Uwaga Oszuści na portalach ogłoszeniowych

26 Cze 2012, 19:42

Kurcze szkoda, że prawie wszyscy trafiamy na to forum już po fakcie.
Może jednak ktoś unikną oszustwa dzięki naszym wpisom. Jednak kolega bartosz 35 nie. :(
ted
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

26 Cze 2012, 21:01

UWAGA!!!
Kolejne lipne oferty
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ted
Nowicjusz

27 Cze 2012, 21:36

Uwaga Oszust!!!
P.P.H.U. CAR-IMPORT
KALINOWA 3
88-230 PIOTRKÓW KUJAWSKI
Tel: +48 - 605 - 517-585
Fax: +48 - 54 - 265-44-98
Wszędzie ten sam opis: 1 DZIEN W KRAJU , 100% BEZWYPADKOWA , JEDEN WLASCICIEL, SERWISOWANA W ASO...
W rzeczywistości auta malowane , powypadkowe.Po zakupie u tego dilera po miesiącu auto zaczęło się sypać, (auto kosztowało 25000 zł) średnio co miesiąc koszt naprawy 1500 zł. Nie polecam nikomu zakupów u pana Dorywalskiego!!!
mols21
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1971

28 Cze 2012, 04:02

Przed zakupem sprawdzałeś auto na stacji ? podpinałeś pod komputer?
krzem88
Początkujący

Prawo jazdy: 04 04 2008
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

29 Cze 2012, 19:22

UWAGA UWAGA UWAGA .
ZNOWU SĄ TREFNE OFERTY NA OTOMOTO
NISSAN QASHGAI FORDY KUGA ZA DOBROM KASĘ
INNE MARKI TEŻ DAJE DWA NAP.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
JAK KUPICIE I WPŁACI KASĘ ZALICZKĘ KOMUŚ NA KONTO TO STRATA .
UWAGA NA TYPA JAK. MARCIN MĄDRY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
ALE MYŚLĘ ,ŻE JUŻ NIE WYSTAWI OGŁOSZENIA TE SĄ JEGO OSTATNIE.
POZDRAWIAM.
dunia509
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2000

01 Lip 2012, 11:52

Uwaga!!! Kolejny oszust podający się za anglika!!!

UDAJE ANGLIKA I WYMYŚLA IDIOTYCZNE HISTORYJKI!!!!!!!!

Podawał się za Kalino Wasky....
Ostatnio edytowany przez bartosz35, 06 Lip 2012, 10:39, edytowano w sumie 1 raz
bartosz35
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X Coupé 2001
    BMW X Coupé to źródło kreatywnej inspiracji oraz zapowiedź kierunku stylistycznego, który obierze BMW w XXI wieku. Poprzez scalenie elementów coupé oraz auta typu cross-country, koncept ...

03 Lip 2012, 19:01

Uwaga Oszust!!!
GB-IMPORT
Parkowa 3
42-164 Parzymiechy
Zapewniał ze silnik, skrzynia i blacharka jest ok. Można nim bez problemu wrócić do domu.
Pojechałem prawie na drugi koniec Polski. Silnik był odpalany przed przyjazdem, chodził nie równo,szarpał,cały zalany olejem,w skrzyni coś rzęcholiło, dymiło się z silnika, uszkodzona atrapa i w ogóle wyglądał jak by kilka lat stał na polu.Po tym wszystkim opuścił cenę aż o całe 50 zł.
kamilio8
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2004
Auto: Opel Omega Bfl 2,5 V6

03 Lip 2012, 19:29

Sprawdzałeś auto przed zakupem?
krzem88
Początkujący

04 Lip 2012, 05:31

Trafiłem na to forum o jeden dzień za późno ;/ też zostałem oszukany, próbowałem anulować przelew ale było już za późno. Znalazłem na OtoMoto Golfa IV 1.9tdi z 2002 roku z przebiegiem 165 tyś, w ogloszeniu nie było numeru telefonu tylko opcja: napisz do sprzedającego, wiec napisałem. Odpisał mi irlandczyk, łamaną polszczyzną, twierdząc, ze rok był w polsce jednak teraz wrócił do Irlandi Północnej do miasta Belfast. Auto sprzedaje tanio za 2000 euro, ponieważ tam jest ruch lewostronny a auto ma kierownice przystosowaną do ruchu prawostronnego, że cieżku mu sie tym autem tam jeździ i ze za tyle kupi sobie auto z kierownica z odpowiedniej strony. Kazał mi wysłać swoje dane osobowe po czym powiedział ze na drugi dzień skontaktuje sie z firmą żeglugową w celu załatwienia formalności. Na drugi dzień dostałem informacje z firmy żeglugowej, podaje strone: http://www.sds-logistics.eu/index.php?page=home z numerem mojej paczki, i jak tam wszedłem, wyswietliła sie strona na ktorej wszytko było ładnie przedstawione, moje dane, jego dane, czyli:
Petter HERDEN
Donegall STREET 5
BELFAST - BT1 2FG
IRLANDIA PÓŁNOCNA
Opis tego co znajduje sie w przesyłce, czyli auto z dokladnym opisem plus tam jakies koła zapasowe, mobilny gps, kolo zapasowe itp. a na dole znajdował sie raport kontroli pojazdu przez firme transportową, faktura na 2000 euro i jeszcze jakis dokument:
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
Pisał mi, ze ma podpisany kontrakt z firma transportową na 3 lata, ze niby on jak jedzie do polski to tego golfa zabierał ze sobą bo tu go używał do czegoś tam niby, Pisał ze koszty transpotru bierze na siebie, ze w ciągu 3-4 dni od przelewu firma SDS Global Logistics LTD dostarczy mi auto do domu. Po przelaniu kwoty 2000 euro miałem wysłać fax do firmy żeglugowej z potwierdzeniem bankowym o przelewie żeby firma miałe podstawe wysłania auta do mnie. Podobno po dostarczeniu auta miałem miec 5 dni na sprawdzenie auta i jak by mi coś nie pasowało to mogłem zrezygnować a firma zeglugowa wypłaci mi moją forse. Wczoraj byłem w banku, zrobiłem ten przelew, jednak na potwierdzenie bankowe moge odebrać dopiero dziś o 9.00. Dzwoniłem na infolinie banku ale zeby anulować przelew musze stawic sie jak najszybciej w banku, jednak wątpię w to ze ten przelew nie doszel do teraz, pewnie nie da sie go anulować i w ten sposób straciłem kase.
ch3mielu
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 05 2004
Auto: Golf IV 1.8T GTI

04 Lip 2012, 15:43

ehh cuda na kiju.. :/
krzem88
Początkujący

04 Lip 2012, 19:24

To straciłeś kasę tak jak ja:
Po pierwsze udaj się do najbliższego komisariatu Policji, jeśli nie przyjmą twojego zgłoszenia idź do Prokuratury oni muszą je przyjąć. Po drugie sprawdź umowę z Bankiem (najlepiej poświęć 50 zł -100 zł na wizytę u dobrego prawnika) ile czasu masz na anulowanie przelewu. Możesz to zrobić tanio, czyli zadzwonić do swojego banku jako nowy klient i zapytać o warunki umowy w tym ile czasu masz na anulowanie przelewu, w ten sposób pozyskasz za free tę informację :-)
Po drugie to są Polacy i bądź przy nadziei, że ich złapią :-) Niestety wyroki są żenująco niskie.
Zobacz ten dzisiejszy post na Interii - jest nadzieja, że Policja zamknie tych gagatków:
Brali zaliczki na samochody i ślad po nich ginął
Środa, 4 lipca (08:36)
Łódzcy oszuści naciągnęli kilkadziesiąt osób z całej Polski na ponad pół miliona złotych. Za sprzedawanie fikcyjnych samochodów, maszyn rolniczych i budowlanych 19 oskarżonym grozi do 8 lat więzienia.
Wśród oskarżonych są trzy kobiety i 16 mężczyzn, w wieku od 24 do 61 lat. 12 osób odpowie przed sądem także za udział w kilku zorganizowanych grupach przestępczych. Ich domniemanymi szefami byli 43-letni Roman P. z Nowego Sącza oraz 49-letni Dariusz D. ze Zgierza. Obaj zostali aresztowani.

Według prokuratury, grupy oszustów działały w różnych składach w latach 2006-2009 na terenie całej Polski. Oszuści zamieszczali w internecie lub telegazecie ogłoszenia o sprzedaży samochodów, które miały być dopiero sprowadzone z zagranicy, a także sprzętu budowlanego czy maszyn rolniczych. Kusili niską ceną, ale żądali zaliczek.

Zmiana numerów i ginący ślad

Sprawcy podawali do kontaktu numery telefonów komórkowych wyłudzonych na podstawie fałszywych dokumentów, a ogłoszenia opatrywali z reguły fikcyjnymi zdjęciami pojazdów. Klienci wpłacali zaliczki na numery kont, które oszuści zakładali w różnych bankach, posługując się fałszywymi dokumentami.

Pokrzywdzeni byli często zachęcani do dalszych wpłat, dzięki którym ostateczna cena pojazdu miała być niższa. By się uwiarygodnić, oskarżeni podawali potencjalnym kupcom numer telefonu do osoby, która np. miała sprowadzić auto z zagranicy. Najczęściej ta osoba siedziała jednak w tym samym pomieszczeniu i kłamała opowiadając o rzekomym samochodzie. Po kilku kontaktach oszuści zmieniali numer telefonu i ślad po nich ginął.

Zdarzało się także, że sprawcy na fałszywe dokumenty wynajmowali mieszkanie i wpłaty przychodziły na te adresy przekazami pocztowymi. Po oszukaniu kilku pokrzywdzonych, oszuści wyprowadzali się z mieszkania.

Oszustwa, kradzieże, porwanie

Wiele osób dało się nabrać i wpłacało zaliczki; niektórzy stracili w ten sposób nawet ponad 20 tys. złotych. Według śledczych w ciągu kilku lat oskarżeni oszukali w ten sposób co najmniej kilkadziesiąt osób z całej Polski, od których wyłudzili ponad pół miliona złotych.

Oskarżeni usłyszeli zarzuty oszustwa lub usiłowania oszustwa, posługiwania się podrobionymi dokumentami, a niektórzy także zarzuty kradzieży czy wymuszeń. Trzech z nich odpowie za uprowadzenie i przetrzymywanie mężczyzny. Bandyci wywieźli ofiarę samochodem do lasu, przywiązali do drzewa i grożąc bronią, bijąc i rzucając w drzewo nożem, usiłowali wymusić sprzedaż lub dzierżawę nieruchomości.

Większości oskarżonych grożą kary do ośmiu lat więzienia, a domniemanym szefom gangów nawet do 10 lat pozbawienia wolności. Akt oskarżenia w tej sprawie został skierowany przez łódzką prokuraturę do Sądu Okręgowego we Włocławku.
Powodzenia!
niekradnij
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Mercedes SL450 4Motion

07 Lip 2012, 09:02

Ostrzegam przed tymi ogłoszeniami, potencjalnie podejrzane, koleś po wpłacie kasy prześle auta do Polski na własny koszt które jak wynika z ogłoszeń są w Polsce a póżniej okazuje się że są w Szkocji.
Ogólna zasada: nie pchaj się nigdy w ogłoszenia gdy podana jest tylko forma kontaktu : napisz do sprzedającego, możesz mieć 100% pewności że zostaniesz oszukany.
japo54

07 Lip 2012, 14:35

Uważajcie na octavie 2, silnik 1900, kolor ciemna zieleń z miasta Piła/ ZŁOTÓW więcej informacji na PW udzielę, sam wczoraj bym się nabrał..
krzem88
Początkujący

07 Lip 2012, 21:03

Kolejny oszust na OtoMoto:) wstawie link do auta wraz z korespondencja z mojej poczty:)
A facet pisze tak ;DDDD
Witam,
Dziekujemy za zainteresowanie moim samochodzie.Samochód jest w idealnym stanie, bez zadnych problemów i wad i nigdy nie byl zaangazowany w wypadku, samochód jest idealny czyste.
Samochód ma prawdziwych kilometrów i wszystkie uslugi zostaly wykonane w czasie na reprezentatywnej sprzedawcy.
Samochód posiada ksiazke serwisowa z wszystkich uslug i zmiana zostala wprowadzona.Samochód ma polskich papierów bo kupilem go z Polski, ale teraz zostaly przeniesione z mojej pracy w Hiszpanii i nie moge go uzywac juz w Hiszpanii, poniewaz jestem zmuszony zarejestrowana w Hiszpanii i kosztowal mnie zbyt duzo pieniedzy i za to powód i sprzedac go z powrotem w Polsce, bo maja polihs papiery.
Samochód jest w Hiszpanii, Jaen, bo nie mozna go uzywac dluzej samochód znajduje sie w depozycie w firmie spedycyjnej gotowe do wyslania do kupujacego, a jesli sa zainteresowani, aby kupic to mi odpowiedziec i wyjasnie Ci, jak mozemy dokonac transakcji w sposób bezpieczny dla Ciebie i dla mnie.
Dziekuje i czekac na swoja odpowiedz!

[email widoczny po zalogowaniu]---->>>> to jego poczta :)

A tu kolejna wiadomość o typa :)

Dziekuje za odpowiedzi.Chce wam powiedziec, ze podatki wysylki na adres domowy sa wliczone w cene sprzedac i bedziesz musial zaplacic tylko cene samochodu, nic wiecej.Samochód teraz jest w depozycie firmy zeglugowe w pojemniku ze wszystkimi dokumentami gotowe do wyslania do kupujacego.
Aby dokonac transakcji w sposób bezpieczny to sa kroki transakcji:
1)Bedziesz musial wyslac mi swoje pelne dane:
pelna nazwa
pelny adres
miasto
Panstwo
kod pocztowy
I kopia dowód osobisty lub prawo jazdy.
2)Potem zaczne transakcje i firma bedzie kontakt i potwierdzenie Panstwa i przeslemy Panstwu dokumenty transakcji, numer identyfikacyjny, by sprawdzic na ich stronie internetowej i sprawdzic status transakcji oraz ich dane kont bankowych.
3)Po otrzymasz wszystkie szczególy trzeba bedzie wplacic zaliczke firmie spedycyjnej bezpiecznego konta bankowego i po potwierdzeniu ich, ze dokonales wplate zaczna dostawe samochodu i w ciagu 2-3 dni Woking ty dostac samochód w domu.
Zaliczki powie firme ile bedzie.
4)Po otrzymaniu samochodu uprawnia 2 dni roboczych, a limit 500 km, aby przetestowac i sprawdzic samochód i jesli bedzie w porzadku bedzie zaplacic pieniadze odpoczynek, a firma bedzie wszystkie papiery na nazwisko i placic mnie.
5)Jednak w przypadku znajdziecie jakies problemy z samochodem mozna anulowac transakcje i firma przeniesie Cie z powrotem na wplate i wyslac samochód z powrotem do mnie i bede placic podatki wysylki.
Jesli masz zrozumiec wszystko i czekac na odpowiedz ze swoimi danymi i mozemy rozpoczac transakcje.
Dziekuje i zycze milego dnia!

Nie dajcie sie nabrać:) Ja o mały włos nie straciłem w taki sposób 2000 euro:) ale na szczęście bank zdążył zatrzymać przelew:) opisywałem cała sytuacje w tym temacie.
ch3mielu
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 05 2004
Auto: Golf IV 1.8T GTI

07 Lip 2012, 22:14

Ja pierniczę, jaja takim urwać ! Przydałby się jakoś bardziej takie sprawy nagłośnić
krzem88
Początkujący