Uszkodzony czujnik temp płynu chłodzacego

03 Lut 2009, 21:25

Witam jak w temacie jak sprawdzić czy czujnik ten jest dobry?? Poza tym moja Suka strasznie pali jak jest zimno chodzi mi o benzynę, czy może byc powodem ten czujnik? Wskazówka temperatury wychyla się może z 3-4 mm nawet po 2-3 godzinnej jeździe. Mam ją już ponad 3 lata ale teraz mnie to zaczęło zastanawiać. Jak odpalę i na odcinku pierwszych 2-3 km normalnie wskazówka poziomu wachy schodzi na oczach w dół, a mam jeszcze gaz założony, na gazie spala całkiem przyzwoicie 11-12 na 100km. Zmieniłem już świece kable filtry i nic nie pomogło :cry:
SLAVCO1983
Nowicjusz

Miejscowość: koło Łodzi

03 Lut 2009, 21:26

dodam jeszcze vitarka 91 rocznik 1.6 8v
SLAVCO1983
Nowicjusz

03 Lut 2009, 21:36

ile Ci suka pali średni na 100km? benzyny oczywiście :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

03 Lut 2009, 23:55

Wiesz trudno stwierdzic, benzyna noramlnie wyparowuje mi z baku uklad szczelny sprawdzałem. I jeszcze jedno mam wrażenie że się zalewa jak depnę w pedał to się dusi, muli, tak właśnie jakby za dużo wachy dostawała. Wiadomo na zimnym działa ssanie prawda, to dostaje dużo wachy ale skoro u mnie wychyla się wskaźnik temp silnika nawt nie do 1/4 skali tak jakby był non stop zimny-czyli może działac ssanie :cry:
SLAVCO1983
Nowicjusz

04 Lut 2009, 13:33

generalnie vitara tak ma - wskazówka temp. silnika zazwyczaj oscyluje w granicach 1/4 zakresu.
zmień termostat na początek.
sprawdź przewody przelewowe - jeżeli przy depnięciu masz wrażenie, że autko się przymula to może nadmiar paliwa nie wraca do baku tylko idzie w cylinder, stąd mega spalanie. zobacz czy na końcówce rury wydechowej nie ma resztek nie spalonego paliwa i czy z wydechu nie śmierdzi benzyną.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

04 Lut 2009, 21:52

na stykach tego czujnika musisz miec rezystancje w temperaturze 20 stopni 2210 do 2690 omow
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Opony zimowe są zbyt miękkie na lato
    Jeśli serwis oponiarski doradził, żeby dojechać zimowe opony latem – bo i tak już się kończą – to zmień go na bardziej profesjonalny. Zmień też koniecznie opony – najpóźniej przed wyjazdem wakacyjnym. ...