Uszkodzona skrzynia i wymiana samochodu

17 Sie 2019, 09:37

Ostio pisalem o ustdrce sprzęgła i wyciekach oleju w peugeocie 407.
Po wymianie sprzegla i uszczelnieniu wycieków skrzynia zaczela szarpac przy dodawaniu i puszczaniu gazu oraz sprzęgła. Do tego pojawily sie szumy.
Okazalo się ze to nie poduszki.
Ze to jest skrzynia która zatarła się z powodu niskiego poziomu oleju (który wyciekał). No i moje pytanie czy w takim razie objawy mogly wystąpić dopiero po uzupelnieniu oleju ?
Z tego co sie orientuje to naprawa skrzyni jest mega droga a to auto ma juz 11 lat. Czy więc ma sens naprawa tego ?
Czy lepiej by bylo sprzedac ten samochód i kupic jakis tani (na rok) inny samochód?
Bardzo proszę o rady.
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

17 Sie 2019, 18:21

Moim zdaniem powinieneś popatrzeć na to w taki sposób: ustalić ile wyniesie Cię wyniesie Cię naprawa a ile możesz teraz przeznaczyć na kupno auta dodając do tego orientacyjną kwotę jaką możesz zarobić na sprzedaży tego auta. I popatrz na to co się bardziej opłaca. Bo jeśli to popsute aktualnie auto jest dobre technicznie i blacharsko a sprzedając je kupisz auto w dużo gorszym stanie to nie wiem czy nie lepiej będzie naprawić to co masz.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Sie 2019, 21:25

Kordyt napisał(a):Z tego co sie orientuje to naprawa skrzyni jest mega droga a to auto ma juz 11 lat.

Manualnej? Raczej nie.
aGradory

18 Wrz 2019, 18:16

Kordyt napisał(a):Ze to jest skrzynia która zatarła się z powodu niskiego poziomu oleju (który wyciekał). No i moje pytanie czy w takim razie objawy mogly wystąpić dopiero po uzupelnieniu oleju ?
Trochę dziwne że przy niskim stanie nie zauważyłeś objawów i wystąpiły dopiero po dolaniu oleju do skrzyni. Moim zdaniem jedyna sytuacja w której cos takiego mogło nastąpić to przez wlanie nieodpowiedniego oleju do skrzyni.
Kordyt napisał(a):Z tego co sie orientuje to naprawa skrzyni jest mega droga a to auto ma juz 11 lat. Czy więc ma sens naprawa tego ? Czy lepiej by bylo sprzedac ten samochód i kupic jakis tani (na rok) inny samochód?
Naprawa nie musi być droga ale tu warto rozważyć np. zakup drugiej używanej skrzyni jeżeli faktycznie twoja zatarła się. Taka wymiana skrzyni może okazać się tańszym rozwiązaniem. Oczywiście jak kupisz używkę z gwarancją z jakiegoś sprawdzonego miejsca.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brak snu to jak nadmiar alkoholu u kierowcy
    Powodów zmęczenia i niewyspania może być wiele, przede wszystkim jednak to brak odpowiedniej ilości snu. Zachowania zaspanej osoby za kierownicą są równie niebezpieczne jak tej kierującej pojazdem pod wpływem ...
    Parkowanie równoległe w pięciu krokach
    Wielu kierowców jak ognia unika jednak parkowania równoległego, nawet jeśli w najbliższej okolicy właśnie takie miejsca są dostępne. Jak pokonać swoje obawy i dobrze wykonać ten manewr? Wiele osób uważa ...