla mnie.

Uszkodzenie wygląda podobnie jak na zdjęciu.
https://opomarket.pl/img/aktualnosci/us ... opon/1.jpg
Ta część pełni chyba funkcje uszczelniającą?
Miquelq
Nowicjusz

13 Mar 2022, 15:09

Ktoś ją nieumiejętnie zdejmował lub zakładał. Jak się napompowała i trzyma powietrze to nie sądzę aby się coś zmieniło ale nic nie jest wykluczone.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Mar 2022, 17:00

Zapomniałem dopisać najpierw pojechałem do 1 wulkanizatora, powiedział, że raczej nie ma problemu i potem u kolejnego usłyszałem to samo, więc zamontował, więcej kleju dał, coś w tym stylu. Raczej zostawię i zobaczę czy coś się będzie dziać.
Miquelq
Nowicjusz

01 Maj 2022, 04:03

Niestety schodzi powoli powietrze, a więc szukam nowej pary 225/40/18.
Na oku mam(za ok 350 zł/szt):
- Nokian Powerproof
- Vredestein ultrac satin
- Falken azenis fk510 lub fk520

Na nokianach już jeździłem i było bardzo pozytywnie, ale strach przed słynnym pękaniem. Vredestein podobnie, po jakimś czasie pękają boki, nigdy nie miałem ale jest to ponoć bardzo komfortowa opona. Falken 510 bardzo zachwalany, teraz weszła wersja 520. Co wybrać?
Miquelq
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na ceny OC i AC?
    Pojemność silnika, model i marka samochodu, profil kierowcy i jego historia szkodowości jazdy – te wszystkie czynniki wpływają na wysokość składki pakietu ubezpieczeń OC i AC. Wysokość ceny polis komunikacyjnych dodatkowo ...
    Dobór oleju do samochodu - zanim napiszesz, przeczytaj
    Ostatnimi czasy nasi forumowicze mają problem z doborem oleju do silników w swoich samochodach, zatem słów kilka na ten temat - do silnika samochodu należy lać olej taki, jaki zaleca producent samochodu. Dotyczy ...