REKLAMA
Temat zakładam po to by ostrzec ludzi zainteresowanych kupnem samochodu w okolicach Kamienia Pomorskiego i okolic.
Działa tam nieuczciwy handlarz, wysoki chudzielec ok 20-22 letni w śmiesznym dresie. Na spotkanie z klientem przyjeżdża w obstawie kilku kolegów parkujących kilka metrów dalej w czarnym e46.
Z tego co wykazało moje amatorskie śledztwo koleś sprzedaje części i samochody w promieniu ok. 20-30km od Kamienia Pomorskiego.
Opisze niemiłą sytuację jaka mnie spotkała za sprawą tego oszusta.
Wystawił na allegro piękne BMW e34 , uczciwy szczegółowy opis i ładne zdjęcia, z których wynika, iż samochód wymaga zaledwie delikatnego dopieszczenia lakierniczego i mechanicznego by stworzyć z niego egzemplarz idealny. Cena była okazyjna, nauczony doświadczeniem w okazje nie wierzę. Lecz telefonicznie sprzedawca zapewniał, że się nie rozczaruje. Wiedział, że po samochód jadę 400km i nadal zapewniał wielokrotnie na wszystkie świętości, że wszystko jest super. Cóż myślę sobie, nikt nie będzie tak ryzykował by naciągać człowieka jadącego 400km po samochód, pewnie liczy się z ewentualnymi konsekwencjami...
W podróż wybrałem się z ojcem, dojeżdżamy w omówione miejsce, czekamy jakieś 15 min po czym usłyszałem z daleka wściekły dźwięk gazowanego m20b25... Buma podjechała... i w tym momencie kopara mi opadła przecierałem oczy ze zdumienia bo nie wierzyłem w to co widzę.
- progi, które miały wymagać drobnej kosmetyki w tylnej części okazały się ulepione z jakiejś gazety i świeżo zapaćkane bitexem.
- ranty drzwi, które miały mieć dosłownie symboliczny nalot rdzy okazały się od wewnątrz całe zgnite,
- po owarciu drzwi na wnękach drzwiowych kupa rdzy
- zderzak wyszpachlowany i wymalowany tanim sprayem
- maska w stanie tragicznym, pełno amatorskich wyspreyowanych zaprawek
- wgniecione drzwi i błotnik + masa głębokich rys i najróżniejszych blizn parkingowych
- tylny błotnik wyspreyowany w ochydny sposób + pełno rudej
- zderzak po jakiejś stłuczce, popękany po amatorskiej próbie szpachlowania, kierunkowskaz popękany, lampy nierówno ustawione.
- nie było na samochodzie praktycznie elementu, który nie wymagał by ponownego lakierowania, większość też solidnej ingerencji blacharskiej,
- Po otwarciu tylnych drzwi ozdobny chrom odpadł, z reszta wszystkie chromy amatorsko pozaginane i pewnie przyklejone na butapren,
- środek samochodu miał być idealny a wyglądał jak by tam świnie trzymano,
Samochód wymaga całościowego lakierowania i wielu prac blacharskich.
Mechanicznie nie wiem co i jak bo nie miałem już ochoty oglądać jednak podejrzewam, że było by nie lepiej niż z blacharką.
Co działo się dalej opisywał nie będę, jednak ów oszust nie dostał nauczki na jaką w pełni zasługuję i odjechał w stanie fizycznie nienaruszonym...
Zdjęcia w ogłoszeniu były bardzo ładne, po profesjonalnej obróbce w w programie graficznym, opis samochodu to stek kłamstw.
Tak wyglądał opis samochodu, zrobiłem przed wyjazdem print screena:
Po powrocie patrze na ogłoszenie sprzedaży bmw i oczom nie wierze samochód wystawiony ponownie w dużo niższej cenie i z zupełnie innym opisem i już nie z tak ładnymi zdjęciami, widać już na nich kilka z baaaaardzo wielu rzeczywistych uszkodzeń:
Witam
Sprzedam ładną i zadbaną BMW e34 z silnikiem 2.5 litra 170 KM m20b25 i instalacją gazową. Auto normalnie jeździ na benzynie i na gazie, spalanie około 11-12 l gazu / 100 km przy normalnej jeździe. Zawieszenie, hamulce ok. Auto zachowane w oryginalnym stanie, wszystko zgodne z numerem vin, posiada prawie pełną opcję wyposażenia, bezwypadkowa, z racji wieku posiada ślady użytkowania, rysy, zadrapania czy odpryski, do zrobienia też na pewno się znajdzie parę pierdół ale mimo 25 lat nadal prezentuje się ładnie. Wnętrze jest bardzo czyste i zadbane, przetarty fotel kierowcy - standard. Nigdy w aucie nie było palone. Podłoga zdrowa, blachy również, do zrobienia tylne fragmenty progów, około 15-20 cm, technicznie w ciągłym użytku, nie ma problemów z odpalaniem, można tankować i jeździć. Oleje i rozrząd wymieniane na czas.
Tak, że poszukując samochodu w okolicach Kamienia Pomorskiego radzę być bardzo podejrzliwym. W razie wątpliwości chętnie pomogę w weryfikacji ogłoszenia by stwierdzić czy aby na pewno nie jest to oferta szajki oszusta, na którego ja miałem nieprzyjemność trafić. Ogłoszenia wystawia bardzo sprytnie podając różne dane i sugerując, że nie jest handlarzem W razie wątpliwości chętnie służę bezinteresowną pomocą