Uwaga Oszuści na portalach ogłoszeniowych

09 Lip 2012, 08:02

e: Uwaga Oszuści na OTOMOTO!!!!!

Post» 08 Maj 2012, 12:44
UWAGA!!!!!

ZWRACAM SIĘ Z PROŚBĄ!!!!
JEŻELI KTOŚ NATRAFI NA OSOBĘ SPRZEDAJĄCĄ SAMOCHODY OSOBOWE BĄDŹ QUADY!!!!
O DANYCH :
MARCIN DOBROGOWSKI
RAFAŁ JAMBOR
MARTA JAMBOR
PODAJĄC NAJPRAWDOPODOBNIEJ NUMER BELGIJSKI ZACZYNAJĄCY SIĘ NA +32
(W OPISIE MOŻE BYĆ ŻE Z FRANCJI)
PROSZĘ O KONTAKT NA ADRES :
[email widoczny po zalogowaniu]
sazahi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 2004

10 Lip 2012, 19:24

ubaru Forester 2.0 Boxer Diesel 2008 - 23 300 PLN tak tanio :)

Ja przesyłam info o innych oszustach na których trzeba uważać:

Przedstawiam aktora,

Mark Able
Euro Import-Export Ltd
* NI607566 *

7 Ashveagh
Benburb
Dungannon
BT71 7TS
United Kingdom
Fax +44 28 87060007
Tel +44 78 66232933

a teraz jego bajka czyli sposób oszustwa w języku angielskim:

Dear Customer,

I am Mark Able from Euro Import-Export Ltd.

The vehicle that you are interested in, it was under a leasing contract at Euro Import-Export Ltd, but the owner was unable to pay his monthly installments to our company, so we have take back the possession of this vehicle.

Now we are selling it at the price listed, to recover the remaining debit of the leasing contract and this is the final price of this vehicle with no other liabilities (debts) or hidden taxes to our company.

The vehicle is European version with the steering wheel original on the left side, in excellent condition, never involved in accidents.

It will come with service book, all documents required for registration and 6 months warranty from our company.

We have our own Logistics Division and we offer you very attractive delivery services at reasonable rates (only fuel and highway fees). In order to minimize the costs of this transaction, we are billing only fuel and highway fees. Please tell us your exact location in order to give you the exact amount you must pay for delivery.
Given that this is our first transaction, we prefer to use Allegro transactions to make sure that you'll get your vehicle and we will get the money in a safe way.
For more details how the transaction will take place, please call us at the phone number below or just reply to this e-mail.
Thank you for your interest !

######jak złapałem się na haczyk info od Mr. Abla była taka:#######

Dear Customer,

The delivery fees with one of our own trucks are 1,500.00 PLN (including transport insurance). So the total price will be 24 800 PLN ( 23 300 PLN = vehicle + 1500 PLN = transport fees )VAT included.
As we have mentioned in our first email we prefer to use Allegro transactions which is to everyone benefit.
If you're not familiar with the Allegro transactions neutral third-party, it works like this:

After the transaction is started, you are invited to deposit the vehicle price - 24 800 PLN - in a neutral Allegro regional bank account (our company does not have access to this account). This bank account will be given to you by Allegro after we will start the transaction.

After the amount is deposited into Allegro regional bank account, our company will deliver you the vehicle for a 7 days inspection period during which you need to decide whether to accept the vehicle or not ( the vehicle will be delivered at the requested address ).
If you reject it, your deposit is returned in full by Allegro and we have to arrange shipping back for the vehicle on our expense.

If you choose to accept the vehicle, you have to give your consent to Allegro so the money will be transferred into our company account.

The vehicle will be provided with all documents necessary for registration (all vehicle documents, purchase-sale agreement, invoice) and also 6 months warranty.

Delivery will take up to 4 days and of course the vehicle will be insured during transport.
This works for us because we see the money exists and is held by Allegro transactions in a secured account.
It works for you too because the deposit is also guaranteed by Allegro transactions.
f you want to buy the vehicle we need the following details to start the transaction:

Full Name:
Full address:
City:
Zip Code:
Country:
Phone number:
Scanned passport copy, ID card or driving license ( to confirm your details ).

*Note: In order to avoid waste of time and money please answer back only if you are really interested in our offer because at this price the vehicle is not going to be on the market for long.
Whichever is your decision, we thank you for your time!
Regards,
Mark Able
##########################
Niestety nie chce mi się tego tłumaczyć ogólnie taka sama procedura jak u innych lub może tego samego oszusta.

@@@@Jednak w życiu prawdziwych okazji NIE MA.@@@@

Mietek
mieciuszek
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1980
Auto: rower

11 Lip 2012, 15:26

Kolejny oszust na Otomoto. Zwróciłem się do serwisu Otomoto z prośbą o usunięcie
ogłoszenia tego gostka i tak się stało. Lecz odradza się jak hydra,
umieścił następne, tego samego auta. Podpisuje się Trakt Fink. Uważajcie na typa.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ogłoszenie zostało usunięte przez otoMoto ale zaraz umieszcza następne
ogłoszenie zostało usunięte przez otoMoto ale zaraz umieszcza następne
Jak to działa ?
Po wysłaniu zapytania, otrzymałem odpowiedż :
Witam,
Cena samochodu 4684 EUR. Samochód jest w idealnym stanie, nigdy nie mial wypadku lub problemów mechanicznych.Prosze pisac z powrotem w jezyku angielskim, jesli jest to mozliwe ( Nie znam bardzo dobrze polski, uzywam programu tlumaczenie ).
To jest moja ostatnia cena, samochód nie jest w leasingu tak musisz zaplacic tylko ta cena i nic wiecej. Mam wszystkie dokumenty ( ksiazki serwisowej oraz ).
Jesli jestes zainteresowany napisz do mnie e-mail w celu przeslania Ci wiecej szczególów.
Dziekuje !
Prosząc o więcej szczegółów otrzymujemy odpowiedz taką:

Hi ... ,
At this time the car is in my custody in Scotland. I can arrange a transport to your country using a shipping company service for delivery.
They work fast and they are using safety and a guarantee service. The name of the company is Shippen LTD ( http://www.shippen.eu/ ) and they had a warehouse in Durham ( UK ), not so far away.
For shipping they will use a car trailer and will not late more than 3-4 days.
They will ask you for the money proof before starting the shipping procedure.
You will have to confirm your payment by bank account to them and this money will be kept in a protection account until your final decision.
You will have 5 days to inspect it.If you like it you just sign the papers and they send the money in my account.
There is also a refund policy included, in case that you do not agree with the vehicle condition.
They just refund your money back by the same way ( bank account ). In this way there will be avoided any kind of problem which comes from the buyer such as from the seller!
I need the following info from you to start the deal:
Full name:
Street:
Zip code/City:
Country:
Mobile phone no#:
You will receive a tracking number which allows you to check the transport any time on their web page.
Phone: 0044 746 632 6874
japo54

15 Lip 2012, 06:34

Witam!
Wygląda na to że też zostaliśmy oszukani na otomoto!!!!
Fecet zabrał zaliczke auto miał dostarczyc i na tym koniec.Pieniędzy nie ma auta tym bardziej telefon nie odpowiada wyłączony.
Facet wysyła umowę gdzie sie przedstawia jako:
Robert Pecka
57-200 Ząbkowice Śląskie
Ul.M.Konopnickiej 9 na pieczątce Konopnickiej 6
Nr dowodu podaje jako AUX735189
pesel 77042505677
mail [email widoczny po zalogowaniu]
linki ogloszeń:
Człowiek jest jednak naiwny...4000 tyś popłynęły...
Ana8008
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 06 2008
Auto: Toyota Yaris

16 Lip 2012, 18:29

witam wszystkich

dałem sie w zeszłym roku oszukać... ala wojciech trochimowicz
w październiku zeszłego roku z prokuratury Poznań Grunwald otrzymałem wiadomość , ze złapali jegomości i jest prowadzona sprawa sygn. akt 3 Ds/34/11......
czy ktoś coś wie, co się dalej w tej sprawie dzieje ???
czy po prostu nasz wymiar sprawiedliwości tak działa , ze minąć musi parę lat :-(

pozdrawiam

jak coś to piszcie
sko1273
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 11 1990
Auto: ford mondeo

17 Lip 2012, 16:03

Jest ktoś z Piły???. Koleś sprzedaje auta z kręconymi licznikami o 100000km. Niestety dajesz grube pieniądze i dowiadujesz się po czasie że kupiłeś wraka.
wkutymarek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 2001
Auto: opel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie wyjechać z zaspy śnieżnej?
    Padający śnieg w połączeniu z wiejącym wiatrem powoduje powstawanie zasp śnieżnych, głównie na poboczach dróg. Jazda przez zaspy wymaga wysokich umiejętności i odpowiednio przygotowanego samochodu. Pojawiające ...
    Testy systemu zdalnego sterowania samochodem - Audi
    Praktyczne testy systemu zdalnego sterowania samochodem, przeprowadzone przez Audi przed trzema tygodniami na targach Consumer Electronics Show (CES) w Las Vegas, spotkały się z dużym zainteresowaniem. Teraz producent po ...

17 Lip 2012, 16:47

odnośnie wpisu Ana8008

POTWIERDZAM MĘŻCZYZNA PODAJĄCY SIĘ ZA ROBERTA PECKA TO ZŁODZIEJ I OSZUST, JA TEŻ POPŁYNĄŁEM NA 4000 ZŁ, WYSŁAŁ UMOWĘ UMÓWIŁ SIĘ ŻE DOSTARCZY AUTO I TYLE GO SŁYSZAŁEM, TELEFON NIE ODPOWIADA, CHYBA WYŁĄCZONY, JESLI JEST KTOŚ JESZCZE OSZUKANY PRZEZ TĄ SAMĄ OSOBĘ PROSZE O KONTAKT TRZEBA COŚ Z TYM ZROBIĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

uważajcie na linki podane przez Ana8008 własnie na jednym z nich naciągnął mnie ten złodziej
lukaszdob1
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 11 1980
Auto: ford mondeo

17 Lip 2012, 18:03

Uwaga UWAGA
Timoti
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 08 2001
Auto: BMW 318is

17 Lip 2012, 19:46

odnośnie p.Pecka. Radzę sprawdzić czy ktoś taki mieszka pod tym adresem. Być może jest to tylko tzw. słup lub osoba wcześniej oszukana. warto też określić co mieści się pod tym adresem. No i trzeba zgłosić oszustwo na policję + duża dawka cierpliwości bo to nie film, w którym sprawy rozwiązywane są natychmiastowo. Poczytajcie wszystkie wcześniejsze wpisy.
Ktoś powinien zabrać się za portal otomoto, bo to nic tylko raj dla oszustów!
ted
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

23 Lip 2012, 11:49

UWAGA!!!!!

ZWRACAM SIĘ Z PROŚBĄ!!!!
JEŻELI KTOŚ NATRAFI NA OSOBĘ SPRZEDAJĄCĄ SAMOCHODY OSOBOWE BĄDŹ QUADY!!!!
O DANYCH :
MARCIN DOBROGOWSKI
RAFAŁ JAMBOR
MARTA JAMBOR
PODAJĄC NAJPRAWDOPODOBNIEJ NUMER BELGIJSKI ZACZYNAJĄCY SIĘ NA +32
(W OPISIE MOŻE BYĆ ŻE Z FRANCJI)
PROSZĘ O KONTAKT NA ADRES :
sazahi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 2004

23 Lip 2012, 20:58

Witam.
Należę do tych, którzy nie zostali jeszcze oszukani, co nie znaczy że czuję się bezpieczny. To forum wskazała mi dzisiaj żona :D
Świerza /wczorajsza/ sprawa z "otomoto":
Proponuję uważać ma firmę: " TRADE CARS NI LIMITED .
Niestety, odruchowo usunąłem korespondencję, lecz nie podoba mi się, że:
1. Używają holenderskiego numeru identyfikacji podatkowej, a lokalizacja /google/ i z treści wiadomości po angielsku, wynika, że działają w Irlandii.
2.Na prośbę o numer telefonu kontaktowego, otrzymałem epistołę z wieloma zbędnymi informacjami /że auto po leasingu, że użytkownik przestał płacić, że nie muszę się o nic martwić/.
3. Cena auta /Toyota Corolla, srebrny metalik/, jest śmiesznie niska jak na auto tego rocznika, typu i przebiegu.
Pozdrawiam
darenk
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 02 1973

24 Lip 2012, 14:29

Tak wygląda handlarz aut z Piły. Nie dajcie się nabrać na jego bajki o samochodach. Jeżeli kupiłeś od niego auto to na bank masz cofnięty licznik o stówkę(tys).

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Uważajcie na komisy i sprzedawców z Piły. Kolesie kręcą grubo liczniki dodatkowo fałszują ksiązki serwisowe. Nie daj się oszukać i omijaj ten rejon gdy chcesz kupić sobie serwisowane autko z niskim przebiegiem. W linku przedstawiam oszusta z Piły ( w książce serwisowej błędy ortograficzne i logiczne adres Aso 520 km od miejsca zamieszkania właściciela auta) który cofnął licznik o 100000 km. Nie wierzcie w żadne bajki o historii auta bo oni maja na was wy......e.

Kupujesz opla to dzwoń na numer gm 22 606-16-49 to powiedzą ci ostatni przebieg na przeglądzie a także adres stacji aso gdzie dostaniesz szczegółowe dane. I pamietaj nie ma żadnych okazji !
Ostatnio edytowany przez wkutymarek, 25 Lip 2012, 09:30, edytowano w sumie 1 raz
wkutymarek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 2001
Auto: opel

24 Lip 2012, 16:27

Niestety, nabrałem się i pojechałem 500 km do miasta piła, auto miało być cycuś malina.. jednak okazała się padaka.. straciłem na szczęście 500 zł.. Tak jak pisał autor wyżej "NIE MA SUPER OKAZJI
"
krzem88
Początkujący

Prawo jazdy: 04 04 2008
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lip 2012, 20:20

UWAGA NA OSZUSTÓW !!!!!!!!!!!!!
japo54

25 Lip 2012, 07:41

Witam, dobrze, że znalazłam to forum. Wczoraj odszukałam ciekawą ofertę ;) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Zachęcona napisałam meila, dostałam taką odp. (jeżeli dobrze się przyjżec jest niemal identyczna jak kilka postów wyżej)

Dear Customer,

I am Rob Franckart from Trade Cars NI Limited.

The vehicle that you are interested in, it was under a leasing contract at Trade Cars NI Limited, but the owner was unable to pay his monthly installments to our company, so we have take back the possession of this vehicle.

Now we are selling it at the price listed, to recover the remaining debit of the leasing contract and this is the final price of this vehicle with no other liabilities (debts) or hidden taxes to our company.

The vehicle is European version with the steering wheel original on the left side, in excellent condition, never involved in accidents.

It will come with service book, all documents required for registration and 6 months warranty from our company.

We have our own Logistics Division and we offer you very attractive delivery services at reasonable rates (only fuel and highway fees). In order to minimize the costs of this transaction, we are billing only fuel and highway fees. Please tell us your exact location in order to give you the exact amount you must pay for delivery.

Given that this is our first transaction, we prefer to use Allegro transactions to make sure that you'll get your vehicle and we will get the money in a safe way.

For more details how the transaction will take place, please call us at the phone number below or just reply to this e-mail.

Thank you for your interest !

Szanowni Państwo,

Jestem Rob Franckart z Trade Cars NI Limited.

Pojazd że jesteś zainteresowany, to na podstawie umowy leasingu w C Trade Cars NI Limited, ale właściciel nie był w stanie płacić swoich miesięcznych ratach do naszej firmy, dlatego też odebrać w posiadanie tego pojazdu.

Teraz sprzedajemy je w podanej cenie, w celu odzyskania pozostałego zapłaty z tytułu umowy leasingu i jest to ostateczna cena tego pojazdu bez żadnych innych zobowiązań z długów) i podatków ukrytych w naszej firmie.

Pojazd jest europejska wersja z kierownicą oryginalnego po lewej stronie, w doskonałym stanie, nigdy nie uczestniczy w wypadkach.

Wejdzie ona w Książka serwisowa, wszystkie dokumenty wymagane do rejestracji i 6 miesięczną gwarancję naszej firmy.

Posiadamy własne Logistykę i oferujemy bardzo atrakcyjne usługi kurierskie po rozsądnych cenach w jedynym paliwem i autostrad opłaty). W celu zminimalizowania kosztów tej transakcji jesteśmy rozliczania tylko paliwa i opłat na autostradzie. Prosimy o podanie dokładnej lokalizacji, aby dać Ci dokładną kwotę musisz płacić za przesyłkę.

Biorąc pod uwagę, że jest to nasza pierwsza transakcja, wolimy używać Allegro transakcji upewnić się, że dostaniesz swój pojazd i dostaniemy pieniądze w bezpieczny sposób.

Więcej szczegółów w jaki sposób transakcja odbędzie się, proszę zadzwonić pod numer telefonu poniżej lub po prostu odpowiedzieć na ten e-mail.

Dziękujemy za zainteresowanie!

* Google Tłumacz.

--
All the best,
Rob Franckart

TRADE CARS NI LIMITED
* NI052220 *

41 Mallusk Rd.
Newtownabbey
Co Antrim, BT36 4PP
United Kingdom
Fax +44 28 95680109