Uwaga na oszusta z Kamienia Pomorskiego i okolic

16 Lis 2014, 10:52

Temat zakładam po to by ostrzec ludzi zainteresowanych kupnem samochodu w okolicach Kamienia Pomorskiego i okolic.
Działa tam nieuczciwy handlarz, wysoki chudzielec ok 20-22 letni w śmiesznym dresie. Na spotkanie z klientem przyjeżdża w obstawie kilku kolegów parkujących kilka metrów dalej w czarnym e46.
Z tego co wykazało moje amatorskie śledztwo koleś sprzedaje części i samochody w promieniu ok. 20-30km od Kamienia Pomorskiego.
Opisze niemiłą sytuację jaka mnie spotkała za sprawą tego oszusta.

Wystawił na allegro piękne BMW e34 , uczciwy szczegółowy opis i ładne zdjęcia, z których wynika, iż samochód wymaga zaledwie delikatnego dopieszczenia lakierniczego i mechanicznego by stworzyć z niego egzemplarz idealny. Cena była okazyjna, nauczony doświadczeniem w okazje nie wierzę. Lecz telefonicznie sprzedawca zapewniał, że się nie rozczaruje. Wiedział, że po samochód jadę 400km i nadal zapewniał wielokrotnie na wszystkie świętości, że wszystko jest super. Cóż myślę sobie, nikt nie będzie tak ryzykował by naciągać człowieka jadącego 400km po samochód, pewnie liczy się z ewentualnymi konsekwencjami...
W podróż wybrałem się z ojcem, dojeżdżamy w omówione miejsce, czekamy jakieś 15 min po czym usłyszałem z daleka wściekły dźwięk gazowanego m20b25... Buma podjechała... i w tym momencie kopara mi opadła :o przecierałem oczy ze zdumienia bo nie wierzyłem w to co widzę.

- progi, które miały wymagać drobnej kosmetyki w tylnej części okazały się ulepione z jakiejś gazety i świeżo zapaćkane bitexem.
- ranty drzwi, które miały mieć dosłownie symboliczny nalot rdzy okazały się od wewnątrz całe zgnite,
- po owarciu drzwi na wnękach drzwiowych kupa rdzy
- zderzak wyszpachlowany i wymalowany tanim sprayem
- maska w stanie tragicznym, pełno amatorskich wyspreyowanych zaprawek
- wgniecione drzwi i błotnik + masa głębokich rys i najróżniejszych blizn parkingowych
- tylny błotnik wyspreyowany w ochydny sposób + pełno rudej
- zderzak po jakiejś stłuczce, popękany po amatorskiej próbie szpachlowania, kierunkowskaz popękany, lampy nierówno ustawione.
- nie było na samochodzie praktycznie elementu, który nie wymagał by ponownego lakierowania, większość też solidnej ingerencji blacharskiej,
- Po otwarciu tylnych drzwi ozdobny chrom odpadł, z reszta wszystkie chromy amatorsko pozaginane i pewnie przyklejone na butapren,
- środek samochodu miał być idealny a wyglądał jak by tam świnie trzymano,
Samochód wymaga całościowego lakierowania i wielu prac blacharskich.

Mechanicznie nie wiem co i jak bo nie miałem już ochoty oglądać jednak podejrzewam, że było by nie lepiej niż z blacharką.
Co działo się dalej opisywał nie będę, jednak ów oszust nie dostał nauczki na jaką w pełni zasługuję i odjechał w stanie fizycznie nienaruszonym...
Zdjęcia w ogłoszeniu były bardzo ładne, po profesjonalnej obróbce w w programie graficznym, opis samochodu to stek kłamstw.
Tak wyglądał opis samochodu, zrobiłem przed wyjazdem print screena:

Po powrocie patrze na ogłoszenie sprzedaży bmw i oczom nie wierze :o samochód wystawiony ponownie w dużo niższej cenie i z zupełnie innym opisem i już nie z tak ładnymi zdjęciami, widać już na nich kilka z baaaaardzo wielu rzeczywistych uszkodzeń:
Witam
Sprzedam ładną i zadbaną BMW e34 z silnikiem 2.5 litra 170 KM m20b25 i instalacją gazową. Auto normalnie jeździ na benzynie i na gazie, spalanie około 11-12 l gazu / 100 km przy normalnej jeździe. Zawieszenie, hamulce ok. Auto zachowane w oryginalnym stanie, wszystko zgodne z numerem vin, posiada prawie pełną opcję wyposażenia, bezwypadkowa, z racji wieku posiada ślady użytkowania, rysy, zadrapania czy odpryski, do zrobienia też na pewno się znajdzie parę pierdół ale mimo 25 lat nadal prezentuje się ładnie. Wnętrze jest bardzo czyste i zadbane, przetarty fotel kierowcy - standard. Nigdy w aucie nie było palone. Podłoga zdrowa, blachy również, do zrobienia tylne fragmenty progów, około 15-20 cm, technicznie w ciągłym użytku, nie ma problemów z odpalaniem, można tankować i jeździć. Oleje i rozrząd wymieniane na czas.

Tak, że poszukując samochodu w okolicach Kamienia Pomorskiego radzę być bardzo podejrzliwym. W razie wątpliwości chętnie pomogę w weryfikacji ogłoszenia by stwierdzić czy aby na pewno nie jest to oferta szajki oszusta, na którego ja miałem nieprzyjemność trafić. Ogłoszenia wystawia bardzo sprytnie podając różne dane i sugerując, że nie jest handlarzem W razie wątpliwości chętnie służę bezinteresowną pomocą :)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

16 Lis 2014, 11:23

Niezła historia :o musiałeś mu nieźle nawtykać skoro zmienił treść ogłoszenia :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

16 Lis 2014, 15:12

Ja bym takiemu rycerzowi ortalionu w pysk strzelił. Współczuję straconych nerwów i kosztów podróży.. :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Lis 2014, 15:59

Wiesz dlaczego koleś nie wyprowadził cię z błędu wiedząc ,że jedziesz 400km..? :roll:
Bo sadził,że jak tyle przejedziesz ,to kupisz gdyż na darmo nie będziesz sobie wycieczek urządzał..! :)
Jak podobał ci się Kamień Pomorski? :) W Katedrze byłeś sobie zobaczyć..? :lol: Warto tam pozwiedzać..! Polecam też wieżę w kościele w Trzebiatowie. :piwo:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Lis 2014, 17:02

Koniu napisał(a):Ja bym takiemu rycerzowi ortalionu w pysk strzelił.

Przyjechał z kolegami.
Lepiej chyba mieć wszystkie zęby ;)
Jak by był sam to ok ale z kolegami nie zbyt.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG

16 Lis 2014, 18:15

jakby blisko mieszkać to się umówić na oględziny i swoich kolegów wziąć :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX500h - czy taki samochód ma jakieś wady?
    Najmocniejsza hybryda w modelu RX to właśnie wersja 500h dysponująca silnikiem benzynowym i tu uwaga TURBO benzynowym! Przyzwyczailiśmy się że w samochodach tej marki występują silniki bez doładowania, a tu taka niespodzianka ...

16 Lis 2014, 19:14

Koniu napisał(a):Ja bym takiemu rycerzowi ortalionu w pysk strzelił. Współczuję straconych nerwów i kosztów podróży..

Uwierz, że gdyby nie ojciec, który odznacza się nadludzkim spokojem i opanowaniem to z tego wychudzonego oszusta niewiele by zostało jak bym przywalił...ale z drugiej str. może i dobrze, że się opanowałem. Zdzielił bym taką mendę a odpowiadał bym za pobicie człowieka. Nie byłem też na swoim terenie więc mogło by się to różnie skończyć. Ale obstawa z e46 nie miała odwagi wyjść z samochodu :mrgreen:
Kamienia Pomorskiego niestety nie pozwiedzałem, w takim przypływie wkurzenia jakoś chęci zabrakło... ;p
Nie mniej jednak dobrze by potencjalny poszukiwacz samochodu w owym rejonie przestudiował moją relację. Wiem, że ten pożal się Boże handlarzyna sprzedaje dość dużo najróżniejszych trupów w cenie do ok 10 tys. zł.
Ja straciłem czas, nerwy i pieniądze. Szkoda by kolejny się naciął.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Lis 2014, 19:19

kirin88 napisał(a):Ale obstawa z e46 nie miała odwagi wyjść z samochodu

Ale gorzej by było gdyby nabrali odwagi i wtedy byłoby raczej nie ciekawie. Olać tego oszusta i dobrze zrobiłeś, że dodałeś ten temat. :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

17 Lis 2014, 01:46

To ta piękna sztuka?

[link do oferty na Olx wygasł]

Ale jakiego pięknego Passata ma jeszcze na sprzedaż :P
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

17 Lis 2014, 01:56

kirin88 napisał(a):Szkoda by kolejny się naciął.

Zrób zemstę :twisted: i za parą groszy umieść podobne ogłoszenie różniące się małymi szczegółami ale z tymi samymi zdjęciami. Kolo się zdenerwuje a do tego ktoś zaoszczędzi parę złoty. :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

17 Lis 2014, 03:24

Już nie pierwszy raz obija mi się tego typu historia o uszy właśnie z kamienia pomorskiego... Współczuje Kirin no ale zdarza się czasem, po prostu "bywa".

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

17 Lis 2014, 14:43

Radzę uważać też na tego passata sprzedawanego przez wyżej opisanego nieuczciwego handlarza:
[link do oferty na Olx wygasł]
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Lis 2014, 18:30

łoooo taki shortshifter w tym Passacie, że napewno urywa ze 2s do setki :mrgreen:
lampy + 10 do lansu gdzie znaczek VW w środowisku tego kolesia jest już szacunkiem...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

17 Lis 2014, 19:28

A jaki panie nowoczesny diody mu zamontowaly :o mówily że mniej spaly i wgl to jak to młodzi teraz mówiom to jest takie trendy i nowoczesne :naughty:
Mógłby ktoś przykleić ten temat bo ciekawy i potrzebny a jak opadnie ta buntownicza aura to gdzieś zginie wśród innych :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

17 Lis 2014, 20:32

Ossy napisał(a):http://olx.pl/oferta/bmw-e34-525i-gaz-l ... 099335cb46

Nie wierzę ale chyba ktoś kupił tego grata bo ogłoszenie jest nieaktualne. :shock: :shock: :shock:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel