Uwaga Oszuści na portalach ogłoszeniowych

10 Paź 2012, 12:44

2679339867 - nr oferty na allegro (widoczna również na otomoto). Dotyczy AUDI A2. Sprzedający zapomniał, bądź nie był świadomy następujących uchybień w w/w pojeździe (pojazd sprawdziłem w ASO Audi):
- wyciek smaru z osłon przegubów wewnętrznych i lewej zewnętrznej
- uszkodzone odboje tylnych amortyzatorów
- przedmuch z tłumika drgań
- tarcze i klocki przód do wymiany
- z tyłu trzymają hamulce
- wyciek płynu wspomagania
- luz na drążku kierowniczym (lewa strona)
- wyciek oleju z turbiny
- wyciek z zaworu recyrkulacji
- wgnieciona podłoga z przodu lewa i prawa strona
- przód dachu szpachlowany
- ponadto masa błędów z odczytu z komputera etc.

Także cyt. "AUTO NIE WYMAGA ŻADNYCH NAPRAW" jest o wiele na wyrost !!! Ludzie nie oszczędzajcie na sprawdzeniu pojazdu w serwisach danej marki. Ja wydałem ok. 400 PLN, a oszczędziłem zapewne kilka grubych tysięcy. Już kiedyś się nadziałem na tzw. złom samochodowy i do tej pory się sądzę na drodze cywilnej. Człowiek uczy się na błędach i wyciąga wnioski. Szkoda, że takie właśnie forum nie jest bardziej popularne i, że ludzie często nie próbują znaleźć wpisów na temat potencjalnego zakupu samochodu. I prośba do tych co im się udało "nie wpaść po uszy w gó...o". OGŁASZAJCIE swoje doświadczenia z trefnym towarem to może ktoś następny dzięki temu zaoszczędzi ciężko zarabiane pieniądze! MOJA RADA - SERWIS ASO!!! Pozdrawiam
M30
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 08 1999
Auto: nie mam

11 Paź 2012, 19:29

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tutaj facet już przesadził.
Zaznaczone jest że pojazd uszkodzony, myślałem że może nie ma silnika itp. Ale facet napisał że stan idealny, żadnego wkładu blabla. Są coraz bardziej bezczelni, żeby wyskakiwać z 3-4 razy mniejszą ceną niż rynkowa.
ens
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Auto: Audi TT 1.8T 259KM

12 Paź 2012, 13:59

Cytując poprzednika "M30"
"Człowiek uczy się na błędach i wyciąga wnioski. Szkoda, że takie właśnie forum nie jest bardziej popularne i, że ludzie często nie próbują znaleźć wpisów na temat potencjalnego zakupu samochodu."

Ludzie są tak naiwni żeby kupywać samochód m.in. przez otoMoto od kogoś kogo znją tylko ze wskazanego nr telefonu i danych jakie podał, a później oczekują że Policja "ZAŁATWI ZA NICH" jak to dali zrobić sie w konia i może odda jeszcz im stracone pieniądze.
Nie mam zarzutu do tego typu portali jak otoMoto - to jest portal ogłoszeniowy, to tak jak ogłoszenie na słupie - korzystasz to chyba wiesz co bierzesz. No a jak bierzesz czego nie widzisz to ... kupujesz kota w worku.
Jak można uwierzyć komuś tylko dlatego że "to jest okazja, tanio bo mi się śpieszy, mam firmę ... wpłaca Pan pieniądze na konto firmy a ja dostarczę samochód pod dom"
Przykład.
Nazywam sie Kaczor Donald mieszkam na księżycu i tam mam firmę np. komis samochodowy i ściągam też samochody jak igła z Peru. Wie pan taki samochód z oferty C... już sprzedałem, ale jestem teraz w Chile i jest tu taki sam jak w tamtej ofercie. Wpłaca mi Pan zaliczkę na (konto bankowe lub W.U. - poda Pan dla kogo mają być wpłacone i jaka kwota w przeliczeniua) dostanę pieniądze i zaraz go sprowadzam. Gdzie Pan mieszka ? ... Nie ma problemu dowiozę mam tam więcej zamówień. To tylko kwestia dojazdu, mogę być czasami nieuchwytny na telefon bo jestem w drodze - wiecie roaming, różnie bywa".
DŁUGIE, wstawcie teraz dowolne inne dane i ciekawe czy uwierzycie.
Przegladałem na razie szczątkowo to forum ale faktem jest że naiwnych tu nie brakuje, a lampka im sie włącza o dwa kroki za późno. Jaka była weryfikacja danych kogoś komu śle się czasami ciężko uciułane pieniądze.
A o skuteczności Policji albo braku działania z ich strony to poza tym że Ci oszukani-naiwni żądają czasami magii aż żal się wypowiadać. Bo co innego coś ustalić, cytat z jednego postu "ja ustaliłem poszkodowanych w 2 godz a policja nie". Żadna filozofia skoro Ci poszkodowani sami sie ujawniają. Znalezienie cwaniaka który orżnął nie jednego ale naście osób wcale już takie łatwe nie jest. To jest ich sposób na życie i zarobek, i uwierzcie że są dobrze przygotowani (sam się z tym zmagam). Nawet jak zostanie coś ustalone to jeszcze trzeba udowodnić. A na koniec pozostaje jeszcze sprawiedliwy wyrok "niezawisłych" sądów.
Kiedyś w polskim filmie padł taki tekst "jak Cię złapia za rękę to mów że to nie towoja ręka i nic nie wiesz" a jak się złapie juz taiego cwaniaka to on kasę ma na "dobrego" adwokata i na pewno siedizeć nie pójdzie.

Wracając do sedna. zgodnie ze słowami przedmówcy"
"Człowiek uczy się na błędach i wyciąga wnioski. Szkoda, że takie właśnie forum nie jest bardziej popularne i, że ludzie często nie próbują znaleźć wpisów na temat potencjalnego zakupu samochodu."
Pozostaje jeszcze ewentualnie to że nasze polskie otoMoto biorąc kasę za ogłoszenie nie jest wogóle zainteresowane weryfikacją danych ogłoszeniodawcy.
Zwróccie uwagę że biorąc łączną kwotę wszystkich oszukanych na "zakupie" samochodu z ogłoszeń mogą być one większe nawet niz straty przy Amber Gold, i ciekawe kiedy i kto się za to weźmie odgórnie.
notnaive
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-1990

15 Paź 2012, 21:11

W sumie notnaive trochę filozofujesz, ale wszystko sprowadza się do tego, że masz rację. Polać mu :yes:
patka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 1996

17 Paź 2012, 21:47

no patka filozofuje czy nie to i tak to nie zieni faktow bo jest prawda jak jest ze wszystcy oszukani naciągnieci na kase mysla dopiero po fakcie ja sprawe zgłosilem na policje i czekam ale musze przyznac chyba sie pogodziłem z faktem ze pieniedzy nie odzyskam :(

pozdrawiam
PabloNT
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 07 1998
Auto: Kia Rio 2012
Silnik: 1,4 CVVT
Paliwo: Benzyna

18 Paź 2012, 14:30

Uwazajcie na tego! Znow jakis przekret, jestem pewien na 100% i pewnie kolejny raz spiewka ze auto przyjdzie pod dom tylko trza zaliczke wplacic!!! Ludzie uwazajcie i nie nabierajcie sie na to!
Super Mazda 6 rocznik 2009 nowka za 20000PLN :D

Jest na otomoto, gratka i pewnie Bog wie gdzie jeszcze, tu link
[link do Gratka wygasł] ... mpaign=wla
napisalem z ciekawosci, odpowiedz tu macie:

Pan sie nazywa: Kevin Richard Halligen
Halla an Chontae 12,
Baile Átha Cliath 24/DUBLIN ,
IRELAND

Ta jego ulica w Irlandii Halla lala czy cos wogole nie istnieje sprawdzalem na google.maps!

Oto co pan napisal:
Jestem prywatnym dealerem samochodów z Irlandii ( Tralee, Co. Kerry ) opiera sie na lewej dloni pojazdach z napedem na eksport .
Nie jestem platnikiem VAT, wiec nie martw sie nie bedzie VAT do zaplacenia dodatkowych .
Kupilem samochód z polskiej facet z tutaj 1 tydzien temu . Samochód jest nadal zarejestrowany na polskich plyt i ma wszystkie polskie dokumenty , dlatego ja napisali to ogloszenie na wielu stronach internetowych z Polski . Pojazd nie zostal uszkodzony, real km na zegarze, oryginalny lakier, posiada pelna historie serwisu.

Samochód jest juz przygotowany na eksport do Polski na kontynencie i wysylki oplaty zostaly zaplacone przez mnie . Pracuje z zarejestrowanych firm na dostawy i platnosci. ( Dla najnizszych oplat i najszybszy czas dostawy ) .
Procedura jest bardzo prosta, wszystko czego potrzebujesz to Twoje dane dostawy i wydam samochodu prosto do domu / biura adres .

Cena jest jednym z reklamy (nic extra) i obejmuje bezplatna dostawe do Twojej lokalizacji.

Zobacz caly album ze zdjeciami na ten link:

http://www.use.com/69753cf511f2fb8fac01

Na bardziej szczególowe wyjasnienie odpowiedz a ja zrobie wszystko, aby pomóc z transakcji. Mam nadzieje, ze mozna odpowiedziec w jezyku angielskim, poniewaz uzywam narzedzi tlumaczeniowych.

Z powazaniem,

Kevin Richard Halligen
Halla an Chontae 12,
Baile Átha Cliath 24/DUBLIN ,
IRELAND
Tolek30
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 09 2009
Auto: Mazda
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobierać i wymieniać wycieraczki samochodowe?
    Polecam fajny poradnik dotyczący doboru i wymiany wycieraczek. Załączam również filmik Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wycieraczek, różniących się od siebie typem mocowań, długością piór, ...
    Samochody Lexusa pracują na lotnisku
    Naprawdę wygodne auto potrafi sprawić, że nawet długa podróż na czterech kołach jest równie komfortowa, co krótki lot samolotem. Czasami jednak trzeba skorzystać z możliwości silnika odrzutowego. Ale ...

20 Paź 2012, 08:35

Uwaga na typa który przedstawia się jako Piotr Blaszke. Na otomoto próbuje oszukać między innymi na Audi A4 B7. Jest na tyle głupi, że wystawił dwie bardzo podobne sztuki w cenach oczywiście podejrzanie niskich. Wysłałem zapytania z dwóch różnych maili na oba samochody i otrzymałem dwie identyczne odpowiedzi:

Witam,

Cieszê siê, ze sa Pañstwo zainteresowani moim samochodem. Sprzedajê ten samochód tak tanio, poniewaz kupilem tu w Anglii inny. Pochodzê z Polski. Jestem lekarzem i ze wzglêdu na pracê przeprowadzilem siê do Wielkiej Brytanii. Mam tu nowa pracê i zarabiam wiêcej niz w Polsce. Przywiozlem samochód z Polski do Anglii. Samochód zarejestrowany jest w Polsce. Prawdopodobnie sa Pañstwo zainteresowani tym, dlaczego sprzedajê go w tak niskiej cenie. Cena rynkowa samochodów z kierownica po prawej stronie jest w Anglii niska. Samochód ma kierownice po lewej stronie, jest to wersja europejska, oraz byl zakupiony w salonie w Polsce.
Samochód jest w doskonalym stanie, nie ma uszkodzeñ, bezwypadkowy. Nie posiada zadrapañ, garazowany. Nie palê, zatem samochód jest typowy dla osoby niepalacej.
Wnêtrze jest równiez w doskonalej formie.
Silnik jest równiez w bardzo dobrym stanie, nie ma z nim problemów.
Pojazd posiada pelna dokumentacjê serwisowania. Jest on równiez zarejestrowany w Polsce i jest to jeden z powodów, dlaczego sprzedajê samochód w Polsce. Samochód jest równiez ubezpieczony. Posiada wszystkie dokumenty.
Jeœli potrzebuja Pañstwo wiêcej zdjêc lub jakiekolwiek inne informacje na temat samochodu, proszê mnie o tym powiadomic w kolejnym mailu, abym mógl Pañstwu je wyslac. Równiez podam Pañstwu wiêcej szczególów na temat tego, w jaki sposób transakcja bêdzie sfinalizowana.

Czekam na Pañstwa odpowiedz mozliwie jak najszybciej.

Pozdrawiam

Odpisałem na to że mam rodzinę w Anglii i ktoś przyjedzie obejrzeć auto w dogodnym dla niego terminie i kontakt się urwał

Mi od razu zapaliła się lampka ostrzegawcza bo ewidentnie cena jest podejrzana i powtórzę to co już zostało tu wielokrotnie powiedziane. Nikt nie oddaje niczego za pół ceny niezależnie od okoliczności. Nie wierzcie w takie okazje i to że może jesteście właśnie szczęściarzami.

Takich ogłoszeń jest po prostu mnóstwo, wyszukajcie w otomoto "CENA jest poprawny i wraz z podatkami" wszystkie te samochody to próby oszustwa,
Wszystkie ogłoszenia z polskimi numerami telefonów 10-cyfrowymi to też oszustwa.
gac
Obserwowany

Auto: VW Golf IV
Silnik: ASZ+
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

24 Paź 2012, 19:16

Witam,
Pan, o którym piszecie działa teraz pod nazwiskiem Piotr Blaszke, jego ogłoszenie można znaleźć w serwisie OTOMOTO. Dziękuję wszystkim bardzo za to, że opisaliście swoje sytuacje na forum, dzięki temu nie utopiłem 25 tys. za pięknego Passata. Moja żona od razu była sceptycznie nastawiona do transakcji, ale pomysleliśmy, że być może facet naprawde jest bogaty, a samochód stanowi dla niego tylko problem i zaczęliśmy na dobre korespondować ze sprzedającym. Chciałbym przestrzeć innych zainteresowanych kupnem auta od oszusta! Zwracajcie uwagę na każde słowo, analizujcie każde zdanie. Zacząłem pisać z Panem Piotrem kilka dni temu, byłem zaskoczony, że opisał całą swoją historie, łącznie z informacją, że w Londynie pracuje jako lekarz i zarabia więcej niż w Polsce (raczej nikt nie chwali się zarobkami ). Nie odpisał na żadne nasze pytanie. Naszą uwagę zwróciła także łamana polszczyzna, odpisywał lakonicznie i nie na temat, po dwa razy pisał jedną historie o Polaku, który rzekomo umówił się z nim w Londynie, pan Piotr musiał wziąć wolny dzień, a Polak się nie zjawił, nie odpisywał na maile i nie odbierał telefonu, jednym słowem "biedny Pan Piotr" został oszukany hehehe :)
Ja byłem w stanie zaryzykować, zacząłem nawet przeglądać jak działają firmy transportowe, ale moja żona nie mogła uwierzyć w sprzyjający los, zaczęła szukać kolesia na facebook i na naszej klasie. Niestety nie było na niego żadnych namiarów. Po głębszych poszukiwaniach, znalazła 2 fora internetowe, które otworzyły nam oczy. Dlatego uważam, że trzeba takie rzeczy nagłaśniać, ostrzegać innych i pisać, aby inni nie nabrali się na nieuczciwych ludzi!
Wszystkim, który uwierzyli naciągaczowi bardzo współczuję i życzę powodzenia przy wyjaśnianiu sprawy.

Poniżej załączam link, na którym wystawiony jest Passat:

[link do Otomoto wygasł]

Powodzenia!
Kijes
Obserwowany

Auto: Golf

26 Paź 2012, 18:45

Na otomoto roi się od oszustów. Wystarczy wejść w wyszukiwarkę i już na 1 stronie w promowanych ogłoszeniach znalazłem 15 takich ogłoszeń z błędnym numerem kontatkowym,zaniżoną ceną autą i w opisie tytułu ogłoszenia nie było nic więcej wpisane oprócz modelu i marki auta.
Aż mi się wierzyć nie chcę że aż tyle ludzi dało się oszukać!
Ja nigdy nie wpłacę zaliczki dopóki auta nie zobaczę!!!
Jak można kupować kota w worku?
kaczka
Nowicjusz

Auto: :P

26 Paź 2012, 18:53

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Kolejne oszustwo

Hi,

At this time the car is in my custody in Scotland. I can arrange a transport to your country using a shipping company service for delivery.

They work fast and they are using safety and a guarantee service. The name of the company is Cargoes LTD ( http://www.cargoes.eu/ ) and they had a warehouse in Durham ( UK ), not so far away.

For shipping they will use a car trailer and will not late more than 3-4 days.

They will ask you for the money proof before starting the shipping procedure.

You will have to confirm your payment by bank account to them and this money will be kept in a protection account until your final decision.

You will have 5 days to inspect it.If you like it you just sign the papers and they send the money in my account.

There is also a refund policy included, in case that you do not agree with the vehicle condition.

They just refund your money back by the same way ( bank account ). In this way there will be avoided any kind of problem which comes from the buyer such as from the seller!

I need the following info from you to start the deal:

Full name:
Street:
Zip code/City:
Country:
Mobile phone no#:

You will receive a tracking number which allows you to check the transport any time on their web page.

Phone: 0044 746 632 6874

Thank you,

Witam,

Nie znam angielskiego.Gdzie mozna zobaczyc auto?

Dnia 26-10-2012 o godz. 19:31 Paris Dakar napisał(a):

Witam,
Cena samochodu wynosi 5007 EUR. Samochód jest w idealnym stanie, nigdy w wypadku lub problemów mechanicznych. Prosze odpisac na angielski, jesli to mozliwe (nie znam polskiego dobrze, uzywam tlumaczenie).
To jest moja ostatnia cena, wiec placisz tylko za te cene i nic wiecej. Mam wszystkie dokumenty (ksiazki i uslug). Jesli jestes zainteresowany prosze wyslac mi e-mail, aby uzyskac wiecej informacji.
Dziekuje !
kaczka
Nowicjusz

Auto: :P

28 Paź 2012, 13:19

[link do Tablica wygasł] link do super polo fl za 7 tys zł ///szukam takiego autka więc nie powiem w pierwszym momencie sie podjaralam ale wysłałam @ o co chodzi o to odpowiedź

Witam ,

Piszę ci w odniesieniu do samochodu jest jak nowy, w idealnym stanie, żadnych rys, żadnych uszkodzeń, nigdy nie uczestniczy w żadnym wypadku, silnik pracuje idealnie, posiada książkę serwisową i wszystkie papers.Is nie leasingowych.

Cena za Volkswagen Polo 1.2 2007 jest 7000 ZLN .

Muszę wam powiedzieć, po prostu przeniósł się wraz z rodziną w Londynie, Wielka Brytania i samochód jest w Londynie, w moim garażu domu (mam też dom na sprzedaż w Polsce) .

Nie mogę prowadzić samochód tutaj w Wielkiej Brytanii, ponieważ kierownica po lewej side.So kupiłem inny samochód z kierownicą po prawej stronie i didn `t zapłacić całą kwotę. That `s why i podjąć decyzję o sprzedaży tego samochodu tak tanie. Potrzebuję pieniędzy, by mój inny samochód, zanim zacznę płacić dodatkowych podatków.

Nie mam nikogo w Polsce, które mogłyby pokazać, samochód. Muszę przyjść osobista poznać i przedstawić car.So proszę dać mi znać, jeśli jesteś naprawdę zainteresowany, aby kupić samochód. Proszę nie spędzać czas z niekończącymi disscutions lub czystej ciekawości

Pozdrawiam!
Patricia Noel

sabo gada po polsku itd

no i dalej kaye mi pacic za firme transportowa

W dniu 20T12-10-28 12:53:26 użytkownik [email widoczny po zalogowaniu] napisał:

Witam ,

Samochod Jest w BARDZO dobrym sklepie. NIE ma żadnych Technicznych smarowego Mechanicznych problemów. Żadnych problemów silnika. NIE posiada żadnych zarysowań smarowego wgniecenia, brak ukrytych wad.

Aby żartem polski samochod z Polskich Dokumentów rejestracyjnych (certyfikat i list) z Polskich TUV i numery tablicy, także zapłacił WSZYSTKIE Podatki. Kupiłem dziesięć samochod z Niemiec, kiedy byłem tam. Wróciłem zrobić Anglii i. NIE Mial Czasu, ABY sprzedać samochod PRZED wyjazdem Polskiego, więc idź sprzedać Teraz. W Tej chwili, GDY Pojazd Jest w Londynie, Wielka Brytania.

Zapłacić ZA prosty żart dostawy.Pomysł. NIE chcę pieniędzy z góry, ale chcę mieć pewność, ZE MAM DLA FIRMY zapłacone.Najlepszym rozwiązaniem transportowej będzie neutralny, pieniadze BEDA trzymane w BANKU rachunku depozytowym AŻ samochod przybyciu ns swojej Stronie. . Po kontroli samochod, ZA Państwa Zgoda, firma będzie wysyłać pieniadze DLA Mnie. Aby WSZYSTKO.

Transport Trwa 2 dni.

Jeśli NIE chcesz, ABY zatrzymać samochod, wysłał z powrotem WSZYSTKIE pieniadze zrobić Mnie i. samochodu na swoim opłat.

Aby to osiągnąć, będzie korzystał firmę spedycyjną samochodu.

Jak pracować, patrz poniżej:

http://www.fast-transport.co.cc

Pieniądze nie będą wysyłane bezpośrednio do mnie, jako przedsiębiorstwo żeglugowe zachowa pieniądze na rachunek powierniczy w banku.
Jest w 100% swojej decyzji.
Napisałam,że skoro nie ma w kraju samochodu tio po co tak pisze i że nic nie kupie do czasu az nie zobacze od tamtej pory ciszaaa . NIe dajcie sie oszukac !!!!!!!!!!!!!!!!
efka
Obserwowany

29 Paź 2012, 14:57

Hej wszystkim,
jak pisze "mysia114 "kilka postów wyżej na szczęście mi się udało :D ,dzięki :papa google"jak ktoś napisał udało mi się znaleźć ten temat.W moim przypadku chodzi o Audi A6 w takiej cenie ,że pier... nic tylko wpłacić zaliczkę(90%)reszta na miejscu w AirCargo LTD.Najlepsze jest to,że "mysia114"dostała takiego samego maila jak ja ,słowo w słowo pomimo że pisała z nimi 10września a ja 29października :shock: no tylko inne imię w podpisie :P
Przestrzegam wszystkich,którzy jeszcze nie wpłacili :ok:
szymciu65
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 06 1986
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Corvette
Silnik: 6000
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna

31 Paź 2012, 11:41

Jak czytam tez wszystkie historie i komentarze rodzi się pytanie:
czy warto zgłaszać na policje takie sprawy? czy komu komukolwiek w takiej sprawie policja pomogła? złapano chociaż jednego takiego oszusta?

Jestem ofiarą bardzo podobnej sytuacji i choć sprawdzałam dane, konto itd, przeszukałam fora, a auto mieliśmy odebrać osobiście (ze względu na ostrożność), to aby to auto czekało wpłaciliśmy 1000zł i oczywiście się nie udało, potem miało do nas dojechać i też nie dojechało.
Kwota nie jest duża, przeżyje, trudno za głupotę trzeba płacić.

Warto tracić czas i to zgłaszać, czy lepiej od razu dać sobie spokój i wziąć się do pracy aby odrobić ten 1000zł? :)
kropka23
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 02 2001
Auto: suzuki swift
Rok produkcji: 2006

31 Paź 2012, 12:48

Niestety moim zdaniem przy tej kwocie lepiej sobie dać spokój,ja w takich sytuacjach pocieszam się że mogłem stracić o wiele więcej i staram się nie przejmować a po paru tygodniach i tak zapominam o sprawie no i mam nauczkę na przyszłość.Naiwnych ludzi będzie zawsze dużo,na tym bazują naciągacze.
Portalem OTOMOTO powinna się zająć już przy pierwszej sprawie prokuratura i zmusić ich do zmiany zasad umieszczania ogłoszeń,aby ukrócić działania naciągaczy ale w Polsce jak wiadomo nic się nie da zrobić :no:
szymciu65
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 06 1986
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Corvette
Silnik: 6000
Typ: Sport/Coupe

02 Lis 2012, 12:30

Uwaga na oszusta!!!

Podaje się za:

KRZYSZTOF SOBAJTIS
UL.SADOWA 26
POLICE 72-010
ADH350093

nr konta 50 1020 5558 1111 1835 0060 0071
nr telefonu 506989647

Wystawiał na otomoto nissana qashqai 2009 i forda kuga 2010 (te na które my się natknęliśmy), ogłoszeń już nie ma bo zgłosiliśmy do otomoto, że to oszust i nagle 5min weryfikacji i ogłoszenie zdjęte. Szkoda, że nie weryfikują tego wcześniej przy zakładaniu ogłoszenia bo daliśmy się naciągnąć, na szczęście z ostrożności (jak sie okazuje i tak za małej) na małą kwotę.
Zdenerwowałam się faktem, że po zwykłym mailu bez podawania szczegółów tylko przy użyciu słowa oszust portal niby coś zweryfikował i zdjął ogłoszenie, więc albo się da, albo równie dobrze to ja mogłam być oszustem, konkurencją i napisać coś takiego o kimkolwiek kto zapłacił za ogłoszenie i co też je zdejmą?

Tak czy inaczej jeśli ktoś jeszcze został oszukany przez tego Pana to proszę o kontakt, im więcej osób to zgłosi tym lepiej, jedną osobę policja może zlekceważyć, im więcej tym trudniej.
Wiem z mojego prywatnego "śledztwa", że proponował te auta wielu osobom.
Można było niby odebrać osobiście (dlatego na to poszliśmy), lub miał dowozić i na poczet tego szła zaliczka i przesyłał umowę przedwstępną. Słowo klucz "zaliczka", już nigdy więcej jej nie wpłacę, najwyżej będę stratna o czas i paliwo! Chociaż w tym wypadku wyszło by na jedno :)

Cóż, nie ma się co załamywać, oby tylko takie problemy w życiu były, a jak już wielokrotnie padło na tym forum "za głupote trzeba płacić" :)
kropka23
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 02 2001
Auto: suzuki swift
Rok produkcji: 2006