Uszkodzone auto, nie przerejestrowane..

22 Lip 2013, 10:08

Witem,
mam problem polegający na tym, że na parkingu przerysowano mi auto, właściciel samochodu który spowodował szkodę chce aby została ona pokryta z ubezpieczenia.
Swój samochód zakupiłam ponad 2 mc temu ale z przyczyn losowych jeszcze go nie przerejestrowałam. Na jakiej podstawie mogą należeć mi się pieniądze z ubezpieczenia sprawcy szkody co powinnam zrobić w tej sytuacji. Z góry bardzo dziękuję za pomoc,.

Proszę przestrzegać regulaminu - "Sposób korzystania przez Użytkowników z serwisu" pkt 3.. silvo44
anksunamu
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 08 2010
Auto: Mazda 323F
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

22 Lip 2013, 15:43

A ubezpieczenie na sprzedającego jest nadal wazne ??
A w pobliżu nie ma agenta ubezpieczeniowego tego TU ?? Idź albo zadzwoń - wiem, że nie takiej rady oczekujesz, ale my nie wiemy jak poszczególne TU sobie radzą z takimi dziwnymi przypadkami..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

22 Lip 2013, 15:54

Tak jest ważne, z tym, że to nie jest do końca istotne ponieważ ja nie byłam sprawcą i to nie z mojego ubezpieczenia czy też sprzedającego będzie wypłacane odszkodowanie.
anksunamu
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 08 2010
Auto: Mazda 323F
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

22 Lip 2013, 16:02

Ale będzie wypłacone temu co figuruje w DR - zadzwoń do TU i popytaj, jak to zrobić żeby kasa przyszła na Twoje konto..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

01 Sie 2013, 12:18

Obecnie jedynym dowodem jest umowa KS, którą należało pokazać albo policjantowi opisującemu zdarzenie, albo wysłać tą umowę mailem lub faksem do ubezpieczalni szkodnika. Albo oczywiście pofatygować się osobiście z tą umową do przedstawiciela ubezpieczyciela ( jeżeli jest taka możliwość ). Jako że zdarzenie miało miejsce przed przerejestrowaniem, a więc przed wymianą DR, umowa ta jest dla ubezpieczyciela niezbędna.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000