Uwaga Oszuści na portalach ogłoszeniowych

25 Lip 2012, 17:41

ja bym był za usunieciem oto moto...
Timoti
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 08 2001
Auto: BMW 318is

26 Lip 2012, 15:44

Witam serdecznie, mam równie dość jak wy tych oszustów sprzedających te felerne auta. Otóż:
http://ogloszenia.trojmiasto.pl/motoryzacja-sprzedam/kia-ceed-rok-2009-1-4-benzyna-ogl5275776.html

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Karol
Miasto: Gdańsk
na otomoto to samo ogłoszenie:
http://otomoto.pl/kia-cee-d-C25192160.html

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Kia Ceed, 2009 rocznik , VIN U5YFF24129L155808, auto z Francji, Pan twierdzi, że tylko błotnik czy tam nadkole od strony pasażera i szyba boczna była wymieniana.
Prawda: auto powypadkowe, bez jednej poduszki powietrznej (wstawiona zaślepka by nie paliła się kontrolka ), przodzik też dostał, gwarancji brak, przeglądy nie robione, książka gwarancyjna wystawiona z jedną pieczątką ze stycznia 2012, tam gdzie był klepany. Co do przebiegu brak info, ze względu na brak przeglądów. Odradzam.

Kolejny sprzedawca którego odradzam (kręci liczniki i sprzedaje samochody na tzw. "niemca" to komis/handlarz z NOWY WIEC (35 km od Gdańska). Także nie warto jeździć tam oglądać.
Ferdy
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

27 Lip 2012, 19:19

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] oszuści, jak wyżej, tylko zmienili miejscowośc. Zdjęcia i opis ten sam.
korusia
Obserwowany

27 Lip 2012, 20:39

UWAGA na oszustów, po zablokowaniu przez serwis otoMoto umieszczają ogłoszenia ponownie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ten oszust zmienił lokalizację
z Lublina na Warszawę ale mechanizm oszustwa pozostaje niezmienny,
japo54

27 Lip 2012, 20:59

UWAGA OSZUŚCI
japo54

27 Lip 2012, 21:07

UWAGA OSZUŚCI !!!!!
japo54

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak uniknąć zderzenia samochodu z dziką zwierzyną?
    Zderzenie samochodu ze zwierzęciem wybiegającym na jezdnię może skończyć się tragicznie zarówno dla zwierzęcia jak i pasażerów pojazdu. W 2013 roku policja odnotowała aż 179 wypadków z udziałem zwierząt, ...
    XIX Moto-Piknik NO LIMIT OLSZTYN 2013 / relacja
    Moto-Piknik na lotnisku w Dajtkach już za nami i śmiało możemy stwierdzić że kolejną edycję zaliczamy do udanych. Jest to wyjątkowa impreza w skali regionu i Polski. Nie często możemy zobaczyć tyle obliczy motoryzacji w jednym ...

06 Sie 2012, 16:08

Niedawno otrzymałem podobne odpowiedzi dotyczące atrakcyjnych ofert. Dodaję do listy podejrzanych:

Euro Import-Export Ltd // David Trupin // [email widoczny po zalogowaniu]

AirCargo LTD // Jamie Dawin // [email widoczny po zalogowaniu]
uopat
Obserwowany

Prawo jazdy: 29 06 2004

10 Sie 2012, 17:47

uwaga na tego oszusta sprzedaje głownie japończyki oczywiście "bezwypadkowe" a w rzeczywistości klepane i niechlujnie składane do kupy tel 515249904, wołomin i okolice
wojtas80
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 07 1998

10 Sie 2012, 17:53

"""Witam,

Uwaga na to auto - Jest to przerobiony anglik zalegalizowany w niemczech.
Ostatni przegląd w dużym niemieckim serwisie sieciowym. Po sprawdzeniu serwis ten napisał, że to auto było u nich po raz pierwszy i jest sprowadzone z anglii z dokumentami do złomowania. Właściciel nie informuje o takich szczegółach bo to drobnostka. Przebieg niewiadomo jaki?
link: moto.allegro.pl/opel-vectra-opc-1-8-140p...eal-i2538212574.html """

http://www.bezwypadkowy.net/forum/93-uwaga-na-to-auto/28545-opel-vectra-opc-18-140ps-navi-alu-17q-ideal-anglik-przerobiony-witokrzyskie
wkutymarek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 2001
Auto: opel

12 Sie 2012, 20:06

Witam
i rownież Ja zostałem oszukany 1 sierpnia 2012 r. na samochod marki Hyundai ix35 wplacile zaliczke w kwocie 3900 na konto i gosc sie zapadl pod ziemie
uwazajcie na tego oszusta ktory podaje sie z:

Wojciech Władysław Łata
Topólka 100 87-875 Topólka[email widoczny po zalogowaniu] />

Hyundai ix35 - 39 900 PLN (9 786 EUR) brutto
Cechy zewnętrzne:

hak, alufelgi, szyberdach, światła przeciwmgłowe
Specjalny:

homologacja na ciężarowy
Bezpieczeństwo:

ABS, ASR, autoalarm, poduszki powietrzne, immobiliser, blokada skrzyni biegów, ESP, EDS
Komfort:

4x4, el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, tapicerka skórzana, system nawigacji, centralny zamek, radio, wspomaganie kierownicy, komputer, tempomat, podgrzewane fotele, czujnik deszczu, kierownica wielofunkcyjna, czujnik parkowania, regulowana wysokość podwozia, podgrzewana przednia szyba
Historia:

pierwszy właściciel, serwisowany w ASO, bezwypadkowy, garażowany
Opis pojazdu

Hyundai ix 35
2.0 dieasel 4x4 136 konny
Autko bezwypadkowe, mozliwosc sprawdzenia w ASO
Komplet opon
wlasciciel niepalacy
wnetrze zadbane i czyste
zawieszenie i silnik w stanie idealnym
auto nie kopci
bardzo niskie spalanie
wyposazenie:
*abs,asr,esp
*centralny zamek z alarmem
*Key less go (otwieranie, odpalenie auta bez potrzeby uzywania kluczyka)
*park assist
*kamera cofania
*skora
*panoramiczny dach
*4x elektryczne szyby
*elektryczne,skladane i podgrzewane lusterka
*lusterko wsteczne fotochromastyczne, samosciemniajace sie
*alufelgi
*elektrycznie regulowane w kazdej plaszczyznie fotele
*podgrzewane i wentylowane fotele
*klimatyzacja automatyczna
*klimatyzowany schowek
*wysokiej klasy system grajace
*zmieniarka 6-CD
*komputer pokladowy
*tv , navigacja

i wiele innych
PabloNT
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 07 1998
Auto: Kia Rio 2012
Silnik: 1,4 CVVT
Paliwo: Benzyna

14 Sie 2012, 16:26

Mnie próbowali oszukać własnie. Niejaki Hughes John.

Napisałem mu że jestem zainteresowany zakupem jego samochodu a on mi na to:
Dziękujemy za zainteresowanie moim samochodem!Samochód jest wciąż w bardzo dobrym stanie, ale ma również wyraźne tytuł nigdy nie był zaangażowany w wypadkach, ale nie ma żadnych rys, wad lub jakichkolwiek rodzaju problemy!
 Samochód był własnością mojego brata w Holandii, ale niestety nie żyje od 3 miesięcy i postanowiłem go sprzedać. Jestem nowym właścicielem samochodu od nieruchomości i mieszkam w Anglii. Muszę powiedzieć, że samochód jest tutaj ze mną.Samochód ma wszystkie papiery (tytuł, instrukcje, zakupy, itd.) Daj mi znać, jeśli masz pytania, a jeśli jesteś zainteresowany kupić. Można mówić po angielsku? Jest mi łatwiej tecommuniceren w języku angielskim.

No to ja mu na to:

Oczywiście, mogę mówić po angielsku. Przykro mi z powodu twojego brata. Jestem poważnie zainteresowany tym samochodem. Samochód szukam dla siebie, nie jestem handlarzem. Jaka jest ostateczna cena za samochód?

A on mi na to:

Witam,

Samochód jest tutaj ze mną w Wielkiej Brytanii. Będziemy korzystać firmy, która działa jako 3'rd środek między nami:

Pozwól mi wyjaśnić krok po kroku:

1 Wszystko co musisz zrobić, to wyślij mi swoje imię i nazwisko oraz adres i będę wszystkich uzgodnień.

2 wezmę samochód na nich i będzie przygotowany do transportu, a wszystkie dokumenty prawne zostaną wykonane (umowa sprzedaży. Gwarancja, itp.)

3 Dadzą nam numeru przesyłki które mogą być sprawdzone na stronie internetowej firmy:

4 firma skontaktuje się z Tobą ze szczegółami dotyczącymi co dalej robić (płatność, ETA).

5 Będą one posiadać samochód i będziesz musiał wysłać im pieniądze.

6 Dostaniesz samochód do 4 dni roboczych, a będziesz miał 5 dni aby go przetestować.

7 Jeśli z jakiegoś powodu nie podoba wszystko co musisz zrobić, to oddać do chłopaków na przedsiębiorstwa żeglugowego i otrzymasz 100% zwrot pieniędzy. Jeżeli lubisz to wszystko co musisz zrobić, to dać ok i otrzymam pieniądze.

To bardzo proste, więc jeśli jesteś zainteresowany po prostu iść do przodu i wyślij mi swoje imię i nazwisko oraz adres.

A ja mu na to:

Cześć

Przyznam, że nigdy nie robiłem takiego transferu. Szczerze mówiąc wolałbym się spotkać i załatwić wszystko na miejscu. Czy jest problem? Czy to możliwe, aby spotkać się z tobą? Łatwiej byłoby dla obu stron. Ja bym był zadowolony. Czekam na odpowiedź.

A on mi na to:

Witam,
Rozumiem, ale nie masz ryzyka. Jestem poważnie osoba.(przesłał mi "swój" paszport"
Będziesz złożenia płatności na konto firmy. Otrzymasz samochód w 3-4 dni.
Samochód zostanie dostarczony do domu. Masz 5 dni do wglądu do samochodu, a następnie, aby potwierdzić, czy zgadzają się kupić czy nie.
Jeśli zgadzasz się kupić samochód, dostaję pieniądze od towarzystwa żeglugowego. Jeśli nie jesteś zadowolony z samochodu w żaden sposób otrzymasz pieniądze złożone z powrotem w trzy dni.
To warunki w firmie.
Opowiedz mi swoją decyzję.

A ja mu na to:
(Poczułem że już coś śmierdzi)
Ja jestem oficerem Polskiej Policji, i dlatego miałem do czynienia z takimi sprawami i wolę spotkać się osobiście. Od tej pory CISZA! Ludzie nie dajcie się robić w balona....

pb34499
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 06 2004
Auto: Audia A8 6.0 W12

14 Sie 2012, 21:29

UWAGA UWAGA NA Z ZŁODZIEI NA OTOMOTO, którzy ogłaszają się na pierwszej stronie w promowanych ofertach na otomoto.
Obecnie złodzieje na otomoto, sprzedają w promowanych ofertach:
- ciągniki rolnicze
- maszyny budowlane
- quady
- samochody osobowe, dostawcze i bus
- samochody typu off-road
- łodzie
- motocykle
- samochody i przyczepy typu camper
- samochody ciężarowe i specjalne
- sprzedają co się da i na co można złapać klienta

Dane charakterystyczne, które zawiera ich oferta:
Każda oferta, która nie zawiera aktywnego, polskiego numeru telefonu, tylko kontakt mailowy lub tekst zablokowali mi konto proszę napisać na maila, a cena pojazdu jest kusząco niska to złodziej, który chce od Ciebie wyłudzić pieniądze w postaci zaliczki lub całkowitej przedpłaty.
Niestety portal otomoto promuje złodziei, ponieważ 90% ofert promowanych na tym portalu to oferty wystawione przez złodziei.
Zgłaszałem im ten fakt, ale nic w tej sprawie nie robią. Złodziej płaci im 152 zł (oferta na 14 dni), a otomoto bez problemu wystawia jego aukcje i promuje na pierwszej stronie swojego portalu.
Proszę pamiętać:
- żadnych zaliczek
- brak telefonu w ogłoszeniu to na 99% złodziej
- telefon do UK lub innego kraju, a samochód, motor, ciągnik, itp. ogłoszony w Polsce to jest złodziej
- firma typu dealer z UK, Hiszpanii lub innego kraju, telefon nieaktywny lub nie odpowiada to jest złodziej
- jakieś nieznane wam firmy kurierskie typu CAPROSERWIS lub inny ich wynalazek z nieaktywnym lub nieodbieranym telefonem to jest złodziej
Policja całkowicie ignoruje ten temat więc jak wpłacisz to pożegnaj się z pieniędzmi. Żyj w nadziei, że ktoś ich kiedyś złapie, jak przestaną płacić za swój proceder
niekradnij
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Mercedes SL450 4Motion

14 Sie 2012, 22:02

U W A G A Z Ł O D Z I E J E ! ! ! ! ! ! !
Usuwane ogłoszenia oszustów pojawiają sie ponownie b.szybko
jedyne co można zrobić to ostrzec innych.
Uwaga na te ogłoszenia, nie daj się skusić niską ceną
to są złodzieje.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł],
japo54

15 Sie 2012, 14:51

Kolejny Oszust!
Koleś przedstawia się jako Paris Dakar
Nalega aby wpłacić pieniądze na pseudo firmę kurierską"http://www.cargoes.eu/" inaczej nie wyśle samochodu.
Pozdrawiam
P.S Co jakiś czas ogłoszenie zostaje usunięte z serwisu otomoto, ale po jakimś czasie znów się pojawia.
Hasken
Obserwowany

17 Sie 2012, 16:16

No i my też dalśmy się oszukać. Oszuści - kobieta i mężczyzna podają sie za firmę z Belgii WESTON CARS, która w rzeczywistości istnieje, jednak nie mają żadnego przedstawicielstwa w Polsce. Wysyłają umowę sygnowaną logo firmy wraz ze zeskanowanymi dowodami osobistymi niejakiego Jerzego Alwina i Marzeny Korzeniewskiej. Linki do Kia SPORTAGE [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wiem, ze sprzedają jeszcze Toyota AURIS [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Ogłoszenia widnieją jeszcze w serwisie Otomoto, zatem ostrzegam innych. Inne oszukane osoby proszę o kontakt.
patka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 1996