Utrata oleju (brak wycieków) w Hyundai i20 2009

08 Gru 2022, 15:50

wluczykuj napisał(a):Czy podczas wymiany oleju jest możliwość wymiany oleju na taki z innymi parametrami lepkości/gęstości niż do tej pory?

Oczywiście że tak, pod warunkiem, że zrobisz płukankę.
wluczykuj napisał(a):Zanim oddam samochód do mechanika i będę miał ubytek oleju, powiedzmy na bagnecie min, to czy mogę dolać olej o innej charakterystyce i syntetyczny? Jeśli tak, to jaki?

Na dolewki lepiej stosować olej taki jaki jest w silniku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Gru 2022, 16:08

Po co dolewać lepszy olej niż masz zalany? Jeśli tylko na czas dojazdu do mechanika to OK, ale nie na co dzień.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

30 Gru 2022, 14:06

Czy po grubszym remoncie przy docieraniu silnik (do 2000km) może brać olej i ile tego oleju może wziąć?
Berserker1982
Początkujący

Zdjęcia: 0

30 Gru 2022, 14:21

Berserker1982 napisał(a):Czy po grubszym remoncie przy docieraniu silnik (do 2000km) może brać olej i ile tego oleju może wziąć?
Raczej nie powinien brać oleju, a ile go bierze? Skoro pytasz to pewnie sporo...
Przed remontem brał podobne ilości oleju?

Tuleje cylindrów były wymieniane? Może napisz co zostało zrobione?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Gru 2022, 17:18

To co na fakturze mam to wymienione były tłoki jak również panewki korbowodowe, obróbka części silnika -szlif, planowanie bloku, planowanie głowicy, regeneracja turbiny, czyszczenie DPF , wymiana napędu pompy oleju - to z takich głównych rzeczy bo reszta drobnych to masa jest wymienionych. O tulejach nie ma nic mowy a poza tym pęknięty był jeden cylinder. Po remoncie przez 555 km wychodzi, że ubyło 250 ml. Po 60km i 150km było jeszcze max. na bagnecie na 24 kresce a teraz na 555km jest na 18 kresce. W warsztacie mówili, że na dotarciu może wziąć coś oliwy, ale czy to nie dużo? Po 1800/2000km mam przyjść na wymianę oleju/filtra. Gwarancję na części i naprawę mam rok, ale to mnie trochę osłabiło po takim remoncie myślałem, że w ogóle już nie będzie ubywało. :(
Berserker1982
Początkujący

30 Gru 2022, 20:06

Co to za motor ? Z ciekawości zapytam o koszt remontu. Ze swojej strony dziwi mnie że się zdecydowałeś się na remont . Części do remontu pewnikiem są w zamienniku , niby renomowanych firm , ale czy takie same pod względem jakości , wytrzymałości jak części fabryczne. :?:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Fiat Tipo - kompaktowy sedan
    Fiat TIPO to całkowicie nowy, czterodrzwiowy samochód, stworzony od samego początku jako trójbryłowy sedan, zgodnie z koncepcją "Born to be Sedan ", co pozwoliło wydobyć zrównoważone kształty włoskiego ...

20 Sty 2023, 10:45

Motor to Audi A4 B8 2.0 TDI CGLC 177KM. Cena lepiej nie mówić. Przejechałem 1600 km i ubyło 1L oleju w warsztacie mówią, żeby nie panikować, ze nawet do 5000km może się tam wszystko układać w silniku :o .
Berserker1982
Początkujący

20 Sty 2023, 11:40

A wycieków nie masz żadnych? Pooglądaj dokładnie czy gdzieś coś nie jest wilgotne, zakurzone? litr oleju to dużo...Nie sądzę, żeby "coś" się tam jeszcze miało poukładać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Lut 2023, 17:49

Cześć.
Odstawiłem samochód do mechanika i zrobił płukankę, wymienił olej na pełen syntetyk i póki co nie nie ma żadnego ubytku oleju. Co prawda nie przejechałem jakiś ogromnych dystansów, bo to ok 200 km, ale wcześniej przy takim dystansie już był zauważalny ubytek.
wluczykuj
Nowicjusz