Utrzymanie w czystości samochodów

20 Kwi 2016, 09:32

Witam forumowiczów. Może wy mi podpowiecie. Mam firmę, która dostarcza jedzenie do biur oraz rozwozi materiały biurowe. Mam kilka aut, które regularnie wygmają sprzątania. Pytanie do osób, które taki bizies prwaodzą: zatrudniacie osoby do sprzątania, czy robią to pracownicy? Jakiego sprzętu używacie: myjka parowa, ciśnieniowa, gąbka + szczotka? Jako że w autach wozi się jedzenie, muszą być regularnie sprzątane, trzeba uważać na środki, któe się używa, nie może być to chamska chemia. Co kupić biorąc pod uwagę koszty i utrzymanie? Pozdrawiam :)
normalski
Nowicjusz

Auto: volvos60

26 Kwi 2016, 17:56

Myślę, że o czystość samochodu powinien dbać kierowca który nim jeździ. Jak chcesz bez chemii to najlepiej sprawdzi się myjka parowa (wysoka temperatura zapewnia dodatkową dezynfekcję) do tego gąbka i ewentualnie jakiś szampon. Jak kierowca będzie dbał o czystość codziennie to wysprzątanie takiego auta po zakończonym dniu nie powinno trwać długo.

Jak chcesz może być też myjka ciśnieniowa, ale z możliwością grzania wody bo ciepłą lepiej schodzą wszystkie zabrudzenia.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Kwi 2016, 15:29

Nawet nie wiem jak to jest, ale jak wozisz produkty spożywcze i stosujesz chemięt o nawet sanepid może się pryczepić, tak więc lepiej uważać. Jak sobie poradzić? Moim zdaniem myjką parową, to jest dobry temat np. fortador pro. Czyścisz parą wodną 120 stopni+detergentem jakimś. My mamy taką myję i żywamy akurat do innych celów, ale t u też wykorzystasz.
kajteqwim
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 02 1987
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: wv bora
Silnik: 1.9SDI
Rok produkcji: 2005

05 Maj 2016, 10:30

Popieram. Weź pod uwagę, że taka para wodna czyści trudnodostępne miejsca, pozbywasz się zarazków, powierzchnia jest wyjałowiona, a chemii nie stosujesz. No tylko detergenty oczywiście odpowiednie, to można u producenta się dowiedzieć.
alinowak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 05 2000
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

03 Cze 2016, 15:16

Dokładnie się nie znam, ale są takie właśnie detergenty do mycia powierzchni parą wodną są naprawdę ok. To by trzeba było bezpośrednio w Fortadorze. Swoją drogą pooglądałem ich kanał na YT to spooooko, nie wiem sam co lepsze: samochód, pani modelka czy myjnia :)
kajteqwim
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 02 1987
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: wv bora
Silnik: 1.9SDI

17 Cze 2016, 11:36

Ja do swoich dostawczaków używam chemii i środków czystości Total Care. Maja bardzo duzy wybor i stosunkowo tanio. Szczerze przyznam ze odkąd zaczalem dbac o auta to otrzymaly doslownie drugie zycie:P
kryształ

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Night Power Grand Prix 2012 - Olsztyn
    W Sobotę 26 maja Olsztyn zamienił się w nocną stolicę streetracingu. Kilkadziesiąt aut z kilkusetkonnymi silnikami ścigało się na ulicy Lubelskiej w Olsztynie obok Makro. Na NIGHT POWER Grand Prix chyba nikt się nie nudził. ...

28 Lis 2016, 09:23

U mnie sprzątamy sami, ale to mała firma, więc na razie nie ma potrzeby zatrudniania kogoś z zewnątrz, chociaż myślimy o tym od niedawna, bo różnie z tą czystością bywa.
ast0n
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 02 2003
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Honda