Uszkodzony czujnik temp płynu chłodzacego

03 Lut 2009, 20:25

Witam jak w temacie jak sprawdzić czy czujnik ten jest dobry?? Poza tym moja Suka strasznie pali jak jest zimno chodzi mi o benzynę, czy może byc powodem ten czujnik? Wskazówka temperatury wychyla się może z 3-4 mm nawet po 2-3 godzinnej jeździe. Mam ją już ponad 3 lata ale teraz mnie to zaczęło zastanawiać. Jak odpalę i na odcinku pierwszych 2-3 km normalnie wskazówka poziomu wachy schodzi na oczach w dół, a mam jeszcze gaz założony, na gazie spala całkiem przyzwoicie 11-12 na 100km. Zmieniłem już świece kable filtry i nic nie pomogło :cry:
SLAVCO1983
Nowicjusz

Miejscowość: koło Łodzi

03 Lut 2009, 20:26

dodam jeszcze vitarka 91 rocznik 1.6 8v
SLAVCO1983
Nowicjusz

03 Lut 2009, 20:36

ile Ci suka pali średni na 100km? benzyny oczywiście :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

03 Lut 2009, 22:55

Wiesz trudno stwierdzic, benzyna noramlnie wyparowuje mi z baku uklad szczelny sprawdzałem. I jeszcze jedno mam wrażenie że się zalewa jak depnę w pedał to się dusi, muli, tak właśnie jakby za dużo wachy dostawała. Wiadomo na zimnym działa ssanie prawda, to dostaje dużo wachy ale skoro u mnie wychyla się wskaźnik temp silnika nawt nie do 1/4 skali tak jakby był non stop zimny-czyli może działac ssanie :cry:
SLAVCO1983
Nowicjusz

04 Lut 2009, 12:33

generalnie vitara tak ma - wskazówka temp. silnika zazwyczaj oscyluje w granicach 1/4 zakresu.
zmień termostat na początek.
sprawdź przewody przelewowe - jeżeli przy depnięciu masz wrażenie, że autko się przymula to może nadmiar paliwa nie wraca do baku tylko idzie w cylinder, stąd mega spalanie. zobacz czy na końcówce rury wydechowej nie ma resztek nie spalonego paliwa i czy z wydechu nie śmierdzi benzyną.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

04 Lut 2009, 20:52

na stykach tego czujnika musisz miec rezystancje w temperaturze 20 stopni 2210 do 2690 omow
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie blokuj skrzyżowania i pasów
    Skrzyżowanie zablokowane przez samochód, który nie zdążył przez nie przejechać np. przed zmianą świateł, to częsty widok. Perspektywa mandatu nie zawsze wystarczy, by zapobiegać takim zachowaniom kierowców. ...
    10 ciekawostek na temat Toyoty
    Toyota to dziś największy koncern motoryzacyjny świata i jedna z największych firm na naszym globie pod względem przychodów. Japońska marka odnosi sukcesy na rynkach od Ameryki, przez Europę i Azję, aż po Australię. ...