Uwaga Oszuści na portalach ogłoszeniowych

02 Kwi 2012, 17:08

Witam
Ta sama osoba działa na allegro i otomoto.

Homic Sergej [email widoczny po zalogowaniu] nick manish1

Brak jakich kolwiek danych osobowych, nie podaje ich nawet w e-mailu.
Odpowiedz na zapytanie (maszyny budowlane) brzmi:

Pojazd jest w idealnym stanie, nigdy wypadków lub problemów mechanicznych.To moja ostatnia cena, pojazd nie jest w leasingu, tak trzeba zaplacic tylko ta cena i nic wiecej. Uzywam tlumacz, bo nie w jezyku polskim, prosze wrócic do mnie po angielsku wiecej szczególów.

Dziekuje!

Odpowiedz z OtoMoto:
Francois Jean-Marie Destoop [email widoczny po zalogowaniu].

Dzień dobry,
Cena pojazdu 6000 EUR. Pojazd jest w idealnym stanie, nigdy wypadków lub problemów mechanicznych.To moja ostatnia cena, pojazd nie jest w leasingu, tak trzeba zapłacić tylko ta cena i nic więcej. Używam tłumacz, bo nie w języku polskim, proszę wrócić do mnie po angielsku więcej szczegółów.
Dziękuję!

Hello,

At this time the machine is in my custody and used in Edinburgh/UK. I can arrange a transport to your country using a shipping company service for delivery.
They work fast and they are using safety and a guarantee service. The name of the company is TrailerMan LTD ( trailerman-ltd.com ) and they have a warehouse in Durham/UK.

For shipping they will use a machine trailer and will not late more than 3-4 days.They will ask you for the money proof before starting the shipping procedure.You will have to confirm your payment by bank account to them and this money will be kept in a protection account until your final decision.You will have 5 days to inspect it.If you like it you just sign the papers and they send the money in my account.There is also a refund policy included, in case that you do not agree with the vehicle condition.

They just refund your money back by the same way ( bank account ). In this way there will be avoided any kind of problem which comes from the buyer such as from the seller!

I need the following info from you to start the deal:
Full name:
Street:
Zip code/City:
Country:
Mobile phone no#:

You will receive a tracking number which allows you to check the transport any time on their web page.

Phone: 0044 742 519 6395. Thank you !

Hello again,

The shipping cost to Poland is about 600 EUR but we can pay it on behalf ( 300 EUR each one ).So you will have a total cost of 6300 EUR with shipping included, nothing else.Please get back to me with your details if you are decided to start the transaction.

I am waiting your call/email.

Thank you

Hello,

I received your details and now I will register our transaction together with the shipping company.They will contact you with payment instructions and shipping details.Please get back to me as soon as you will receive your confirmation from them.

Thank you

Żadnych danych osobowych,adresu, wzoru umowy, każe podać dane, 1/3 ceny rynkowej, transport pod dom, firma ma się skontaktować w sprawie płatności.

Coś nas tknęło i zaczeliśmy sprawdzać i trafiliśmy na jedną osobę o różnych nazwiskach, identyczne e-maile i niskie ceny.

Ludzie sprawdzajcie sprzedających!!!!!!!!!!
Dzwońcie do OtoMoto i pytajcie!!!!!!!!!!!!!!!
Nie dajcie się!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiamy
domini
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

16 Kwi 2012, 19:01

domini napisał(a):Ludzie sprawdzajcie sprzedających!!!!!!!!!!
Dzwońcie do OtoMoto i pytajcie!!!!!!!!!!!!!!!
Nie dajcie się!!!!!!!!!!!!!!!

Przecież tam nikomu na tym nie zależy.Biorą kasę za ogłoszenie a ty sie bujaj.

Chyba jestem kolejny oszukany [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
auto stało w Szwecji ,teraz jest już w PL.Miało dzis do mnie dotrzeć ale coś jeszcze sprzedawca miał do załatwienia.Jutro ma się odezwać ale czy na pewno tego nie wiem.
Jeżeli ktos jeszcze wpłacił zaliczke po podpisaniu umowy przedwstępnej to niech sie odezwie.
[email widoczny po zalogowaniu]
Esi
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 12 08 1992
Auto: Octavia TDI

16 Kwi 2012, 21:38

Złodziej w marcu tego roku ;

Hello,
At this time the car is in my custody and used in Edinburgh/UK. I can arrange a transport to your country using a shipping company service for delivery.
They work fast and they use a safe and guaranteed service. The name of the company is Transport Alliance Ltd ( www.transport-alliance.com ) and they have a warehouse in Durham/UK.
Mieciek
Obserwowany

16 Kwi 2012, 22:19

jestem kolejnym oszukanym przez OSZUSTA Przestrzegam przed firmą " DOR-MAR" Mariusza Kruszyńskiego z Łodzi ul tuszyńska 74(lub trzy inne) tel 516 506 616 i 793 594 198 W dniu 21 03 2012r kupiłem renault twingo już w drodze do domu okazało się że auto jest niesprawne.Do dnia dzisiejszego nie mogę wyegzekwować naprawy gwarantowanej przez sprzedawcę.Właściciel firmy w perfidny sposób unika kontaktów (odrzuca połączenia telefoniczne) Przestrzegam przed tym OSZUSTEM
belferek
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 06 1986
Auto: renualt twingo

16 Kwi 2012, 22:38

Mieciek napisał(a):Złodziej w marcu tego roku ;

Hello,
At this time the car is in my custody and used in Edinburgh/UK. I can arrange a transport to your country using a shipping company service for delivery.
They work fast and they use a safe and guaranteed service. The name of the company is Transport Alliance Ltd ( www.transport-alliance.com ) and they have a warehouse in Durham/UK.

Mieciek
Nowicjusz
Nowicjusz

Prawo jazdy od: 01 01 2001

to ten sam złodziej co mnie oszukał. tylko zmienił nazwe firmy która i tak jest fikcyjna:
http://www.sps-relocate.eu/

nawet się nie wysilił żeby zrobić inną stronę...
tomidj20
Obserwowany

16 Kwi 2012, 22:46

Świeże info
Gości który oferuje to auto to oszyst
Auto w Szwecji jest jego włascicielem i po wplaceniu zaliczki może doprowadzic do Gdańska a po rozmowie dalej w Polskę.Sprzedaje bo urodziły sie bliźniaki i auto za małe a zaliczkował na wieksze.
Artur Malinowski zam Ścinawka Średnia
Ewa Malinowska j.w
Przesyłaja scan dowodów osobistych wg których dane osoby nie istnieją!!!
maile wysyłane z sieci P4 gsm 506561460
oferują również to auto [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Podajcie dalej
Esi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najważniejsze zmiany w ubezpieczeniach OC
    11 lutego 2012 roku nastąpiła nowelizacja w ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Przepisy te obowiązują już wszystkich posiadaczy ...

19 Kwi 2012, 19:44

No to jest nas już trójka
jak i 3 auta bo jeszcze jakiś peugot był wykorzystany do naciagania.
Ludziska pisać kto jeszcze i na jakie auta.
Moja sprawa juz na policjii i pozostałym też radzę w kupie siła.
Pozdrawiam oszukanych
Esi
Nowicjusz

20 Kwi 2012, 12:07

Witam,
Moi znajomi też padli na Artura Malinowskiego. Proszę mi napisać jak się z Wami skontaktować - mail do mnie [email widoczny po zalogowaniu].
detrodea
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1998
Auto: Fiat

21 Kwi 2012, 15:52

Witam

Też padłam ofiarą oszustwa 5 lat temu, zgłosiłam sprawę na Policję, umorzyli postępowanie. Po pół roku dostałam odpis wyroku w sprawie. Pan dostał 3,5 roku, ma niby zwrócić kasę mi i 950 innym osobom, z odsetkami oczywiście. Ale szanse marne na odzyskanie gotówki. Kwota wyjściowa to prawie milion złotych. Czy go to czegoś nauczyło, wątpię. Może już zaczął działać, bo wyszedł na wolność jakiś czas temu. Tego nie wie nikt

Ale zgłaszajcie wyroków wysokich nie dostaną, kilka lat bez jednego trutnia to już coś
Katki
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 11 1994
Auto: jeep grand cherokee

21 Kwi 2012, 18:40

Katki napisał(a): kilka lat bez jednego trutnia to już coś

Lepiej by bylo kilka lat bez jednego d....a.... :D
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Kwi 2012, 19:03

Chciałam być delikatna, bo jakbym napisała to co myślę dosłownie, to od razu by mnie z forum wywalili, za słownictwo. :wink:
Katki
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 11 1994
Auto: jeep grand cherokee

22 Kwi 2012, 21:22

Następne auto p.Malinowskiego
[link do Gratka wygasł]

a to orginał oferty
http://www.bytbil.com/bilar/peugeot/107/kvp2j9ag
Esi
Nowicjusz

24 Kwi 2012, 17:01

Trójka ??
Mnie skosili na taka kasę, że szkoda słów tutaj macie cały wątek!!!
https://www.forumsamochodowe.pl/czy-ktos-slyszalo-george-bennet-anglia-vt51206.htm

Tutaj napisałem ostatnie posty, ponieważ kolesie są na tyle podli, że rejestrują firmy w UK, można ich ukrócić, zgłaszając to w UK, oczywiście są to Polacy i piszą często za pomocą translatora.
Sprawę polecam zgłaszać do Prokuratury, i więcej zgłoszeń tym większe prawdopodobieństwo złapania złodziei.

Sam wtopiłem i aż wstyd się przyznać, ale to wiara w drugiego człowieka, pośpiech, wiele spraw naraz i brak wiedzy, że tak można podle okradać drugiego człowieka były tego przyczyną. Teraz poświęcam swój czas żeby zlokalizować złodziej. Chciałem powiedzieć wam kilka ważnych spostrzeżeń oraz przekazać wiadomości, które mogą się przydać w zbiorowej współpracy mającej na celu schwytanie ich. Notoryczne zgłoszenia do Prokuratury są bardzo dobrym krokiem!!!
1.Jeśli w ogóle płacicie za cokolwiek z góry to róbcie tylko przelewy przez Bank, w którym macie konto. (Allegro, paypal, etc. odpada nie płaćcie im)
2. Zanim wyślesz przelew sprawdź w umowie ze swoim bankiem ile masz czasu na tzw. reklamacje przelewu (z reguły 14 dni), czyli możesz złożyć reklamacje w celu cofnięcia przelewu z powodu nie dostarczenia towaru (skuteczność mała, będziesz się nieźle gimnastykował/a z bankiem)
3. Jeśli podejrzewasz, że z ofertą, którą otrzymałeś/aś jest coś nie tak, to nie kończ korespondencji ze sprzedawcą tylko zgłoś sprawę na Policję i dalej kontynuuj korespondencję z oszustem.
4. Jeśli Policja ignoruje twoje zgłoszenie to pomiń Policję i zgłoś sprawę bezpośrednio do Prokuratury, oni muszą się tym zająć (nie mogą odrzucić twojego zgłoszenia) więc nakażą Policji zająć się tym.
5. Nie publikujcie z kim rozmawiacie czy mailujecie (nazwiska i maile), ponieważ złodzieje na 1000% czytają te forum (sprytnie sprawdziłem to, wierzcie mi) i ten adres jest już spalony - emocje odpadają!!!!!
6. Publikujcie nazwy i dane firm, które aktualnie okradają ludzi na otomoto.forumsamochodowe.pl
Tak na przykład obecnie okrada firma:
Uwaga oszuści!
SALESGAP LIMITED
160 DUNDEE STREET
EH11 1DQ, UNITED KINGDOM
tel.: +48 131 608 0331 - ściema !!
oraz firma
Uwaga oszuści!!
Sales Plus Limited
21 Corbiehill Avenue
EH4 5DT, United Kingdom
tel.: +48 13 16080114 - ściema!!!

Kolejna ważna uwaga.
1. Niestety złodzieje to Polacy lub są wśród nich na 1000% Polacy, nie dawajcie się nabierać na Rumunki, nawet jeśli namierzycie ich to bądźcie pewni, że używają proxy widmo (kto nie wie o co chodzi niech zapyta jakiegoś speca od IT), mogą się logować dla zmylenia przez tysiące niezabezpieczonych serwerów na całym świecie !!!!! Mogą was prowadzić do Rumunii, a siedzieć w Londynie.
2. Możecie pominąć Prokuraturę, Policję (pół roku, ignorancja, brak środków do zwalczania przestępczości zorganizowanej o czym wiedzą doskonale złodzieje, tak jakby świetnie znali możliwości polskiej Policji)
Każdą firmę, która podawała adres z UK, możecie zgłosić tutaj:
http://www.actionfraud.police.uk/contact-us

Wywołanie za granicą

Jeśli dzwonisz z zagranicy prosimy o kontakt +44 0161 234 9230

Dzwonisz i nawet jeśli totalnie nie znasz języka angielskiego to napisz sobie lub niech napisze to ktoś kto zna język angielski;
Dzień dobry jestem polką lub polakiem, zostałem okradziony proszę o tłumacza. W ciągu 5 minut podejdzie do telefonu osoba biegle znająca język polski i angielski, następnie złożycie raport o oszustwie, w którym podacie firmę oraz dane, które podczas korespondencji z nią pozyskaliście.
Na maila otrzymacie potwierdzenie wraz z kodowanym pdf. z waszym zgłoszeniem. Oni natomiast w waszym imieniu złożą raport do odpowiedniej komórki Policji w UK.
Polecam to wszystkim, którzy zostali oszukani i pogodzili się z losem.

Zapytania ogólne

W przypadku ogólnych pytań, prosimy o email: action.fraud znak @ nfa.gsi.gov.uk
Należy pamiętać, że jest to nowy adres e-mail z dnia 5 kwietnia 2011.

UWAGA !!!! Proszę nie zgłaszać oszustwa na ten adres e-mail:. Informacje te nie będą rejestrowane !!!!!
niekradnij
Nowicjusz

Auto: Mercedes SL450 4Motion
Prawo jazdy od: 01 01 1990

Na koniec Polecam; kto cokolwiek wie o firmach lub komisach w Polsce, których właściciele są podejrzani o nieuczciwe praktyki lub w jakiś sposób trafiliście na ich ślad i podejrzewacie, że oni mogą okradać ludzi na otomoto ale sami nie chcecie lub nie czujecie się na siłach żeby ich zdemaskować. Podajcie dane tych firm do Prokuratury, a jeśli nie przyniesie to skutku to na forum.
Policja, Policji nierówna naprawdę.
Powodzenia!
Czytajcie:
niekradnij
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1990

28 Kwi 2012, 02:14

Uwaga oszuści i złodzieje na otomoto !!!

S.P.L
21 Corbiehill Avenue
EH4 5DT, United Kingdom
tel.:
+48 13 16080114
adres strony: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[/color]
niekradnij
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1990

03 Maj 2012, 11:37

Witam wszystkich

Oszuści o których wspominacie mają już kilkaset ogłoszeń w różnych serwisach z ogłoszeniami. Można ich rozpoznać po angielskich nazwach firm oferujących sprzedawane pojazdy, lub po nazwach komisów w Polsce bez dokładnych danych kontaktowych. bardzo często zamieszczają tez niepoprawne z numeracją obowiązującą w danym kraju nr telefonów do kontaktu wymuszając korespondencje elektroniczną. W korespondencji elektronicznej wymyślają przeróżne historyjki, jednak treść korespondencji przeważnie kończy się propozycją sprzedaży za pośrednictwem firm kurierskich (w przypadku ofert z zagranicy), które są fikcyjne, lub propozycją zakupu samochodów na szybko (innych niż w ogłoszeniu i na zdjęciach w przypadku ofert z Polski). Wszystkie te oferty mają jedną wspólną cechę - ceny pojazdów zaniżone 2-3 krotnie w stosunku do cen rynkowych.
Ogłoszenia takie będą zamieszczane dopóty, dopóki poszczególne serwisy ogłoszeniowe nie wprowadzą chociażby najprostszych sposobów weryfikacji zamieszczanych ogłoszeń (np. obowiązkowa rejestracja w serwisie w celu zamieszczenia ogłoszenia a przy rejestracji podanie prawidłowego nr telefonu, adresu e-mail, imienia i nazwiska lub w przypadku firm nazwy firmy i nr NIP, miejscowości, aktywacji i weryfikacji poprzez e-mail i sms i koniecznie zarejestrowanie nr IP).
edaniel
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 08 1992
Auto: BMW różne