Uszkodzony pasek wspomagania citroen xsara n1

31 Sty 2016, 13:02

Witam trzy tygodnie temu wymieniłem pasek wspomagania oraz alternatora. Dzisiaj zauważyłem delikatnie zerwanie paska wspomagania czy mogę iść do mechanika w formie reklamacji? Pasek jest firmy Bosch.
walec996
Początkujący

Prawo jazdy: 17 08 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Seat
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

31 Sty 2016, 13:11

Oczywiście - mechanik powinien ci ten pasek wymienić na nowy, a tamten reklamować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Sty 2016, 13:16

Po miesiącu czasu zgodzi sie na taką wymianę? Czy może jakoś się wymigać od tego?
walec996
Początkujący

31 Sty 2016, 13:40

Miesiąc czasu to nie dużo jak na pasek alternatora. Ileż w ciągu tego miesiaća przejechałeś km? Bo to tak naprawdę nie zależy od czasu tylko od tego jak długo ten pasek pracował, czyli ile km przejechałeś. A nie sądzę, że przejechałeś tyle km, ile deklaruje producent tego paska. Warto by się dowiedzieć, ile km ten producent deklaruje. Ale to już raczej mechanik ma możliwość sprawdzenia. Myślę, że najlepiej będzie, jak się poprostu skontaktujesz z tym mechanikiem i z nim pogadasz. A tak naprawdę, to nie wina mechanika, że Bosch wyprodukował taką tandetę.
Znalazłem coś takiego - http://pl.bosch-automotive.com/pl/parts ... _v_belts_3
Tutaj Bosch powołuje się na producenta silnika, jeżeli chodzi o czas wymiany paska. Tak więc sprawdzić by należało, co ile trzeba w twoim aucie wymienic pasek i porównać z przebiegiem od czasu wymiany tego paska.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Sty 2016, 13:47

W dniu ciągu tego czasu przejechałem ok 500 km tylko, więc jutro wybiorę się do mechanika i załatwię sprawę, dzięki za pomoc :)
walec996
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Juke Fun Edition - seria limitowana
    Nissan wprowadził do oferty nową edycję specjalną miejskiego crossovera Juke, stworzoną dla tych, którzy wyrazić swoją osobowość poprzez wyjątkową, oryginalną stylizację nadwozia i wnętrza swojego samochodu. Juke Fun ...
    Samochód wyścigowy niejedno ma imię
    Samochody wyścigowe to bardzo pojemna kategoria. Mamy w końcu otwarte auta Formuły 1, zaawansowane prototypy startujące w wyścigu Le Mans 24h czy konstrukcje bazujące na modelach, które znajdziemy w zwykłych salonach ...