Uwaga Oszuści na portalach ogłoszeniowych

10 Gru 2011, 20:42

marny78 napisał(a):dzisiaj pisałem o mercedesa i ta sama gadka

Odpowiednia zaliczka i masz z dostawa do chaty..... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Gru 2011, 20:34

George T. firma w Szkocji, pewnie Helensburgh. Kiedy przeczytalem Twoj post wlosy stanely mi deba. Zamowilem, prawdopodobnie u nich, 2 samochody, ktore maja byc dostarczone na poczatku nastepnego tygodnia.Wszystkie teksty sie zgadzaja. Jesli to mozliwe, bardzo prosilbym o numer telefonu, aby moc sie skontaktowac w przypadku, gdy bede skladal pozew na policje. Moj numer 0047 92529134. Z gory dziekuje.
Janusz47
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 05 1979
Auto: MB 230

19 Gru 2011, 17:11

Janusz, mam nadzieje, ze zglaszales juz sprawe na policje ?
Nie warto czekac, to wałek.
Zamowiles dwa samochody?
Dzwon do banku !
nie czekaj.
deReal
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

21 Gru 2011, 01:08

Oczywiscie ze juz zameldowalem.
Janusz47
Nowicjusz

22 Gru 2011, 02:43

ZLODZIEJE Z ANGLII SA BESZCZELNI DO GRANIC I SMIEJA NAM SIE PROSTO W PYSKI.
Samochody na ktore skradziono moje pieniadze znowu pojawily sie na otomoto.pl.
Tym razem sprzedaje je:
Cars 4U1 Limited
21 Preston Place Glasgow G42 7PW, United Kingdom,
poprzednim razem bylo to:
Auto Collection Co. Ltd
64 Sinclair Street
Argyll & Bute
Helensburgh G84 8TP
United Kingdom.
Moje samochody to.
Mercedes 200 Kompressor 2004 mod-- teraz numer ogłoszenia: C22237833 oraz
Toyota Prius hybrid 2010 Numer ogłoszenia: C22238226
Jest jeszcze 200 innych.
PRZESTRZEGAM,NIE KUPUJCIE SAMOCHODOW Z WIELKIEJ BRYTANII !!!
Janusz47
Nowicjusz

22 Gru 2011, 11:41

WITAM TEN TEKST WSTAWIE DO INNYCH TEMATOW TEMATYCZNYCH OSZUSTW W ANGLII-SAM ZAJMUJE SIE SPROWADZANIEM AUT Z UK NA CYPR - UZYWAM DUZYCH STARYCH SPRAWDZONYCH PRZEZEMNIE BADZ ZNAJOMYCH DEALEROW I TAKICH GDZIE FIZYCZNIE KTOS Z NAS BYL-NIE ROBCIE KILKU RZECZY----1.NIE DAWAJCIE ZALICZEK DOPOKI NIE ZOBACZYCIE AUTA 2.NIEMA CZEGOS TAKIEGO JAK SHIPPING ALBO DELIVERY CZYLI DOSTAWA DO DOMU 3.FIZYCZNIE TRZEBA ZOBACZYC AUTO WY LUB WASI ZNAJOMI W UK 3.JESLI NIE ZNACIE FIRMY NALEZY SPRAWDZIC AUTO U MIEJSCOWEGO DEALERA NP:BMW ITP 4.JESLI CENA JEST NISKA SPRAWDZIC AUTO NA POLICJI W UK DLACZEGO TO PISZE ---JEST FIRMA BRODIE INNS MAJA TAM CENY MARZENIE TAK DUZO AUT PO LEWEJ STONIE CIEZKAO ZNALESC W 1 MIEJSCU NAWET W WARZSZWIE --JEST TO ALBO LIPA ALBO ZYLA ZLOTA HEHE DZWONILEM TAM KOLO SIE UPIERAL ABY WPLACAC DEPOZYT ALE JA ICH SPRAWDZE PO SWIETACH WYSLAE KOLEGE Z GLASGOW I NAPISZE CO ZNALEZLISMY-LEPIEJ KUPCIE BILET ZA PARE ZLOTYCH LECCIE TAM I SPRAWDZCIE WSZYSTKO DEPOZYTY SA W UK KOLO200-500 GBP TYLE PLACILEM ZA MERCEDESA ML AMG ZA KUPE KASY ,NIE DAWAJCIE SIE MOI DRODZY-NASTEPNA RZECZ JEST OGLOSZENIE AUTO JEST W BUDAPESZCIE SUPER CENA A GOSC W STANACH I WAM JE DOSLE NIE NIE !!DZWONIE DO KOLA MOWIE MAM KOLEGE W BUDAPESZCIE I DZIS CHCEMY ZROBIC INSPEKCJE AUTA A ON JUZ NIE ODPOWIADA!!DZIAD!!!LEPIEJ KUPCIE AUTO W POLSCE -POWAZNIE -POZDRAWIAM
RAFALCYPR
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 1989
Auto: bmw 520 i
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek ciśnienia
    Najczęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ciśnienia jest jednostka "bar" lub "psi", ale warto wiedzieć jak przeliczamy pozostałe jednostki z którymi możemy się spotkać przy obsłudze samochodu.

09 Sty 2012, 00:21

Witajcie. Co prawda jestem tu nowa ale własnie zaoszczedziłam 14 000 zł dzięki forum i informacjom o oszustach OTOMOTO.
Po krótce. Facet z DUBLINA, IRLANDIA oferuje autko jakim jestem z mężem zainteresowana. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Cena jak widać okazyjna i rocznik baaa... dla mnie super w tej cenie.
Kilka mail do tegoż gościa i okzauje sie ze za darmo wysyła do domu, przez firmę
sps-relocate.eu
[email widoczny po zalogowaniu]

Musze tylko podać mu swoje dane i przelać kase na konto.
Jakby mało fascynacji auto jest z polski tylko że on tam nim jeździć nie może.

Z tego co widz cała procedura jest identyczna :

mail od Pana z Dublina
"jhonatan david" [email widoczny po zalogowaniu] pisze:

Moja ostateczna cena to 3 100,00 samochód EUR.Das jest w idealnym stanie i nie ma problemów.
Jest to samochód z polska Polska papieru i rejestracji.
Samochód jest w idealnym stanie i jest to bez samochodu palacza.
Samochód nigdy nie uczestniczyl w wypadku i caly czas i kip w garazu.
Samochód obecnie w Irlandii, Dublin, w depozyt przedsiebiorstwo zeglugowe, a ze wzgledu na bezpieczenstwo swoje i moje bezpieczenstwo transakcji bedziemy musieli zrobic to z firmy spedycyjnej.
Towarzystwo zeglugowe jest duza i wazna firma z Europy i mam umowe z nimi, aby przesylki z samochodu.
Towarzystwo zeglugowe jest Firma SPS Zmienic International Shipping.
Aby transakcja w sposób bezpieczny dla pieniedzy i dla mojego samochodu to sa kroki do bezpieczny sposób zakonczyc umowe:
1) wyslac mi pelne informacje (nazwa, adres, miasto, województwo, kod pocztowy, data urodzenia, kraj, a kopia paszportu)
2) Po tym, i wyslac swoje dane firmie spedycyjnej i mozna rozpoczac transakcji.
3) Kiedy samochód bedzie na swoja nazwe na armatora statku gotowe do Twojej lokalizacji beda potwierdzenie i wyslac wszystkie dane i informacje na temat wysylki i platnosci.
4) Po otrzymasz potwierdzenie od firmy beda wszystkie dane i informacje bedziesz musial zdeponowac pieniadze do bezpiecznego ich konto bankowe.
5) Po mozna zdeponowac pieniadze do przedsiebiorstwa zeglugowego bezpieczne konto bankowe w 3-4 dni przyjda z samochodu w domu.
6) Po otrzymaniu samochodu firmy pozwoli Ci samochód na 48 godzin do testów i sprawdzic.
7) Jezeli pojazd jest w stanie idealnym, jak mówie, ze pieniadze automatycznie wysle ??mnie konto bankowe.
8) W przypadku jednak po przetestowaniu samochodu znajduja sie jakiekolwiek problemy lub usterki w samochodzie, mozesz zrezygnowac z transakcji iw tym momencie, w pelni pieniadze zostana automatycznie wyslane z powrotem do konta bankowego,
a firma wysle ??samochód z powrotem na moje pieniadze wysylki.
Wszystko co musisz zaplacic tylko cene samochodu, poniewaz i placic podatki wysylki.
Jesli wszystko jest OK i jestes zainteresowany kupnem mojego samochodu odpowiedz mnie z Panstwa danymi i moge teraz uruchomic transakcji i po, ze przedsiebiorstwo zeglugowe skontaktuje sie z Panstwem i potwierdzic wszystkie i wyslac szczególy wysylki i platnosci.
Dziekuje i zycze milego dnia!

takich maili mam kilka wiec zaproponowałam Panu zeby wysłal a ja zapłacę przy odbiorze i tak mam czas na sprawdzenie go przez 48 godzin wiec nie robi mu to różnicy.

Niestety odpowiedz : you pay frist 50% and the rest 50% wen you got the car
(wpłać 50% a potem 50%)
i auto jest twoje

Przestrzegam jak większość zwłaszcza że on auto ma spakowane razem z dokumentami juz do wysyłki i nie może podać nawet danych samochodu

Pozdrawiam
isabelkaj
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 10 1996

12 Sty 2012, 13:00

Ja też o mały włos nie zostałam oszukana ! dostałam maila dokładnie takiej samej tresci - nawet łamana polszczyzna identyczna ")
Treść poniżej.
Sprawdziłam i ten Pan chyba dla większej hecy przyjął imię i nazwisko pastora. Ma profile i urzęduje w Hiszpanii. Konto, które podaje na fakturach jest hiszpańskiego banku i przynależy do tzw. karty wirtualnej!
Podałam nawet dane ( trochę zmienione) aby zobaczyć te dokumenty - faktury - super nawet nie ma podanego nr rejestracyjnego. No i oczywiście jak inni piszą a ja potwierdzam i tym razem dokumenty są w depozycie i nie może zrobić skanu!
Firma spedycyjna międzynarodowa, nie odbiera telefonu. Dziwne co?

[email widoczny po zalogowaniu] napisał:

Moja ostateczna cena to 3 200,00 samochód Euro.Das jest w idealnym stanie i nie ma problemów.
Jest to samochód z polska Polska papieru i rejestracji.
Samochód jest w idealnym stanie i jest to bez samochodu palacza.
Samochód nigdy nie uczestniczyl w wypadku i caly czas i kip w garazu.
Samochód obecnie w Irlandii, Dublin, w depozyt przedsiebiorstwo zeglugowe, a ze wzgledu na bezpieczenstwo swoje i moje bezpieczenstwo transakcji bedziemy musieli zrobic to z firmy spedycyjnej.
Towarzystwo zeglugowe jest duza i wazna firma z Europy i mam umowe z nimi, aby przesylki z samochodu.
Towarzystwo zeglugowe jest Firma SPS Zmienic International Shipping.
http://www.sps-relocate.eu
support(at)sps-relocate.eu

Aby transakcja w sposób bezpieczny dla pieniedzy i dla mojego samochodu to sa kroki do bezpieczny sposób zakonczyc umowe:
1) wyslac mi pelne informacje (nazwa, adres, miasto, województwo, kod pocztowy, data urodzenia, kraj, a kopia paszportu)
2) Po tym, i wyslac swoje dane firmie spedycyjnej i mozna rozpoczac transakcji.
3) Kiedy samochód bedzie na swoja nazwe na armatora statku gotowe do Twojej lokalizacji beda potwierdzenie i wyslac wszystkie dane i informacje na temat wysylki i platnosci.
4) Po otrzymasz potwierdzenie od firmy beda wszystkie dane i informacje bedziesz musial zdeponowac pieniadze do bezpiecznego ich konto bankowe.
5) Po mozna zdeponowac pieniadze do przedsiebiorstwa zeglugowego bezpieczne konto bankowe w 3-4 dni przyjda z samochodu w domu.
6) Po otrzymaniu samochodu firmy pozwoli Ci samochód na 48 godzin do testów i sprawdzic.
7) Jezeli pojazd jest w stanie idealnym, jak mówie, ze pieniadze automatycznie wysle ??mnie konto bankowe.
8) W przypadku jednak po przetestowaniu samochodu znajduja sie jakiekolwiek problemy lub usterki w samochodzie, mozesz zrezygnowac z transakcji iw tym momencie, w pelni pieniadze zostana automatycznie wyslane z powrotem do konta bankowego,
a firma wysle ??samochód z powrotem na moje pieniadze wysylki.
Wszystko co musisz zaplacic tylko cene samochodu, poniewaz i placic podatki wysylki.
Jesli wszystko jest OK i jestes zainteresowany kupnem mojego samochodu odpowiedz mnie z Panstwa danymi i moge teraz uruchomic transakcji i po, ze przedsiebiorstwo zeglugowe skontaktuje sie z Panstwem i potwierdzic wszystkie i wyslac szczególy wysylki i platnosci.
Dziekuje i zycze milego dnia!
gocha98
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 09 1991
Auto: Kia Carnival

12 Sty 2012, 16:03

Uwaga na pana, który przedstawia się jako Konrad Łagoda. Oszukał mnie na paręnaście tysięcy zł. Sprawa jest zgłoszona na policje. Jeśli ktos jeszcze ma / miał problem z tym panem proszę o kontakt. To jest ordynarny złodziej.
Jego dane:
KONRAD ŁAGODA
UL. ORZESZKOWEJ 3A/1
73-150 ŁOBEZ
841140200400003­50267842184

albo
2 B Upper Avenue
Eastbourne
BN21 3XB
Wielka Brytania

tel: +48 601 527269, lub +48 754 3301472 (zamiast +48 jest +44, jest dostepny pod tym angielskim numerem) lub najbardziej aktualny +48 796 179290
kozlowski
Obserwowany

14 Sty 2012, 21:34

Witam kolejny wałek
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Infiniti G35 wystawione z Nowego Targu
stara spiewka ze auto polskie z UK jest w firmie spedycyjnej czeka na nowego wlasciciela :)
na szczescie nie dolaczylem do grona ludzi z przyprawionymi rogami
lokacztar
Obserwowany

Auto: Cadillac Coupe Deville

17 Sty 2012, 14:22

A czy ktos wie cos moze na temat Artura Ziemiewicza z Cybinki schemat w miare podobny zaliczka do 8 dni auto i slad zaginal poki co kilka ofert sie pojawilo na oto moto w okresie ostatniego tyfodnia ...
zmora321
Obserwowany

18 Sty 2012, 07:33

Witam,
dla ciekawości sprawdziłem poprzez firmę logistyczną jak to wygląda na przykładzie niejakiego jonathana z Dublina.
Poniżej odpowiedź:
...Przeczytałam poniższego maila i wg mnie nie ma takiej możliwości aby to było realne i uczciwe… W poniższym mailu jest informacja, że koszt auta razem z wysyłką i ewentualną wysyłką powrotną (jeżeli auto okaże się niesprawne) to 3400 EUR. Z mojego punku widzenia – nie ma takiej możliwości. Po pierwsze sam fracht z Irlandii do Polski wynosi na pewno więcej niż 1000 EUR, nie licząc wszystkich innych kosztów załadunku, dostawy itd. nie mówiąc już o frachcie powrotnym…
Ponadto, poniżej jest napisane, że nie ma możliwości wysyłki auta za pośrednictwem innej Firmy – tylko tej wskazanej przez nich. Gwarantują, że Firma spedycyjna jest jakby gwarantem otrzymania auta przez Pana oraz płatności przez sprzedającego. Wg mnie tego firma spedycyjna nie może zagwarantować. Nie mogą skolektować od Pana płatności za towar, w tym przypadku za samochód. Próbowałam uzyskać więcej informacji o tej Firmie ze strony, która jest podana poniżej jednakże nie otwiera się żadna z umieszczonych tam zakładek. Spróbowałam wejść na stronę poprzez przeglądarkę i poniżej link, który znalazłam… Wg mnie ta oferta to po prostu oszustwo…

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
wpieriod
Obserwowany

18 Sty 2012, 10:48

Witam!
Ja również poznałem Artura Ziemiewicza z Cybinki (telefonicznie). Scenariusz identyczny, samochód w pełnej wersji wyposażenia, z warunkami dostawy idealnymi, z przebiegiem takim by nie wpłynął na czujność kupującego. Umowa, (konto - konto po sprwdzeniu prawidłowe, nr dowodu oczywiście również) , przedpłata, pan nawet oddzwonił, że pomoże przygotować dokumenty i przeprowadzi procedurę w Urzędzie Cenym i Urzedzie Skarbowym. Dostawa z terminem 8 dni, po trzech dniach komórka zamilkła, brak możliwości kontaktu. Jutro zgłaszam sprawę policji. Ostrzegam kupujących, uważajcie bo OSZUŚCI oferują nam to o czym marzymy i normalnie funkjonujący umysł i chłodna kalkulacja przestają istnieć.
skołowany
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 09 1979

18 Sty 2012, 20:08

Witam.
Dołączam do grupy oszukanych przez pana Artura Ziemiewicza. Scenariusz jak wyżej. Z przestrogą dla wszystkich dziś zamieścił nowe ogłoszenie i odbiera telefony pod numerem 504758036. Dziś już mieszka w Policach. Zmienił mu się adres i numer dowodu osobistego. Numer konta pozostał ten sam. Jutro udaję się na Policję. Chętnie dołączę do zbiorowego pozwu. [email widoczny po zalogowaniu]
Oto jego nowe ogłoszenia C22555402 C22555332 C22555377
konradkam
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 07 1997
Auto: AlfaRomeo166

21 Sty 2012, 20:24

My też zostaliśmy oszukani przez Artura Ziemiewicza z Pyrzyc. Wpłaciliśmy zaliczkę 4000 na Forda Kugę nr konta 50 1020 5558 1111 1872 7660 0066. Schemat działania ten sam . Przyszedł czas dostawy samochodu a jego telefon milczy. Chętnie dołączymy do pozwu zbiorowego.
Oszukana1
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 01 2001