Uwaga Oszuści na portalach ogłoszeniowych

02 Lip 2013, 22:00

My już też zrobiliśmy zawiadomienie. Mam nadzieję, że coś z tego będzie bo szkoda naszej kasy ;/
aganieszka
Nowicjusz

Auto: Opel
Paliwo: Diesel

02 Lip 2013, 23:28

Ja rownież zgłosiłem sprawę na policję. W zeznaniu oczywiście podkresliłem, że sprawa na pewno dotyczy juz kilkunastu osób, a może być więcej. Do mnie dzwoniło dziś ok 7 osób. Każdy wtopił od 1000 do 5000 zł. Możliwe, że gośc tez przegląda to forum więc uwaga na to co piszemy. Wysłał maila, ponieważ pewnie chce nas uśpić na tydzień, żeby wszystko upłynnić. Czy każdy wplacal pieniadze na konto w Mbanku? Ciekawe czy jest jakaś możliwość, żeby zablokować mu konto..?
bartas113
Nowicjusz

Auto: kia

03 Lip 2013, 15:39

Witam. Ja też zostałem oszukany przez damian poletek i teraz pisze z zapytaniem co dalej ? Policja , sąd ? Czy te pieniądze sa jeszcze realnie do odzyskania? Od czego trzeba zacząć...?
diego2244
Obserwowany

Auto: Nie mam

03 Lip 2013, 15:53

Ogólnie to zgłaszasz to na komendzie i koniecznie podkreśl to ze oszukanych zostało więcej osób , w ten sposób będą większe szanse na to ze całą sprawą i wszystkimi poszkodowanym i zajmie się osobna grupa prawdopodobnie z PG. Co do kasy to na 99% możemy zapomnieć że cokolwiek uda się odzyskać.
tomd
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 11 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: seat exeo

03 Lip 2013, 18:38

Jest szansa na odzyskanie pieniędzy tylko musimy w to wierzyć i przede wszystkim działać! Ludzie jeśli chcecie mieć pieniądze i dorwać tego złodzieja to musimy sie sprężyć i spróbować. Zgłaszajcie sprawę na policję i to jak najszybciej !
bartas113
Nowicjusz

Auto: kia

03 Lip 2013, 18:46

po pierwsze trzeba zakodowć tą stronę i korzystac z niej za pomocą kodu, on czyta to teraz i sie z nas napierd.... jesli ktos sie jescze zastanawia co robic to niech mu prześle jeszcze pare tysiecy ,a moze autko przyjedzie pod dom...
Mi już ręce opadają ze stratą pieniedzy sie juz pogodziłem, ale dorwać go trzeba,
NIECH KTOŚ URUCHOMI JAKIES ZNAJOMOŚĆI , bo jak nie to zaraz otrzymamy pismo o umorzeniu sprawy... Dodatkowe nerwy czekają nas ze strony naszego wymiaru sprawiedliwości czyli z jego skuteczności

pzdr
aksel123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 05 1997
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: VW
Silnik: 1,9
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięć najszybszych samochodów świata
    Spotkać na żywo chociaż jeden z najszybszych samochodów świata to marzenie każdego miłośnika motoryzacji. Szybkość, moc i niezwykła stylistyka tych samochodów zachwycają każdego, kto tylko je zobaczy. Czasami ...

03 Lip 2013, 18:55

Popieram, sprawę trzeba zgłaszać jak najszybciej bo to zwiększa szanse na to ze go złapią. Ale znając opieszałość, biurokrację i w ogóle organizacje w polskiej policji to zostawia gościowi mnóstwo czasu żeby spokojnie i bez stresu wyczyscił konta. Co do odzyskania kasy to skoro gość zadał sobie tyle trudu żeby postawić fikcyjna firmę i otworzyć konta to pewnie amatorem nie był.
Co do kont to ja też na multibank wpłacałem, ciekawe czy to konto jest już zablokowane przez prokuraturę?
tomd
Nowicjusz

03 Lip 2013, 18:59

Tak jak Aksel napisał, może ktoś ma jakieś znajomosci bo w pl bez tego to nic z tego nie będzie
tomd
Nowicjusz

03 Lip 2013, 19:34

A to dla pana DAMIANA , koledzy z branży kilka lat temu= prędzej czy Póżniej....

Aktualności
Rozmiar tekstu: A A A
Poznań
Internetowi oszuści
Data publikacji : 01.08.2011

Drukuj
Generuj PDF
Wstecz

Policjanci z wydziału do walki z przestępczością gospodarczą KMP w Lesznie zatrzymali mężczyzn podejrzanych o oszustwa związane z ofertami zamieszczanymi na portalach internetowych. Mężczyźni oferowali sprowadzanie aut z zachodu po atrakcyjnych cenach. Po wpłaceniu zaliczki, ślad po nich ginął. Podejrzewa się, że mogli w ten sposób oszukać ponad 100 osób z całej Polski. Łączna kwota oszustw może sięgnąć kilkuset tysięcy złotych. Zatrzymanym grozi do 8 lat pozbawienia wolności.

Oficerowie śledczy wydziału do walki z przestępczością gospodarczą z Leszna ustalili, że na ich terenie może działać grupa zajmująca się oszustwami. Podjęli współpracę z wydziałem dochodzeniowo – śledczym KMP w Poznaniu, który zajmował się sprawą jednego z oszustw. Czynności operacyjne z dnia na dzień przybliżały funkcjonariuszy do zatrzymania sprawców. Na trop dwóch oszustów natrafiano w zeszłym tygodniu. Do ich ujęcia doszło na drodze pomiędzy Śremem i Lesznem. Trzeciego zatrzymali policjanci z Poznania w centrum miasta.

Z dotychczasowych ustaleń wynika, że mężczyźni proponowali na portalu internetowym sprowadzanie aut z zachodu. W ich ofertach znalazły się fordy cuguar, nissany qashqai, suzuki grand vitara i nissany x-trail. Warunkiem „sprowadzenia” pojazdu w korzystnej cenie była wpłata zaliczki, która zazwyczaj wahała się w granicach kilku tysięcy złotych. Zaliczki dokonywane były przelewem na specjalnie w tym celu założone konta. Gdy pieniądze wpływały na konto, ślad po mężczyznach ginął.

Funkcjonariusze śledczy podejrzewają, że zatrzymani mężczyźni mogą mieć na swoim koncie około stu podobnych przestępstw. Łączna kwota pieniędzy, pochodzących od osób wpłacających zaliczki, może sięgnąć ponad 200 tysięcy złotych. Z dotychczasowych ustaleń wynika, że proceder mógł trwać od kwietnia br.

Zatrzymanymi są: Jacek W. ( 30 l.), Krystian W. ( 24 l.) i Marcin N. ( 39 l.). Mężczyznom postawiono pierwsze zarzuty dotyczące oszustw. Grozi im do 8 lat pozbawienia wolności. Sprawa ma charakter rozwojowy.
aksel123
Nowicjusz

03 Lip 2013, 22:38

Ciekawe czy oprócz złapania sprawców udało się ludziom odzyskać pieniądze. Gdyby udało się złapać P. Damiana to prawdopodobnie trzeba będzie posiłkować się adwokatem w niniejszej sprawie. Każdy z nas stracił po kilka tysięcy złotych (ja np. 5000 zł). Gdybym miał rozpocząć w pojedynkę współpracę z prawnikiem to niestety gra nie byłaby warta świeczki. Zbyt mała utrata pieniędzy do kosztów poniesionych na prawnika. Jednakże jak widać po forum osób poszkodowanych jest wiele i tutaj upatruję szansę aby uzyskać coś więcej niż tylko satysfakcję, że oszust pójdzie do więzienia. Dobrze aby udało nam się zebrać kontakty do poszczególnych poszkodowanych aby w momencie złapania sprawców złożyć tzw. pozew zbiorowy. Skala spowoduje, że będzie się opłacało zatrudnić prawnika, któremu może uda się wyegzekwować utracone przez nas pieniądze. Kontaktowałem się z Panem Hubertem i Leszkiem, których telefony zostały już podane na forum. Gdyby, któryś ze wspomnianych Panów wyraził zgodę, aby zgłosiły się telefonicznie do nich wszystkie poszkodowane osoby to baza telefonów kontaktowych pozwoliłaby mieć ze sobą kontakt w momencie kiedy będzie taka potrzeba. Prośba o wyrażenie Waszej opinii co do mojej propozycji.
XYZ
Nowicjusz

04 Lip 2013, 09:31

Witam,
Jestem kolejną oszukana osobą przez firmę Damian Połetka. Mój przypadek wygląda tak, że przed wpłaceniem zaliczki fakturę proforma oglądał radca prawny. Stwierdził on, że w razie problemów zaliczkę będzie można odzyskać dozwolonymi środkami. Po tej informacji, nie dociekałem w jaki sposób miałoby to się odbyć. Wpłaciłem zaliczkę na Hyundaia ix35 i na dzień dzisiejszy Połetek jest mi winien 5000zł.
Jutro mam pierwsze spotkanie z radcą w tej sprawie. Zawiadomienie zostanie zgłoszone na policji w dniu dzisiejszym.
Jeśli dowiem się czegoś więcej, przekaże informacje zainteresowanym.
Prywatnie również dołożę wszelkich starań, aby go znaleźć i się "rozliczyć".
Pozdrawiam.
cugar
Obserwowany

Auto: nie mam

04 Lip 2013, 10:12

Witam
ja też zostałem oszukany przez tego pana . Sprawę zgłosiłem na policję . Trzeba dorawc Dziada .Jeśli trzeba będzie wystąpic z pozwem zbiorowym ja też się piszę !
piotr1976
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 04 1976
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: citroen
Silnik: 2.0
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

04 Lip 2013, 16:26

jego ogł wciąż są otomoto ma to w d... ,bo im juz zglaszalem uwaga na te ogł!!!

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
aksel123
Nowicjusz

04 Lip 2013, 16:37

UWAGA NA TE TELEFONY GNOJÓW

788034975
539601171
539601173
505317553
aksel123
Nowicjusz

04 Lip 2013, 17:09

Ja mam inne nr tel: 539601173, 539601172, 422884114.

Tamte oferty na otomoto są wystawione na Radom, na naszym ogłoszeniu była Łódź. Mam też adres tej rzekomej firmy. która również jest w Łodzi.
aganieszka
Nowicjusz