Uwaga Oszuści na portalach ogłoszeniowych

08 Lip 2011, 06:55

Też miałem przypadek z osobą podającą się za TROCHIMOWICZ WOJCIECH. Na szczęście w porę przejrzałem sprawę i nie wpłaciłem zaliczki za sprowadzenie auta Ford Kuga 2009 za 40499 PLN (OtoMoto nr C19717595). Wpłacona zaliczka miała być najpierw 5000, a po negocjacjach 4000 PLN.
W ostatniej romowie po stwierdzeniu że jego nazwisko jest opisywane na forum rozłączył się i tyle "słychu".
Poniżej przedstawiam przysłane przez niego treść maila z podanym numerem konta.
Jego numer telefonu 503-937-766.

TROCHIMOWICZ WOJCIECH
> > > > >
> > > > >
> > > > >
> > > > > OŚWIADCZENIE
> > > > >
> > > > >
> > > > > ZOBOWIĄZUJĘ SIĘ SPROWADZIĆ FORDA KUGA 2.0 TDCI
CZARNY
> > > > > ZA 40500ZL Z TRANSPORTEM DO POLSKI
> > > > > CAŁKOWICIE ZGODNEGO Z OFERTA OTOMOTO nr.C19717595
ZAPEWNIAM,IŻ
> > > > >
> > > > > POWYŻSZE AUTO JEST W PEŁNI BEZWYPADKOWE NIE JEST
PO POWODZI JEST W
> > > > > PEŁNI PRAWNIE UREGULOWANE.
> > > > > AUTO ZOSTANIE SPROWADZONE DLA PANA ..................................
W TERMINIE DO 8 DNI OD
> > > > > MOMENTU
> > > > > WPŁATY
> > > > > ZALICZKOWEJ NA KONTO NALEŻĄCE DO WOJCIECHA
> > > > > TROCHIMOWICZA
> > > > > O NUMERZE 50 1020 5558 1111 1843 7060 0055
INTELIGO. ZAPEWNIAM
> > > > > RÓWNIEŻ
> > > > > IZ
> > > > > ZOBOWIĄZUJE SIĘ DO ZWROTU CAŁEJ ZALICZKI W
RAZIE STWIERDZENIA ZE AUTO JEST USZKODZONE
> > > > > I NIE JEST ZGODNE Z OPISEM W TERMINIE DO 5 DNI
ROBOCZYCH. PRZESYŁAM ZAŁACZNIK Z
> > > > > PODPISEM
> > > > >
> > > > > Z POWAŻANIEM
> > > > > TROCHIMOWICZ WOJCIECH
danjar
Obserwowany

09 Lip 2011, 13:30

Kolejny naciągacz to Damian Kaźmierczak, zam. ul. Żegańska 27, 68-100 Żary. Nr konta w eurobanku: 95147000022118420020000001. Nr telefonu: 662806323. Oferuje na otomoto w super niskiej cenie Fordy Kuga. Na szczęście znalazłem to forum i nie wpłaciłem "zaliczki". Dzięki!
tibadu
Obserwowany

09 Lip 2011, 14:42

tibadu napisał(a): Na szczęście znalazłem to forum i nie wpłaciłem "zaliczki". Dzięki!
kinia53 napisał(a): ale potem już tylko czekałam,
a sprzęt nie dojechał, no i telefonów już nie odbierają

Mądry po szkodzie.... :(
danjar napisał(a):Na szczęście w porę przejrzałem sprawę

Nareszcie mądrzy przed szkoda.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Lip 2011, 14:11

Jestem kolejnym przykładem osoby, która dała się oszukać temu gościowi.
WOJCIECH TROCHIMOWICZ to oszust w 100%.
Przestrzegam niech nikt nie popełni już tego błędu!!! Sprzedawał Forda Kuge z 2009 r. Posługiwał się kontem z Eurobanku 82 1470 0002 2534 5837 2000 0001.
Z początku wydawał się bardzo rzeczowy niech to Was nie zgubi, poprosiłem o numer nadwozia który podał WF0RXXGCDR9C79531.
Sprawdziłem w Fordzie i w 98 % odpowiadał oferowanemu modelowi.

Był pod numerami 507 866 243, 511 745 431, 692744670 z różnych miast Skwierzyna, Żary, Świnoujście. Oferuje przewóz samochodu, papiery etc....
Złapałem go na innych aukcjach również, i dobrze tu napisała osoba że generalnie wszystkie KUGI na Otomoto poniżej 50 % wartości to lipa.
Jak ktoś śledzi zmiany to zobaczy że posługują się tymi samymi zdjęciami co pewien okres.

Takich oszustów trzeba tępić żeby nie wykorzystywali zwykłych ludzi. Jeśli byłby organizowany jakiś zbiorowy pozew czy coś w tym rodzaju to proszę o kontakt !
IREK1
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

19 Lip 2011, 23:49

Witam, ja też o mało nie na ciołem sie na tego gościa dlatego proponował bym ogłosic niby kuge w podobnych pieniadzach i na tym ogloszeniu podac link na to forum aby kazdy mógł sobie przeczytać.
cbr125
Obserwowany

01 Sie 2011, 16:38

Dobra wiadomośc dla oszukanych przez Trochimowicza i innych. Słowo stało się ciałem :)
http://www.policja.pl/portal/pol/1/6844 ... zusci.html
W kilku privach namawiałem do cierpliwości. Zainteresowani pamiętają i coś tam obiecałem. Teraz czas na puszczenie ich z torbami i pozwy w ramach postępowania adhezyjnego. Do gołej skóry ich.
ariess
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odświeżony crossover Mitsubishi ASX
    W polskiej ofercie Mitsubishi Motors debiutuje właśnie odświeżony model najpopularniejszego modelu tej marki w Polsce i Europie – crossovera Mitsubishi ASX z nowym silnikiem Diesla. Wzbogacono wyposażenie pojazdu, silnik ...
    Uważaj co kupujesz - handel dokumentami do wraków aut.
    Przykre i zaskakujące jest to, że nawet niemiecki sprzedawca wie na czym zależy złodziejom którzy kupują taki wrak. Na pierwszym miejscu zdjęcie dokumentów do auta ..... bo tylko one przedstawiają jakąś wartość.

11 Sie 2011, 08:24

Zostałem przez tego gościa oszukany :( /eh moja naiwność/ zgłosiłem sprawe na policję i dalej nie wiem co czy ze swojej strony mogę mu wytoczyć jeszcze jakiś proces cywilny?
darjog
Obserwowany

11 Sie 2011, 17:13

darjog napisał(a):Zostałem przez tego gościa oszukany :( /eh moja naiwność/ zgłosiłem sprawe na policję i dalej nie wiem co czy ze swojej strony mogę mu wytoczyć jeszcze jakiś proces cywilny?
Po zgłoszeniu sprawy na Policję otrzymaliście (ci którzy zgłosili) kartę z informacją o prawach jako pokrzywdzeni. Zapoznajcie się z tym ponownie. Macie zapewne również namiar na prowadzącego sprawę (pismo z jednostki policji z liczbą dzienna pod jaką zarejestrowano sprawę) a może nawet informację o wszczęciu postępowania przygotowawczego (też listownie przesłane). Dowiedzcie się co z waszą sprawą na jakim jest etapie. Można a nawet powinno się wytoczyć tym gnojkom (mowa o oszustach) sprawę cywilną w ramach postępowania adhezyjnego. Wtedy na rozprawie karnej zostanie również orzeczona odpowiedzialnośc cywilna. Warunkiem jest: 1). Aby sprawa toczyła się ad presonam - przeciwko konkretnej osobie (tzn. musi być ustalony sprawca i przedstawiony mu zarzut). 2). Wniosek o objęcie postępowaniem adhezyjnym musi wpłynąć nie później niż przed pierwszą rozprawą w sądzie. Dzieki temu sprawca szybko odczuje skutki cywilne swoich czynów a my nie będziemy czekali latami na orzeczenie w sprawie cywilnej (sprawy karne orzekane są zdecydowanie szybciej).
ariess
Nowicjusz

19 Sie 2011, 13:54

danjar napisał(a):Też miałem przypadek z osobą podającą się za TROCHIMOWICZ WOJCIECH. Na szczęście w porę przejrzałem sprawę i nie wpłaciłem zaliczki za sprowadzenie auta Ford Kuga 2009 za 40499 PLN (OtoMoto nr C19717595). Wpłacona zaliczka miała być najpierw 5000, a po negocjacjach 4000 PLN.
W ostatniej romowie po stwierdzeniu że jego nazwisko jest opisywane na forum rozłączył się i tyle "słychu".
Poniżej przedstawiam przysłane przez niego treść maila z podanym numerem konta.
Jego numer telefonu 503-937-766.

TROCHIMOWICZ WOJCIECH
> > > > >
> > > > >
> > > > >
> > > > > OŚWIADCZENIE
> > > > >
> > > > >
> > > > > ZOBOWIĄZUJĘ SIĘ SPROWADZIĆ FORDA KUGA 2.0 TDCI
CZARNY
> > > > > ZA 40500ZL Z TRANSPORTEM DO POLSKI
> > > > > CAŁKOWICIE ZGODNEGO Z OFERTA OTOMOTO nr.C19717595
ZAPEWNIAM,IŻ
> > > > >
> > > > > POWYŻSZE AUTO JEST W PEŁNI BEZWYPADKOWE NIE JEST
PO POWODZI JEST W
> > > > > PEŁNI PRAWNIE UREGULOWANE.
> > > > > AUTO ZOSTANIE SPROWADZONE DLA PANA ..................................
W TERMINIE DO 8 DNI OD
> > > > > MOMENTU
> > > > > WPŁATY
> > > > > ZALICZKOWEJ NA KONTO NALEŻĄCE DO WOJCIECHA
> > > > > TROCHIMOWICZA
> > > > > O NUMERZE 50 1020 5558 1111 1843 7060 0055
INTELIGO. ZAPEWNIAM
> > > > > RÓWNIEŻ
> > > > > IZ
> > > > > ZOBOWIĄZUJE SIĘ DO ZWROTU CAŁEJ ZALICZKI W
RAZIE STWIERDZENIA ZE AUTO JEST USZKODZONE
> > > > > I NIE JEST ZGODNE Z OPISEM W TERMINIE DO 5 DNI
ROBOCZYCH. PRZESYŁAM ZAŁACZNIK Z
> > > > > PODPISEM
> > > > >
> > > > > Z POWAŻANIEM
> > > > > TROCHIMOWICZ WOJCIECH

Masakra, też chcieliśmy kupić tę Kugę... :shock:
Aletheia
Obserwowany

Miejscowość: Sandomierz
Auto: Renault Megane

23 Sie 2011, 06:59

Słuchajcie czy już coś wiadomo więcej o tych oszustach bo ja zgłosiłem sprawę na policje i cisza nic więcej nie wiem. Policja też milczy :(
darjog
Obserwowany

24 Sie 2011, 03:17

Sprawę a właściwie sprawy z kraju dot. ww. panów prowadzi Komenda Miejska Policji w Poznaniu Wydział dw. z Przestępczością Gospodarczą. Co do losu oszustów to pisałem wcześniej. Zatrzymani i przebywają tam gdzie powinni. To jest cała grupa zorganizowana z terenu wielkopolski (Poznań, Leszno). http://www.policja.pl/portal/pol/1/6844 ... zusci.html
ariess
Nowicjusz

14 Paź 2011, 16:10

Witam
Chciałem powiedzieć, że też stałem się ofiarą oszustwa na otomoto. Na szczęście na małą kwotę.
Mianowicie sprzedaję samochód. Zadzwonił zainteresowany klient, po krótkiej rozmowie zdecydował przyjechać i zabrać. Po dwóch godzinach napisał mi SMS, że ma drobny problem bo już jest w trasie a zapomniał pieniędzy a niema jak zadzwonić, żeby ktoś mu przywiózł, bo ma tylko na sms. Poprosił mnie żebym przesłał mu kod 50zł. Odda mi jak przyjedzie. Pomyślałem, że może faktycznie chłopina jest w połowie drogi i ma problem. Przesłałem mu kod i od tamtej pory telefon zamilkł(został wyłączony). Sprawę zgłosiłem na policję. To już nie pierwszy przypadek jak ktoś zgłasza się z OTOMOTO.pl z taką sprawą. ON działa również na allegro i innych portalach aukcyjnych. Facet oszukuje zawsze w ten sam sposób. Że zapomina czegoś i chce się do kogoś dodzwonić ale nie ma kasy na koncie. UWAŻAJCIE.
Cobra84
Obserwowany

07 Gru 2011, 22:39

POLECAM PRZECZYTAĆ
Opiszę bardzo podejrzaną sytuację . Na otom oto ok. 22 ogłoszenie citroen C5 2009 2.2 hdi na ful wypasie wersja exclusive. Wysyłam zapytanie po chwil dostaje odpowiedz w łamanym języku angielskim że właściciel mieszkała przez dwa lata w Polsce teraz jest na placówce w Londynie . Auto zabrał ze sobą i teraz nie może go tam przerejestrować i zlecił firmie sprzedaż samochodu jeśli jestem zainteresowany to mam wysłać swoje dane na jakie ma być wysłany samochód on przekaże te dane firmie oni się skontaktują. Wysłałem po 20 minutach już dostałem e-mail z niby firmy. Że samochód jest sprawdzony w ich posiadaniu i po wpłaceniu 50% wartości rozpoczynają proces wysyłki . Cena ustalona 8900 euro . Firma Europe Connexion Cargo Team LTD. Adres e-mail od firmy [email widoczny po zalogowaniu] i wiadomość :
Transaction / The shipping details:
Product Name: 2009 Citroen C5 2.2 HDI
Price : EUR 8,900.00
Currency: EUR
Fees paid by the: Seller
Shipping Method : At home
Security Type: Complete
Shipping time: 3-5 daysTracking Number: AWB8FB14530S1
Seller full name and address registerd with us:
Name: Pawel Marek
City/State: London
Address: 20 Great Sutton Street
Zip Code: N1 0RW
Country: United Kingdom
Email : [email widoczny po zalogowaniu]

What is the next step?
You will receive another email with payment instructions.

Security Measures:

You are using Europe Connexion Cargo Team LTD. Third Party Agency . Don`t send the payment details directly to the seller. Contact us at [email widoczny po zalogowaniu] with the payment details.

- Thank you for using our services ! -

Europe Connexion Cargo Team LTD. Support Team
* We ship anything anywhere !
Kolejna wiadomość :
Dear Mr/Mrs. ………………….

We inform you that your package [2009 Citroen C5 2.2 HDI] is in our custody.

What is the next step ?
The seller has paid for the delivery and package insurance!
You will have to send the payment ( EUR 4,450.00 ) to our verified payment agent designated for this transaction , using Bank Account Transfer.
All you have to do is to go to your bank and deposit the amount of EUR 4,450.00 to our verified agent:
- Name of agent: Arpad Kelemen ( Europe Connexion Cargo Team LTD - Payment Agent )
- Address: 243 Lewisham Way , SE41 XF
- Country: United Kingdom

- IBAN: GB62 BARC 2020 2053 1335 40
- ACCOUNT NUMBER : 531 335 40
- BIC SWIFT: BARCGB22
- SORT CODE: 20-20-20
- BANK NAME: BARCLAYS BANK

When the money transfer is complete please email us the following information for verification:
- Full name and address of the sender
- Exact amount sent
- Scanned receipt from your bank

We will start the shipping process as soon as your money will reach our account, usually it takes from 3 to 5 business days depending on the bank connections.

- Thank you for using our Services ! -

The Europe Connexion Cargo Team LTD - Payment Center Team *

We ship anything , anywhere !

Z pięknie moim zdaniem to wygląda . Poprosiłem o Tel. Kontaktowy . Nr VIN po sprawdzeniu w ASO całkiem inny samochód . Pod numerem Tel nikt nie odbiera . Odpowiedziałem że nie zaryzykuję . I jedynie mogę zobaczyć samochód na miejscu i wtedy dobić transakcji , Ale takiej opcji nie było . Ale Inna propozycja zapadła . Jeśli mam jakąś zaufaną osobę a Londynie to mogę przesłać pieniądze za pomocą WesternUnion na adres przyjaciela przesłać mu potwierdzenie przesłania pieniędzy a on wyśle samochód . NIE Zaryzykowałem . PO przeczytaniu tego forum . Przestrzegam i dziękuję że byłem czujny bo za bardzo mi to śmierdziało.
A jeszcze nr tel . +4407031896791
Polecam przeczytać

http://www.fraudwatchers.org/forums/sho ... hp?t=46971

Przepraszam jeśli złamałem jakieś zasady ale może to komuś pomóc
marny78
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

08 Gru 2011, 02:02

[b]UWAGA OSZUŚCI [/b] :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Jestem jedną z pokrzywdzonych, naiwniarą do potęgi :!: :!: :!: :!: :!:
Dałam się nabrać. Postaram opisać krótko.
Sprawa jest jeszcze w toku, firma u której zamawiałam auto a dokładnie fiata500 zapewnia Mnie, że samochód dojedzie już niebawem.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Na początku kiedy to byłam zainteresowana autem wysłałam prośbę o udzielenie informacji, dostałam po 4 godzinach odpowiedź po angielsku od pana "Kowalskiego" "Jesteśmy prężnie działającą firmą w Szkocji, nasze samochody są poleasingowe, auta są z Niemiec, kierownica jest oczywiście po lewej stronie, mamy zapewnioną firmę która dostarczy Pani samochód w 4dni robocze za jedyne 1500zł bez żadnych dodatkowych opłat." dużo by pisać..
Zadzwoniłam, rozmowa była w jęz. angielskim, poprosiłam o deklaracje, certyfikaty, że firma jest legalna, wszystko było ok. Sprawdziłam w internecie, rzeczywiście dyrektor ma firmę, dodatkowo ma jeszcze inne działalności.
Oszust bo tak mogę już go nazwać, prosił by cała kwota została wpłacona na konto, auto było w super cenie koszt 20.000zł z dostawą. Wysłali mi kopię faktury, wszystko się zgadzało.

Od przedwczoraj kiedy to samochód miał dojechać codziennie otrzymuję emaile, przepraszamy ale Pani samochód jest na niemieckiej granicy, nasz konsultant musi dostarczyć wszystkie papiery aby auto przejechało przez granice. BeSZCZelny oszust gra na czas. :!: :!: :!: :!: Proszę się nie martwić już niedługo Pani samochód trafi pod podany przez Panią adres:!!!!!!! :!: :!: :!:
Dodam iż dziś próbował wyłudzić kolejne 800euro, powiedział, że mają komplikację na granicy i aby transakcja wypadła pomyślnie muszę wpłacić tą kwotę.
Odpisałam, że proszę podać gdzie znajduję się auto, odbierzemy je osobiście, tak radziła mi straż graniczna, do nich też dzwoniłam.
i co? NIE ODPISAŁ..CZEKAM DO JUTRA
OTOMOTO zablokowało wszystkie jego aukcje, wczoraj w nocy znów pojawiły się jego ogłoszenia, zadzwoniłam do oto moto, aukcje zablokowane.

Oczywiście sprawę zgłosiłam do naszej polskiej policji, ale również do policji w Wielkiej Brytanii, złożyłam wszystkie zeznania, wszystkie informacje jakie posiadam o danej osobie, numery kont, dane kontaktowe. Policja angielska pytała czy mam zapisane maila od pana "Kowalskiego" mam wszystko.

JEST MI WSTYD, ŻE DAŁAM SIĘ NABRAĆ !!!! WSZYSTKO WSKAZYWAŁO NA TO, ŻE FIRMA JEST LEGALNA, OSOBA Z KTÓRĄ ROZMAWIAŁAM PRZEDSTAWIŁA SIĘ JAKO GEORGE.T (nie podam teraz nazwiska)
POLICJA POWIEDZIAŁA, ŻE PRAWDOPODOBNIE OSOBA PODSZYŁA SIĘ POD PRACOWNIKA ZNANEJ FIRMY.
tylko skąd on miał te wszystkie zdjęcia? samochodów w środku..mam nawet jego odbicie w jednym z samochodów, zapisałam wszystkie zdjęcia na dysku.
W ZAŁĄCZNIKU DODAM AUTO KTÓRE ZAKUPIŁAM...A KTÓREGO NIE DOSTAŁAM..I DZIŚ JUŻ WIEM, ŻE NIE DOSTANĘ...

:!: :!: :!: uważajcie na firmy z końcówką LTD.CO , export, import...itd.it.p

Pytanie do Was,
Czy jest szansa aby złapać tego gościa?
Jak myślicie, i dlaczego on nie zniknął tylko cały czas ze Mną koresponduję? Ma cały czas włączony telefon..boję się, podałam mu moje dane, wie kim jestem, ma mój adres
deReal
Nowicjusz

10 Gru 2011, 19:56

[link do mobile.de wygasł]

Niech ktoś spróbuje napisać dzisiaj pisałem o mercedesa i ta sama gadka
marny78
Obserwowany