Uszkodzona sonda lambda w Audi a4 b6 2003r

13 Maj 2014, 09:49

Witam. Mam pewien problem z Audi a4 b6 2.0fsi. Mianowicie prawdopodobnie mam uszkodzoną sonde lambde (tak stwierdził mechanik). -spadek mocy -całą budą szarpie -obroty są nierówne -silnik pracuje jak diesel -przy około 2tyś obrotach kopie -czasami ma ciężko zapalić -pod górke gdy daje gazu jeszcze gorzej przyśpiesza -słaba dynamika silnika szczególnie na niskich obrotach. Najbardziej mnie przeraża, że auto nie ma takiej mocy jak powinno mieć, wkońcu 2.0. Czy ten spadek mocy jest spowodowany sondą lambdą czy może to coś innego? Jaki jest koszt wymiany sondy? ( bo słyszałem, że jest tam jakiś moduł połączony )
jarek141
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 03 1984
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Audi a4 b6
Silnik: 2.0 fsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

18 Maj 2014, 09:51

jarek141 napisał(a):Mianowicie prawdopodobnie mam uszkodzoną sonde lambde

A co to znaczy prawdopodobnie? Mechanik ją sprawdzał czy na czuja idzie? Sondę można sprawdzić oscyloskopem, podłączając auto pod komputer, albo poprostu miernikiem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Audi Urban Concept Spyder - samochód studyjny
    Samochód studyjny Audi Urban Concept Spyder, gwiazda Międzynarodowej Wystawy Motoryzacyjnej w 2011 r. we Frankfurcie, stanowi konkretną propozycję dla mobilności jutra. W swoich założeniach przeznaczony jest dla nowoczesnego ...