Uwaga Oszuści na portalach ogłoszeniowych

02 Sty 2013, 19:00

Witam GDYBY NIE TEN POST MÓJ PORTFEL STAŁBY SIĘ LŻEJSZY O 13 TYS ZŁ ! :x
Koleś podawał się za RICHARDA STARKA - ktoś(z osób oszukanych ) już podawał tą godność !!!
Samochód to SUZUKI SWIFT o nr. VIN JSAEZC11S00487394
Nr.tel. do kolesia : 0044 746 632 6874
e-mail do kolesia : [email widoczny po zalogowaniu]
http://www.aztrans.co.uk/ OTO LINK DO TEGO NIBY PRZEWOŹNIKA !!! Dostrzegłem też pewną zależność ! W.w strona zmienia nazwy / adres. Działą też jako cargo ltd i wiele innych... I nie jest to żaden kurier !
Z gościem pisałem po angielsku ! Autko istnieje - być moze zostało zaciągnięte z innego ogłoszenia np. mobile.de - tam pokazywane są winy zdjęcia , a na dodatek auto ma Niemiecką tablice (I JEST PIĘKNE - oczywiście :roll: ) MOGĘ WYCIĄGNĄĆ WIĘCEJ INFO OD KOLESIA (pomimo , że po nim pocisnąłem ) ALE JEŚLI MIAŁOBY TO KOMUŚ POMÓC T W RAZIE CO PISZCIE NA E-MAIL [email widoczny po zalogowaniu] CHĘTNIE POMOGĘ !
Dargoize
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1983
Auto: Vw Golf 4 Special Variant
Silnik: 19 Tdi 130 km
Rok produkcji: 2002

02 Sty 2013, 19:02

JA DOSTAŁEM IDENTYCZNY ! TYLKO KWOTA INNA !
Dargoize
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1983
Auto: Vw Golf 4 Special Variant
Silnik: 19 Tdi 130 km
Rok produkcji: 2002

02 Sty 2013, 20:18

Ludzie nie dajcie się nabrać na takie numery. Takie okazje są od razu podejrzane. Zgłaszajcie takie incydenty na Otomoto.pl.
arleta86
Nowicjusz

Auto: Renault Megane Coupe

03 Sty 2013, 16:36

Pozdrawiam wszystkich oszukanych.
Gdyby nie Wasze listy pewnie dołączyłbym do Waszego grona. Znalazłem na Otomoto ładną RAV4 w bardzo dobrej cenie (już podejrzane!!). Odpowiedział gość z Anglii, że pracował w niemczech i tam ją kupił, ale teraz jedzie do Danii i musiałby tam płacić wielki podatek - tu odesłał mnie na stronę gdzie był artykuł o podatkach dla obcokrajowców w Danii (jak na razie wszystko trzymało się kupy).
Gdy wykazałem zainteresowanie przesłał mi maila:
Since the car and all the documents are already deposited at the Google Inc Checkout (www.google.com) , they will handle the shipping. I used them before and I am 100% satisfied with their services because they protect both of us (buyer and seller).
Let me explain you how it works:
(1)I need your shipping information (name, address and phone#) also your identity copy (passport or drive license), in order to contact Google Inc to start the transaction.
(2)You will receive a notification from the Google Inc Inc as a confirmation that the car is in their custody and also that the car has been tested.
(3)You will have to make a deposit payment into Google Inc Bank Account as a guarantee .
(you must send a deposit of 2000 EURO first and rest of the money after you will receive the car)
(4)Google Inc company will verify the payment and if everything is in order they will deliver the car to your location address.
(5)After you will receive the car and you will be completely satisfied with it, you will confirm to the Google Inc your decision. You will have a 5 days inspection period to test the car and to decide if you want to keep it or not. (5 days from the moment your receive the car).
(6)Google Inc and Transport company will take care for all export documents and they help you to register the car in your country in 5 days. If you decide to keep it, Google Inc will register the car on your name .
If you decide not to keep it they will give your money back in 48 hours.
(7)As you can see the payment is sent to the Google Inc Inc and not to me directly. The payment will be forwarded to me only after you will receive the car and confirm that you accept it.
Delivery time: 3 - 5 days
If you agree with the price and terms please email me your full details so we can start the transaction.
Ponieważ Google Checkout nie ma żadnego serwisu telefonicznego, gdzie mógłbym sprawdzić czy moja zaliczka nie przepadnie, zacząłem szukać jakichś opinii i na szczęście znalazłem Waszą stronę.
Nie wiem czy Pan Thomas ( tak się przedstawił ) jest oszustem, ale radzę dmuchać na zimne.
Pozdrawiam bogatszy o doświadczenie i 2000€, które mogłam stracić.
Mariusz.
max1050
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 10 1982
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1,6 TD
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Sty 2013, 17:36

Prawdopodobnie kolejne oszukane ogłoszenia:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
arleta86
Nowicjusz

Auto: Renault Megane Coupe

03 Sty 2013, 18:16

Kurcze dobrze,że znalazłam taki temat, bo nacięłabym się!Już zainteresowało mnie jedno z ogłoszeń.
olka82
Obserwowany

Auto: Ford Fiesta
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowcy groźniejsi od piorunów w czasie burzy
    W czasie burzy wielu kierowców najbardziej obawia się wyładowań elektrycznych, choć tak naprawdę dużo większe zagrożenie stanowią nieprzewidywalne zachowania innych uczestników ruchu oraz kiepska widoczność, ...

05 Sty 2013, 00:32

Kolejne. Zgłosiłem do usunięcia.

Odpowiedź od sprzedającego:

Witam,
Cena samochodu wynosi 4097 EUR. Samochód jest w idealnym stanie, nigdy w wypadku lub problemów mechanicznych. Prosze odpisac na angielski, jesli to mozliwe (nie znam polskiego dobrze, uzywam tlumaczenie).
To jest moja ostatnia cena, wiec placisz tylko za te cene i nic wiecej. Mam wszystkie dokumenty (ksiazki i uslug). Jesli jestes zainteresowany prosze wyslac mi e-mail, aby uzyskac wiecej informacji.
Dziekuje !

Obecnie przedstawia się: Paris Dakar [email widoczny po zalogowaniu]
oleczek
Obserwowany

Auto: Rower

07 Sty 2013, 00:23

Miałem się już nie wypowiadać na tym forum, ale jak czytam te wpisy to pozwolę sobie skomentować. Oczywiście jestem oszukanym ze stażem. Oszukanym, który próbował za wszelką cenę złapać tych złodziei.
Jeśli chodzi o otomoto to należy zapoznać się z regulaminem. Otomoto nie ponosi odpowiedzialności za oferty tych złodziei. Zgłaszałem sprawę kilkukrotnie do otomoto i zawsze otrzymałem odpowiedź. Dziękujemy za zgłoszenie, otomoto nie ponosi odpowiedzialności za zamieszane ogłoszenia. Zgłaszałem tę sprawę na Policję, która również broniła otomoto twierdząc, że otomoto robi wszystko w celu jak najszybszego usunięcia takiego ogłoszenia. Policjant sugerował mi pozew zbiorowy, który mógłby pomóc w całej sprawie. Próbowałem na tym portalu zebrać poszkodowanych, ale w sumie zgłosiły się tylko 4 osoby, których maile kontaktowe przekazałem Policji. Sam sobie zadaje pytanie ilu jest naprawdę poszkodowanych ludzi na portalu otomoto? :-)
ASC
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 11 1993
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1,9 JTD
Rok produkcji: 2001

07 Sty 2013, 00:37

A ja tu nikogo nie bronie. Każdy z was sobie zawinił... Kto kupuje auto w ciemno?? Przepraszam bardzo ale w ciemno to można tylko kota w worku kupić... Podobnie jest z ogłoszeniami z maszynami rolniczymi ... Ile osób się nacięło i nikt nie umie przyznać się do błędu! Nie ma okazji! Tym bardziej z zagranicznymi ogłoszeniami... Chcesz kupić jedź nawet i za granice i obejrzyj pomacaj i wtedy kupuj a nie przez internet ...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

07 Sty 2013, 01:13

Jest w tych słowach dużo racji, chociaż nikt nie zaprzeczy, że jak oszustem ktoś jest to oszuka czy przez Internet czy osobiście. Technika i umiejętności w tej branży są tak mocno rozwinięte, że trzeba by mieć stację diagnostyczną, rentgena i bazę danych samochodów skradzionych z całego świata. Ja kupowałem auto przez włoską giełdę od pierwszego właściciela, bardzo uczciwego człowieka. Jak przyleciałem po samochód to czekał w zamkniętym pomieszczeniu z pełnym zbiornikiem paliwa. Wsiadłem w auto i zrobiłem nim 2000 km żeby dotrzeć do domu bez problemu.
Natomiast czytałem w Internecie taką dosyć głośną sprawę małżeństwa, które kupiło chyba BMW X5 z komisu w Opolu czy okolicy (nie pamiętam). Samochód był w okazyjnej cenie, obejrzeli go, sprawdzili na stacji diagnostycznej, więcej zadzwonili do ZNAJOMEGO Policjanta, który sprawdził im auto w kartotekach i wszystko było ok. Auto chyba po miesiącu zabrała im Policja, ponieważ było kradzione tylko w sprytny sposób, poprzez trefnego leasingobiorcę w Niemczech dlatego nie widniało tak szybko w kartotekach. Komisant nie ponosi winy jest posrednikiem, nic nie wiedział :-) Ma czyste ręce :-) Nic nie mogą mu udowodnić :-)
Wniosek jest taki: Jak ktoś jest nieuczciwy to będzie czy przez Internet czy w komisie. Po prostu trzeba promować rzetelnych ludzi czy raczej promować rzetelną pracę w każdej dziedzinie. W ten sposób można jedynie zmniejszyć ryzyko oszustwa dając możliwość zarobku ludziom rzetelnie wykonującym swoją pracę. Wtedy zakup auta od pośrednika może być naprawdę dobrym wyborem dla przyszłego nabywcy.
ASC
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 11 1993
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1,9 JTD
Rok produkcji: 2001

07 Sty 2013, 19:06

W zeszlym tygodniu przeżyłam szok. Listonosz przyniósł pismo z prokuratury, która informuje o ty że przeciwko jednemu panu został wysłany akt oskarżenia w mojej sprawie. Zdziwiona zadzwoniłam na Policję i tam poinformowano mnie, że podejrzany został namierzony i będzie sądzony. Osobiście sądzę, że to będzie jakiś niewypłacalny człowiek "słup" z którego nic nie da się wydoić - ale w porównaniu z innymi sprawami do których sama dotarłam to muszę przyznać, że policja mnie zaskoczyła. Fajnie by było gdyby jeszcze udało się odzyskać pieniążki. Znam już tożsamość gościa a poznam więcej szczegółów jako oskarżyciel posiłkowy. Wtedy już będzie można nawet wynając smutnych silnych panów bez karku. Oddam im całą kasę ale chce widzieć jak gościu płacze i żałuje za swoje błędy (to oczywiście taki żart ale chętnie bym to zobaczyła). Wszystkie zainteresowane osoby porszę o kontakt na priv. Wiele naszych spraw się łączy - mają wspólny mianownik więc nie poddawajcie sie.
pozdrawiam
patka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 1996

13 Sty 2013, 15:36

No i jak to się skończyło???
MRLAW
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: AR

14 Sty 2013, 12:19

Witam .
Oto swieża sprawa uważajcie na to ogłoszenie ładne auto Hyundai ix35 super cena 2012 rok produkcji 34900 cena wpłacasz zaliczke a gość wyłancza komórke i znika . Nr ogłoszenia C27441406 a sprzedający Remigiusz Rafał Szczypek Ciepielewski zaliczka wpłacona a samochodu nie ma
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] dla zainteresowanych i powiązanych w sprawę to oszukane ogłoszenie UWAŻAJCIE!!!!
Rafi3210
Nowicjusz

Auto: Hyundai i30
Silnik: 1.6 crdi

14 Sty 2013, 15:56

Rafi aż mnie śmiech bierze :D :D :D no sorry ale kto sprzedaje takie autko prawie nowe za pół ceny ?? :D :D Jedziesz oglądasz, przeglądasz dokumenty, jedziesz na policję niech sprawdzą czy nie kradziony i wtedy kupujesz a nie wpłacasz zaliczki :D :D :D
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

14 Sty 2013, 16:04

Luke16 , wszystkie swoje samochody tak kupuje i 1 raz sie to mi przytrafiło ale nic straconego cała sprawa jest kontrolowana i osoby które wpłaciły tam zaliczke niech sie ze mna skontaktują a jest szansa odzysku kasy jak co czekam na wiadomosci
Rafi3210
Nowicjusz

Auto: Hyundai i30
Silnik: 1.6 crdi