Uszkodzone koło zębate wału korbowego

10 Lis 2008, 10:56

witam. proszę o pomoc, mam wrazenie że mechanik obciąża mnie dodatkowymi kosztami za rzekome usterki w aucie, które moim zdanie są po prostu jego sprawką. oddałam auto do warsztatu na umówioną wcześniej wymianę paska rozrządu, po jakiejś godzinie mechanik poinformował mnie że uszkodzone jest koło od wału korbowego i doliczył kolejną 100 za nowy element. sytuacja zdźiwiła mnie bo mechanik zgonił winę na poprzednika, który jego zdaniem uszkodzil je przy poprzedniej wymianie rozrządu. dziwi mnie tylko fakt ze na tym uszkodzonym kole jeździłam ok 2 lat. Czy mechanik próbuje mnie oszukać? proszę o pomoc. dodam tylko ze wymiana rozrządu odbyła sie nie tylko i wyłącznie ze względu na przebieg.
ewelina
Nowicjusz

• 10 Lis 2008, 11:28

Mechanik dobrze postapił.Silniki Volkwagena a zwłaszcza silnik 1,9 mają wadliwie rozwiązanie mocowania tego koła.Sprawdź jeżeli w aucie jest napinacz automatyczny jak on się zachowuje w czasie pracy silnika.Tzn czy nie ma dużych wibracji.Koszt 100 zł za koło to nie jest dużo w stosunku do naprawy silnika po awarii rozrządu.W silnikach francuskich przy wymianie rozrządu zalecają wymianę koła pasowego z amortyzatorem drgań za 800 zł.Mam nadzieję że mechanik założył nową śrubę mocującą to koło.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

10 Lis 2008, 12:14

no tak mechanik także uprzedził o powadze sprawy przy awarii rozrządu. dziękuje za podpowiedz, chciałam sie upewnić. pozdrawiam.
    ewelina
    Nowicjusz

12 Lis 2008, 23:41

zgadzam się w 100 % z mechanikiem który naprawia twoje auto.ponieważ te koła często ulegają awarii.
    autolucas
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Płock
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Testy czterech Audi R18 e-tron quattro
      Audi przeprowadzi testy czterech Audi R18 e-tron. Są one bezpośrednio związane z przygotowaniem do dwudziestoczterogodzinnego wyścigu w Le Mans. Obok wytypowanych do wyścigu pojazdów z numerami startowymi 1, 2 i 3, ...