Uturbienie silnika 1.6 vtec - proszę o pomoc.

19 Wrz 2011, 17:09

Witam.

Jestem tutaj nowy i mam pytanie do osób zajmujących się w miarę profesjonalnie tuningiem.

Prosił bym o pomoc w dobraniu odpowiedniej turbiny do silnika pochodzącego z Hondy Civic 1.6 vtec o mocy 160km, z jakiego auta najlepiej podebrać turbosprężarkę. Chodzi mi o samo turbo, kolektory, rury to już nie problem wszystko da się wykonać. Silnik nie jest zakuty, nic poza zapierścieniowaniem nie było robione dlatego w grę wchodzi tylko soft turbo o małym ciśnieniu. Ma ktoś jakieś doświadczenie z tym? Najchętniej chciał bym uzyskać ok. 190 - 200km bo wiadomo z fabrycznych 160km nikt nie wie ile do końca zostało.

Proszę was o podpowiedź z jakiego auta turbo będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem, jednocześnie nie proszę o rady czy to mi się opłaca, że taniej będzie zmienić auto itp.

Auto jest na bazie trabanta 601 kombi i waży ok. 600kg.
TonnyCL600
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
Auto: Mercedes CL600 W215 367KM

20 Wrz 2011, 08:32

Beż zakucia silnika ja bym wolał wsadzić jakiś kompresor zamiast turbo gdzieś już o tym czytałem, że do B16A2 wsadził ktoś musiał byś poszukać na google. Może jeszcze dojść do tego wymiana wtryskiwaczy.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

25 Wrz 2011, 14:41

kompresor bezpieczniejsza opcja i do 200 kuca powinno dac rade. sporo osob juz ladowalo kompresor do tego silnika, ostatnio sie natknalem na del sola z kompresorem, typek z forum honda-crx moze znajdziesz typa i zapytasz go co i jak :)
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japońskich producentów hybryd czeka rekordowy rok
    W 2016 roku Toyota sprzedała na świecie 1,4 mln hybryd, zaś w tym roku jest na dobrej drodze do wyniku 1,5 mln egzemplarzy. Łącznie japońscy producenci, przede wszystkim Toyota i Honda, dostarczą w tym roku klientom prawdopodobnie ...
    35 lat legendy - Toyota Celica
    Toyota Celica zadebiutowała w latach 70. i od razu stała się benchmarkiem dla sportowych samochodów. Przez 35 lat na rynku pojawiło się 7 generacji modelu, które biły rekordy sprzedaży. Sportowa Toyota stała ...